Πολίτες στη μάχη κατά του καπνίσματος

Πολίτες στη μάχη κατά του καπνίσματος

Την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ζητεί η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, με αφορμή και τη δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης για επανεκκίνηση της προσπάθειας για δημόσιους κλειστούς χώρους «ελεύθερους από καπνό». Η εταιρεία καλεί τους πολίτες να απαιτούν και οι ίδιοι τη συμμόρφωση στο νόμο, όταν βλέπουν θεριακλήδες παραβάτες, τονίζοντας ότι «χωρίς ενεργοποίηση των πολιτών, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων που δεν είναι καπνιστές θα συνεχίσει να υφίσταται την ταλαιπωρία του καπνού των άλλων». Άλλωστε, είναι κοινή η πεποίθηση ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να αγκαλιάσει οποιαδήποτε πειστική προσπάθεια απαγόρευσης του καπνίσματος.
Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, ούτε οι ιδιοκτήτες καφετεριών, μπαρ και εστιατορίων έχουν κάτι να φοβηθούν από τον αντικαπνιστικό νόμο. «Το τελευταίο διάστημα, διάφοροι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης, αλλά και πολιτικοί, εκφράζουν δημόσια το φόβο πως η απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους αυτούς θα έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, που θα μπορούσαν να φθάσουν ως το κλείσιμο καταστημάτων και αύξηση της ανεργίας», σημειώνει και τονίζει ότι «σύμφωνα με τα υπάρχοντα επίσημα και επιστημονικά έγκυρα στοιχεία από τις ΗΠΑ, προκύπτει πως όπου εφαρμόστηκε η αυστηρή αντικαπνιστική νομοθεσία, όχι μόνο δεν μειώθηκε ο τζίρος των κέντρων διασκέδασης, αλλά αντίθετα, αυξήθηκε. Το ίδιο συνέβη και με τον αριθμό των αδειών για ίδρυση νέων κέντρων».
Μάλιστα, κατά την εταιρεία, τα καταστήματα σε περιοχές όπου εφαρμόστηκε ο νόμος είχαν υψηλότερο τζίρο σε σχέση με καταστήματα γειτονικών περιοχών όπου επιτρεπόταν το κάπνισμα. Ακόμα καλύτερα, όταν εφαρμόζεται ο νόμος, αυξάνεται και το ποσοστό όσων καπνιστών εκδηλώνουν την πρόθεση να διακόψουν το κάπνισμα. Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σημειώνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του μέτρου στη χώρα μας είναι η καθολική εφαρμογή του νόμου, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και η ενεργοποίηση των πολιτών.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει ήδη δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για εντατικοποίηση των ελέγχων, αρχής γενομένης από τα κτήρια όπου στεγάζονται γραφεία δημόσιων υπηρεσιών, όπως η Βουλή, τα υπουργεία, οι εφορίες, τα δικαστικά μέγαρα, τα δημαρχεία, αλλά και οι ΔΕΚΟ. Στη σειρά προτεραιότητας των ελέγχων ακολουθούν οι δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, οι χώροι εκπαίδευσης, εργασίας και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Το υπουργείο Υγείας έχει δηλώσει και την πρόθεση για μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας στους ελέγχους, κάτι που αναμένεται να θεσμοθετηθεί σύντομα, εν όψει και του φθινοπώρου, όταν θα λειτουργούν κυρίως οι εσωτερικοί χώροι των κέντρων διασκέδασης. Παράλληλα, σχεδιάζεται η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών, στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να αναφέρουν τις παραβάσεις. Επιπλέον, το υπουργείο επανενεργοποίησε την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τον Ελεγχο του Καπνίσματος, θέτοντας επικεφαλής τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, η οποία έχει ως αντικείμενο την άμεση κατάρτιση σχεδίου δράσης για τη μείωση του καπνίσματος και την καθολική εφαρμογή του νόμου.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/ ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