«O ilios» από την Ουκρανία «έντυσε» με μελωδίες το φετινό καλοκαίρι της Καλαμάτας

«O ilios» από την Ουκρανία «έντυσε» με μελωδίες το φετινό καλοκαίρι της Καλαμάτας

Τρεις νεαροί μουσικοί «πλημμυρίζουν» καθημερινά τους δρόμους της πόλης με υπέροχη μουσική
Με υψηλές θερμοκρασίες και τους δρόμους της Καλαμάτας να «γεμίζουν» από χιλιάδες επισκέπτες, το φετινό καλοκαίρι διαφέρει από τα προηγούμενα. Περπατώντας καθημερινά σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης υπέροχες «μελωδίες» δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Πασίγνωστοι ήχοι, από Frank Sinatra, Bobby MacFerrin, White Stripes… μέχρι και Μίκη Θεοδωράκη, αποτελούν τη «μουσική υπόκρουση» στο φετινό μας καλοκαίρι, προσφέροντας στιγμές ξενοιασιάς. Τρεις, δε, «ανοιχτόχρωμοι» νεαροί, με ένα σαξόφωνο, μια κιθάρα και ένα τύμπανο, που από τις αρχές Ιουλίου βρίσκονται στην Καλαμάτα, είναι η αιτία… Τους συναντάμε καθημερινά άλλοτε κατά μήκος της οδού Αριστομένους στο κέντρο της πόλης και άλλοτε στην προκυμαία του λιμανιού.
Λίγες ημέρες πριν, με μεγάλη προθυμία αλλά και ευγένεια, «συστήθηκαν» στο «Θάρρος», ενώ μας μίλησαν για την εμπειρία του να παίζεις για ένα καλοκαίρι στους δρόμους της Καλαμάτας, αλλά και για ένα σπουδαίο project που ετοιμάζουν και σχεδιάζουν με αυτό να γυρίσουν όλο τον κόσμο, με την ελπίδα ότι θα επιστρέψουν και θα το παρουσιάσουν και στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Ο λόγος στον Orest, τον Peter και τον Jerzy, που αποτελεί και την… «αιτία» που βρέθηκαν στην πόλη.

-Αρχικά ας γνωρίσουμε τους τρεις νέους που έβαλαν «μουσική υπόκρουση» στη φετινή μας καθημερινότητα. Ποιοι είστε;
Είμαστε τρεις φίλοι που σπουδάζουμε μουσική στο Κίεβο της Ουκρανίας κι εδώ και περίπου ένα χρόνο έχουμε δημιουργήσει τη δική μας «μπάντα». Ο Orest Kashub (22 χρόνων) στην κιθάρα, ο Peter Loef (22 χρόνων) στο σαξόφωνο και ο Jerzy Karol (27 χρόνων) στα κρουστά. Κατά τη διάρκεια της διαμονής μας εδώ βρήκαμε και το όνομα που ψάχναμε για την «μπάντα». Επηρεασμένοι, λοιπόν, από τον υπέροχο καιρό που διαφέρει από την Ουκρανία, δώσαμε στο συγκρότημά μας το όνομα «O ilios».

-Από το Κίεβο στην Καλαμάτα λοιπόν… Πώς βρεθήκατε εδώ;
Jerzy: Η αιτία που βρισκόμαστε εδώ είμαι εγώ… Είχα βρεθεί στην Καλαμάτα πριν από 3 περίπου χρόνια, όπου δούλεψα για ένα χρονικό διάστημα. Από τότε λάτρεψα την πόλη σας και έρχομαι κάθε καλοκαίρι για διακοπές. Έτσι, φέτος αποφάσισα να προσκαλέσω και την «μπάντα» μου να κάνουμε μαζί διακοπές στην Καλαμάτα, αλλά και να παίξουμε μουσική. Φθάσαμε στις αρχές Ιουλίου και θα μείνουμε μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

-Πώς είναι η «εμπειρία» σας μέχρι στιγμής στην Καλαμάτα;
Είναι όλα καταπληκτικά, ο καιρός, οι άνθρωποι, το φαγητό… ειδικά τα φρούτα σας… Αλλά και η αποδοχή που έχουμε από τον κόσμο της Καλαμάτας όταν παίζουμε μουσική στο δρόμο. Είναι πολύ πιο «ζεστοί» εδώ οι άνθρωποι απ’ ό,τι στην Ουκρανία… Έρχονται, μας μιλάνε, μας ενθαρρύνουν λέγοντάς μας ότι τους αρέσει η μουσική που παίζουμε… Γενικά μπορούμε να πούμε ότι ο κόσμος της Καλαμάτας μάς έχει «αγκαλιάσει» και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό.

