Εκδήλωση για τις φυσικές καταστροφές και την πολιτική προστασία: Όπου έσεισε, θα σείσει… γι’ αυτό προέχει η πρόληψη

Εκδήλωση για τις φυσικές καταστροφές και την πολιτική προστασία: Όπου έσεισε, θα σείσει…  γι’ αυτό προέχει η πρόληψη

Ο αρχαίος ιστορικός και γεωγράφος Πλίνιος είχε πει «όπου έσεισε, θα σείσει», κάτι που έχει επαληθευθεί πολλάκις. Πράγματι, οι ισχυροί σεισμοί επαναλαμβάνονται στα ίδια σημεία. Αυτό θα πρέπει να είναι το μήνυμα από τις όποιες εκδηλώσεις γίνονται στην Καλαμάτα με αφορμή τους φονικούς σεισμούς του 1986, μαζί με την υπόμνηση της πρόληψης.
Αυτό είναι και το συμπέρασμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων από τη δημοτική παράταξη “Καλαμάτα – Τόπος Ζωής”, με ομιλητές τον Ιωάννη Κουκουβέλα, καθηγητή Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, δρ. σεισμολόγο, πρόεδρο συστήματος προειδοποίησης για τσουνάμι της UNESCO, επιστημονικό συνεργάτη της Ε.Ε. και την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, Τόνια Κουζή.
Σύμφωνα με τη γενικότερη φιλοσοφία της εκδήλωσης, η παράταξη πρόκειται να διοργανώσει μια σειρά από επιστημονικές ημερίδες που αφορούν προβλήματα του Δήμου Καλαμάτας, με σκοπό τόσο την ενημέρωση των πολιτών όσο και την ενίσχυση της Δημοτικής Αρχής με την απαραίτητη εξειδικευμένη γνώση, η οποία θα μπορεί να αποτελέσει και μια πολύτιμη παρακαταθήκη για προς υλοποίηση έργα.
Στο πλαίσιο αυτό, η εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη σε όσους και όσες την παρακολούθησαν, αφού οι ομιλητές αναφέρθηκαν, όχι τόσο στα φυσικά φαινόμενα που δεν μπορούν να αποτραπούν, αλλά στις πολιτικές και πρακτικές εκείνες που θα πρέπει να υλοποιηθούν από τους αρμοδίους, έτσι ώστε το μέγεθος της καταστροφής να είναι όσο το δυνατό πιο μικρό.
Τόσο ο κ. Κουκουβέλας όσο και ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσαν ότι το πότε θα εκδηλωθεί ένα φυσικό φαινόμενο είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Εκείνο που μπορεί να γίνει, όμως, είναι τακτικός έλεγχος, αυστηρή εφαρμογή των κανονισμών και ενημέρωση των πολιτών.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση, τόνισε στη σύντομη παρέμβασή του τη χρησιμότητα ανάλογων εκδηλώσεων, μια και τα τελευταία χρόνια, υπό την πίεση πλήθους παραδειγμάτων, έχει αποδειχθεί ότι θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα σε αυτό που ονομάζουμε πολιτική προστασία
Στην εκδήλωση ήταν και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Καλαμάτα Μπροστά”, Βασίλης Κοσμόπουλος, καθώς και ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, Τάκης Τζαβάρας.
Α.Π.