Θαλάσσιος τουρισμός και λιμάνια ανάμεσα στις 5 προτεραιότητες της κυβέρνησης

Θαλάσσιος τουρισμός και λιμάνια ανάμεσα στις 5 προτεραιότητες της κυβέρνησης

Σε σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προήδρευσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συμμετοχή του υπουργού Γιάννη Πλακιωτάκη, του γενικού γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών, Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, της γενικής γραμματέως Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνας Καλογήρου και της γενικής γραμματέως Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Βίκυς Λοΐζου.
Μετά το πέρας της σύσκεψης ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Συμπληρώθηκε ένας μήνας από την 7η Ιουλίου, ημέρα που μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός τη διακυβέρνηση της χώρας. Πιστεύω ότι, ήδη, έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι δεν αφήνουμε ούτε μια μέρα να πάει χαμένη στην προσπάθειά μας να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο φωτεινό μέλλον που της αξίζει. Επισκέπτομαι, με μεγάλη χαρά, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Είχα μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τον υπουργό και με τους γενικούς γραμματείς, όπου θέσαμε τις προτεραιότητες της πολιτικής του υπουργείου για τα επόμενα έτη. Στέκομαι σε πέντε βασικά σημεία.
Πρώτον, ποντοπόρος ναυτιλία. Η πρόκληση είναι να κάνουμε την ελληνική σημαία ξανά πιο ελκυστική για Έλληνες πλοιοκτήτες, αλλά και να εξορθολογίσουμε δραστικά το πλαίσιο της ναυτικής εκπαίδευσης, ώστε να οδηγήσουμε περισσότερα νέα παιδιά στη θάλασσα και να μπορούμε να τους παρέχουμε ποιοτική εκπαίδευση, ώστε να μπορέσουν να χτίσουν μια επαγγελματική σταδιοδρομία σε έναν τομέα όπου η χώρα μας έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Δεύτερος πυλώνας πολιτικής, τα λιμάνια μας, ξεκινώντας με το εμβληματικό, σημαντικό λιμάνι του Πειραιά. Συζητήσαμε πώς θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε γρήγορα σε συνεργασία με τους ιδιώτες επενδυτές σημαντικές επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν τον Πειραιά και θα τον καταστήσουν ένα παγκόσμιο ανταγωνιστικό λιμάνι, αλλά και το πώς θα εξορθολογίσουμε συνολικά τη λιμενική μας πολιτική, ώστε τα λιμάνια μας να λειτουργούν με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.
Τρίτος πυλώνας, οι τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται στο θαλάσσιο τουρισμό. Σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού θα καταστήσουμε την Ελλάδα πρωτοπόρο στο θαλάσσιο τουρισμό, και φυσικά θα αξιοποιήσουμε πλήρως τα πολύ σημαντικά έσοδα που ο θαλάσσιος τουρισμός μπορεί να προσφέρει στην πατρίδα μας.   
Πυλώνας τέταρτος -και εξαιρετικά σημαντικός- η νησιωτική μας πολιτική. Το 15% του ελληνικού πληθυσμού κατοικεί σε νησιά, και αποφασίσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ενός ειδικού τομεακού προγράμματος για τη νησιωτική μας πολιτική στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.
Ο πέμπτος πυλώνας τον οποίο συζητήσαμε με τον υπουργό, δυστυχώς επίκαιρος, λόγω των πρόσφατων περιστατικών, αφορά στο ζήτημα της ασφάλειας στη θάλασσα. Είναι αδιανόητο σε μια νησιωτική χώρα να έχουμε κάθε χρόνο τόσους πνιγμούς. Σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, και με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δράσεις που αναπτύσσονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας, έτσι ώστε -σε συνεργασία- το υπουργείο, το Λιμενικό Σώμα και ο ιδιωτικός τομέας να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να κολυμπάμε στις θάλασσές μας με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
Τέλος, θέλω να κάνω μια ειδική μνεία στις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος. Να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη του Λιμενικού για το έργο το οποίο επιτελούν. Να τους πω ότι είμαστε κοντά τους, ότι θα ενισχύσουμε επιχειρησιακά το Λιμενικό Σώμα, θα αναβαθμίσουμε τη δυνατότητα της χώρας να φυλάσσει αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορά της και θα συνεργαστούμε, φυσικά, με την Ευρώπη, η οποία έχει θέσει το ζήτημα της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων σε πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη προγραμματική περίοδο».
Ο πρωθυπουργός μετέβη, επίσης, στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του.