-Έχετε παίξει σ’ άλλη χώρα στο «δρόμο»;
Μέχρι στιγμής έχουμε παίξει μόνο στο Κίεβο και στην Καλαμάτα… Σε καμία άλλη πόλη ή χώρα.

-Πόσα χρήματα μπορεί να αποκομίσει ένα συγκρότημα παίζοντας μουσική στο δρόμο… Είναι ικανοποιητικά;
Εξαρτάται, τις πρώτες ημέρες που ήρθαμε στην Καλαμάτα δεν είχε τόσο κόσμο… Τον Αύγουστο η Καλαμάτα έχει πολύ περισσότερο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα και τα χρήματα που βγάζουμε να είναι αρκετά καλύτερα. Γενικά είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι, δεν παίζουμε στο «δρόμο» για να ζήσουμε, αλλά περισσότερο για να έχουμε μερικά χρήματα για τη διαμονή μας εδώ. Δεν είμαστε αποκλειστικά μια «μπάντα» του δρόμου…

-Τι σας αρέσει να «παίζετε»; Ποια είναι η μουσική επιρροή σας;
Παίζουμε αυτά που μας αρέσουν… Λίγο Jazz, Rock, Rock & Roll, Swing, gypsy, και αρκετά δημοφιλή soundtracks … Γενικότερα παίζουμε ό,τι μας αρέσει και να ακούμε.

-Σας ακούσαμε, όμως, να παίζετε και ένα ελληνικό τραγούδι…
Ναι, κατά τη διάρκεια της διαμονής μας εδώ μάθαμε να παίζουμε και το πασίγνωστό σ’ όλο τον κόσμο «συρτάκι» του Ζορμπά. Ελπίζουμε να μάθουμε και άλλα ελληνικά τραγούδια στο μέλλον.

-Είχατε προτάσεις να παίξετε σε μαγαζιά ή ιδιωτικούς χώρους όσο καιρό βρίσκεστε εδώ;
Αρκετοί είναι αυτοί που μας έχουν πλησιάσει και μας ρώτησαν αν θέλουμε να παίξουμε σ’ αυτό το μέρος ή σε κάποιο άλλο. Ήδη παίξαμε σε κάποια ιδιωτικά πάρτι στο κέντρο της πόλης και ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία.

-Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Αυτό τον καιρό «δουλεύουμε» πάνω σ’ ένα σημαντικό project για εμάς. Ο Orest, ο κιθαρίστας μας, είναι και συνθέτης. Αυτή την περίοδο «γράφει» για το πασίγνωστο διήγημα του Σαιντ – Εξυπερύ, «Ο μικρός Πρίγκιπας». Πρόκειται για μια δουλειά, όχι μόνο μουσική, αλλά σε συνεργασία με ηθοποιούς. Πρόκειται για ένα «δυναμικό σόου», μια ολόκληρη παράσταση, που ευελπιστούμε να παρουσιάσουμε αρχικά στο Κίεβο, αρχές Νοεμβρίου, και στη συνέχεια σε Ολλανδία, Γερμανία και Ιαπωνία. Σε κάθε χώρα, μάλιστα, το διήγημα θα είναι στη γλώσσα που μιλούν οι κάτοικοί της. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Καλαμάτα, λοιπόν, εκτός από το να παίζουμε στο δρόμο, δουλεύουμε «πυρετωδώς» για να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό το σπουδαίο project για εμάς. Ελπίζουμε, δε, του χρόνου το καλοκαίρι να είμαστε και πάλι στην Καλαμάτα και, γιατί όχι, να παρουσιάσουμε τον «Μικρό Πρίγκιπα» και στο κοινό της πόλης.

-Κλείνοντας, θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στον κόσμο της Καλαμάτας;
Τους ευχαριστούμε πολύ για τη «φιλοξενία» και τη «ζεστασιά» με την οποία μας έχουν υποδεχθεί. Η πόλη σας είναι πανέμορφη, με το βουνό, τη θάλασσα, το εκπληκτικό φαγητό, αλλά και τον ήλιο… που μας έδωσε και την «έμπνευση» για την «μπάντα» μας. Ελπίζουμε να επιστρέψουμε ξανά το συντομότερο.

Των Κώστα Γαζούλη & Παναγιώτη Μπαμπαρούτση