Πολλές, αλλά μικρές οι παραγωγικές επιχειρήσεις της Μεσσηνίας

Πολλές, αλλά μικρές οι παραγωγικές επιχειρήσεις της Μεσσηνίας

Παντελής έλλειψη μεγάλων επιχειρήσεων σε δυναμικότητα
 
 
Σε μικρές και πολύ μικρές παραγωγικές δραστηριότητες, έχει περιορισθεί τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η επιχειρηματική δυναμικότητα της Μεσσηνίας, στον τομέα της μεταποίησης και του εμπορίου.
Οι μεγάλες αλλαγές, με λουκέτο σε πολλές παραγωγικές επιχειρήσεις του νομού, ήρθαν από το 2011 και μετά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών.
Εν έτει 2019, οι μεγάλες επιχειρήσεις σε δυναμικότητα και παραγωγή, απουσιάζουν παντελώς από το νομό μας.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι από τα στοιχεία της Μεσσηνιακής επιχειρηματικότητας που είναι καταγεγραμμένα αυτή τη στιγμή, ενώ θα περίμενε κάποιος την πρωτοκαθεδρία να κρατούν οι αγροτικές επιχειρήσεις, όπως τα ελαιοτριβεία, πρώτες σε αριθμό έρχονται οι επιχειρήσεις επεξεργασίας αλουμινίου, ξύλου και σιδήρου.
 
Κυριαρχεί σίδηρο, αλουμίνιο, ξύλο
Σήμερα, συνολικά στο νομό Μεσσηνίας και μέχρι τις 30 Ιουλίου στα αρχεία των υπηρεσιών, εμφανίζονται να λειτουργούν 1.480 επιχειρήσεις παραγωγικής δραστηριότητας. Και λέμε εμφανίζονται, καθώς μπορεί κάποιες (ελάχιστες σίγουρα) να έχουν διακόψει ή αναστείλει τη λειτουργία τους και να μην το έχουν  δηλώσει ακόμα στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Τα σκήπτρα αριθμητικά, με μικρή διαφορά από την επόμενη κατηγορία, κρατούν οι επιχειρήσεις επεξεργασίας σιδήρου, αλουμινίου και ξύλου που φτάνουν συνολικά τις 294 σε όλη τη Μεσσηνία.
Αμέσως μετά ακολουθούν τα ελαιοτριβεία, τα οποία αριθμούν τα 229. Από αυτά τα 110 λειτουργούν ως διφασικά και τα υπόλοιπα 119 ελαιοτριβεία λειτουργούν ως τριφασικά.
Τρίτα στην κατηγορία των παραγωγικών επιχειρήσεων, έρχονται τα αρτοποιεία, τα οποία είναι 196 και ακολουθούν τα τυποποιητήρια ελαιολάδου (τα οποία είναι εγκεκριμένα με πιστοποίηση EL) που είναι 82 σε όλη τη Μεσσηνία.
Σε ολόκληρο το νομό τα οινοποιεία και τα οξοποιεία είναι 81 και ακολουθούν στην κατάταξη τα τυποποιητήρια ελαιολάδου, με μόλις ένα διαφορά.
 
Τελευταία τα τυποποιητήρια ελιών
Τις υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων που είναι 68, τα τυροκομεία και οι επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος που είναι 27, οι επιχειρήσεις ζυμαρικών που είναι 21και οι επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος που είναι 18.
Τελευταία και «καταϊδρωμένα» έρχονται τα τυποποιητήρια επιτραπέζιων ελιών, τα οποία είναι μόλις 14 σε όλο το νομό Μεσσηνίας.
Οι υπόλοιπες 450 που απομένουν μέχρι τις 1.480 παραγωγικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νομό, υπάγονται σε διάφορες δραστηριότητες της μεταποίησης και του εμπορίου.
 
Φθίνουσα πορεία
Σύμφωνα με στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών που παρακολουθούν χρόνια τώρα την εξέλιξη των επιχειρήσεων της Μεσσηνίας στον παραγωγικό τομέα, από το 2011 και μετά έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις στο νομό.
Ταυτόχρονα, έχει παρατηρηθεί πως όσες πλέον ανοίγουν είναι πολύ μικρές σε μέγεθος και αφορούν κυρίως τυποποιητήρια ελαιολάδου, τυποποιητήρια αρωματικών φυτών και πολύ μικρών μηχανουργείων.
Παντελής σχεδόν είναι η έλλειψη μεγάλων επιχειρήσεων, τόσο σε δυναμικότητα, όσο και σε παραγωγή.
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη