Διορίσθηκαν πραγματογνώμονες για τις φονικές πλημμύρες το Σεπτέμβριο του 2016 στην Καλαμάτα!

Διορίσθηκαν πραγματογνώμονες για τις φονικές πλημμύρες το Σεπτέμβριο του 2016 στην Καλαμάτα!

Ένας καθηγητής Τεκτονικής γεωλογίας – Υδρογεωλογίας και ένας πολιτικών μηχανικών

Δύο πραγματογνώμονες, προκειμένου να διενεργήσουν έρευνα και να συντάξουν πορίσματα για τις καταστροφικές και παράλληλα φονικές πλημύρες που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, τον Σεπτέμβριο του 2016, διορίσθηκαν από το προανακριτικό τμήμα του Πταισματοδικείου Αθηνών.
Οι διορισμός των δύο πραγματογνωμόνων έγινε μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας, στα πλαίσια προκαταρκτικής έρευνας που διεξάγεται μετά από αναφορές πολιτών, αλλά και τη μήνυση που είχε καταθέσει κατά παντός υπευθύνου ο τότε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης.
Την τραγική ημέρα της 7ης Σεπτεμβρίου του 2016, τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, εξαιτίας της πλημμύρας, πολλές οικογένειες έμειναν άστεγες, ενώ επιχειρήσεις και σπίτια υπέστησαν μεγάλες ζημιές.

Το έργο των πραγματογνωμόνων

Αν και έχουν ήδη συμπληρωθεί τρία χρόνια από εκείνη την ημέρα, η έρευνα φαίνεται πως είναι σε εξέλιξη, ενώ αυτό το χρονικό διάστημα διορίσθηκαν δύο πραγματογνώμονες: ένας επίκουρος καθηγητής Τεκτονικής γεωλογίας – Υδρογεωλογίας, κι ένας αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών. Σύμφωνα με το διορισμό τους, τους ζητείται να διευκρινιστεί  που οφείλονταν τα πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές του Δήμου Καλαμάτας. Θουρίας και Πηδήματος. Αν αυτά σχετίζονται με το μπάζωμα ή μη καθαρισμό ρεμάτων και ποιων, την υλοποίηση συγκεκριμένων τεχνικών έργων, όπως ο περιφερειακός δρόμος της Καλαμάτας (του αυτοκινητοδρόμου Καλαμάτας – Κορίνθου), με εφαρμογή ή μη σχετικών υδρολογικών μελετών, την ανεπάρκεια τεχνικών έργων απορροής των ομβρίων υδάτων και γενικότερα την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων. Τέλος, να απαντήσουν στο ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα έπρεπε να είχαν γίνει και από ποιους.
Να σημειωθεί ότι η μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει ο κ. Μαργέλης στρεφόταν κατά παντός υπευθύνου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και των Καποδιστριακών Δήμων, καθώς και εργολάβων δημοσίων έργων, στα διοικητικά όρια των οποίων σημειώθηκαν οι  πλημμύρες της 7ης-9-2016, για τις αξιόποινες κακουργηματικές πράξεις της:
Ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή.
Πλημμύρας από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή.
Έκθεσης η οποία προκάλεσε τον θάνατο κατά συρροή.
Παραβίασης οικοδομικών κανόνων, εξαιτίας των οποίων προήλθε ο θάνατος ανθρώπων και προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και άλλους ανθρώπους.

Ευθύνες
Μεταξύ άλλων στην μηνυτήρια αναφορά ο κ. Μαργέλης, δύο ημέρες μετά την καταστροφή, αφού επισημαίνει ότι, για την βιβλική καταστροφή κανείς δεν έχει αναλάβει την παραμικρή ευθύνη, δεν υπάρχει έκφραση συγγνώμης και θα αποδοθούν όλα στο φυσικό φαινόμενο της καταιγίδας, τονίζει:
«Η πρόσφατη πλημμύρα δυστυχώς δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για έναν επιστήμονα μηχανικό, αλλά και για τον οποιονδήποτε συμπολίτη μας, που γνωρίζει το θέμα και το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής μας. Αντίθετα, μάλιστα, η πλημμύρα θα πρέπει να θεωρείται ως αναμενόμενο συμβάν σε περιπτώσεις παρόμοιων, ακραίων ομολογουμένως, καιρικών συνθηκών».
Προσθέτει πως, «είναι βέβαιο ότι εάν ζητηθεί η άμεση επίδειξη των χαρτογραφημένων ρεμάτων της περιοχής μας και δοθεί ταυτόχρονα εντολή σε ειδικούς, να σας βεβαιώσουν ποια από τα γνωστά και χαρτογραφημένα ρέματα υφίστανται και λειτουργούν ως ρέματα, θα διαπιστωθεί ανυπαρξία ή η προβληματική λειτουργία τουλάχιστον, κατά την εκτίμησή μου, ποσοστού 80% εξ αυτών».
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου στη μήνυσή του παραθέτει στοιχεία από δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων, μεταξύ των οποίων και δημοσίευμα του «Θ», μόλις μία μέρα μετά την πλημμύρα, στο οποίο αναφέρεται ότι στην Ανατολική πλευρά της Καλαμάτας το ρέμα της «Κερεζένιας» είναι μπαζωμένο, ενώ το ρέμα «Πολιτέικο» δεν έχει καθαριστεί και στη Δυτική πλευρά, όπου έγινε η μεγαλύτερη καταστροφή και υπήρξαν νεκροί, αιτία είναι η περιμετρική οδός της πόλης.
Είχε ζητήσει ακόμα να ελεγχθεί, εάν είναι ορθά κατασκευασμένα τα τεχνικά έργα στα ρέματα στη θέση «Φραγκοπήγαδο» (εκκλησία Αγία Σωτήρα), στη θέση «Λαγκάδα» και στην οδό Κρήτης στην Καλαμάτα καθώς και γιατί έχουν κλείσει τα δύο ρέματα που υπάρχουν στο πεδίο βολής.
Τέλος, ο κ. Μαργέλης, στη μήνυσή του επισημαίνει πως σύμφωνα με όσα εκθέτει, προκύπτει ότι οι υπεύθυνοι από το νόμο, ενώ αναμφισβήτητα γνώριζαν το πρόβλημα, αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα, αδρανώντας ή παραλείποντας ή εκτελώντας εσφαλμένα τεχνικά έργα και αποδέχθηκαν έτσι το αποτέλεσμα και δη τον ορατό κίνδυνο πλημμυρών και τον από αυτές κίνδυνο πνιγμού ανθρώπων και ζητά τιμωρία των υπευθύνων προς παραδειγματισμό.

Της Βίκυς Βετουλάκη