Ισχυρό το «τσουνάμι» της «Thomas Cook» για τη Μεσσηνία

Ισχυρό το «τσουνάμι» της «Thomas Cook» για τη Μεσσηνία

1.000 βρετανοί «εγκλωβισμένοι» κυρίως στη Μάνη και 100 επιχειρήσεις με οφειλές
 
 
Ο περιορισμός των μεγάλων συνεπειών σε περίπου 100 μεσσηνιακές τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως στην περιοχή της Μάνης, είναι από χθες το πρωί το μεγάλο ζητούμενο, μετά την κατάρρευση του τουριστικού κολοσσού Thomas Cook.
Η είδηση περί επικείμενης πτώχευσης της συγκεκριμένης εταιρείας «σερνόταν» έντονα τον τελευταίο καιρό, αλλά κανείς δεν πίστευε ότι τελικά θα γίνει. Ακόμα και την Κυριακή, λίγες ώρες πριν από την επίσημη πτώχευση της εταιρείας, στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας προσγειώθηκαν τέσσερις πτήσεις της Thomas Cook, με συνολικά 880 επιβάτες, οι οποίοι κατευθύνθηκαν στη Μάνη για το πακέτο διακοπών που είχαν κλείσει με την εταιρεία. Τη συγκεκριμένη εταιρεία χρησιμοποιούσαν κι άλλα πρακτορεία για πακέτα διακοπών, ενώ υπάρχουν και μεμονωμένοι τουρίστες που είχαν κλείσει στην Thomas Cook μόνο τα αεροπορικά τους εισιτήρια.
Στη Βρετανία τέθηκε ήδη σε ισχύ το σχήμα της εγγύησης ATOL (Air Travel Organiser’s Licence) που ενεργοποιείται με ευθύνη της βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας (CAA). Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται στους τουρίστες που έχουν αγοράσει συνολικό πακέτο διακοπών, το οποίο περιλαμβάνει πτήσεις και ξενοδοχεία. Οι τουρίστες που έχουν ξεκινήσει ήδη τις διακοπές τους έχουν τη δυνατότητα να τις ολοκληρώσουν και στη συνέχεια να επιστρέψουν κανονικά με άλλες πτήσεις. Όσοι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, έχουν δικαίωμα επιστροφής χρημάτων ή άλλου πακέτου διακοπών.
Επίσης, ενεργοποιήθηκε η ιστοσελίδα https://thomascook.caa.co.uk, που – όπως φαίνεται και στη φωτογραφία – θα ενημερώνεται με πληροφορίες για τις πτήσεις επιστροφής που έχουν προγραμματισθεί σε κάθε αεροδρόμιο.
Η δε Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου εγκαινίασε πρόγραμμα πτήσης για να φέρει στο σπίτι τους τούς πελάτες της Thomas Cook και καλεί τους Βρετανούς να μην πηγαίνουν στα αεροδρόμια πριν ενημερωθούν από αυτή.
 
Με 4 πτήσεις κάθε Κυριακή
Όπως μας ενημέρωσε ο αερολιμενάρχης Καλαμάτας Δημήτρης Μανδηλάρης, την Κυριακή προσγειώθηκαν 4 πτήσεις, με 220 άτομα στο κάθε αεροπλάνο. Ήταν δύο από το Μάντσεστερ, μία από το Λονδίνο και μία από Μπέρμιγχαμ.
Η εταιρεία θα συνέχιζε με τρεις πτήσεις για Καλαμάτα έως τις 6 Οκτωβρίου και με την τέταρτη έως 20 Οκτωβρίου.
Οι τέσσερις πτήσεις είχαν ξεκινήσει από την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και βασικοί προορισμοί ήταν η Στούπα και η Καρδαμύλη.
Ήδη η βρετανική Πρεσβεία είχε στείλει από χθες άτομα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας για κάθε συνεργασία που θα χρειαζόταν, ενώ όλους τους χειρισμούς έχει αναλάβει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας.
 
Επιπτώσεις στη Μεσσηνία
Από χθες τα ξημερώματα, όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι και στη Μεσσηνία, και ιδιαίτερα στη Μάνη, υπάρχει μεγάλη αναστάτωση.
Ο κ. Χαράλαμπος Δουφεξής, κάτοχος τουριστικού γραφείου στη Στούπα και έχοντας τη μεγαλύτερη συνεργασία με την Thomas Cook στην περιοχή, σημείωσε μιλώντας στο «Θάρρος» ότι όλες οι ενέργειες είναι βάσει προγραμματισμού, ενώ οι πελάτες είναι ασφαλισμένοι. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι στους εμπλεκόμενους έχει σταλεί email από την εταιρεία προστασίας ATOL. Σε ό,τι αφορά τους ξενοδόχους, παρατήρησε ότι θα τιμολογήσουν και θα πληρωθούν από αυτή την εταιρεία.
Τα τουριστικά καταλύματα θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες από την κατάρρευση της Thomas Cook κι όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής, περίπου 80-100 μεσσηνιακές επιχειρήσεις είναι εκτεθειμένες, με το βαρύτερο τίμημα να πληρώνει η Στούπα.
Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Καραλής, δεν είναι μόνο το τωρινό, αλλά και οι οφειλές στους ξενοδόχους από την Thomas Cook τους τελευταίους 2,5 μήνες, όπως και τα μελλοντικά πακέτα, που πλέον ακυρώνονται.
«Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο συμμετέχει στις διαδικασίες και μέσω της Πρεσβείας η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειρισθεί το θέμα. Η δική μας κυβέρνηση λέει ότι για όσα τιμολόγια έχουν κοπεί, θα υπάρξει απαλλαγή από το ΦΠΑ, τουλάχιστον οι επαγγελματίες να μην πληρώσουν αυτά που δεν εισέπραξαν. Συνιστούμε στα μέλη μας να αντιμετωπίσουν τους πελάτες με ιδιαίτερο πνεύμα, γιατί, εκτός από τη οικονομική συναλλαγή που έχουμε, υπάρχει και το θέμα της φιλοξενίας, που έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Η Βρετανία είναι ο πρώτος πυλώνας για τον τουρισμό στη χώρα μας και αυτό δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε, γιατί και αύριο το πρωί την πόρτα της Βρετανίας θα χτυπήσουμε είτε λέγεται Thomas Cook είτε όχι», υπογράμμισε ο κ. Καραλής.
Στο μεταξύ, χθες σε ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας αναφέρεται ότι «οι Βρετανοί τουρίστες που σήμερα διαμένουν σε ξενοδοχεία της περιοχής ανέρχονται σε περίπου 1.000 άτομα και έχουν τη στήριξη των συναδέλφων μας, οι οποίοι διαχειρίζονται το πρόβλημα με υποδειγματική ψυχραιμία, ώστε να μη διαταραχθεί η φήμη του τουριστικού προορισμού της περιοχής μας».
 
Αργ. Κορδοπάτης
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταλυματιών Μεσσηνιακής Μάνης, Αργύρης Κορδοπάτης, από την πρώτη στιγμή μάς ξεκαθάρισε ότι τα όσα συμβαίνουν από χθες είναι σαφώς πλήγμα για τον τουρισμό στην περιοχή. Μας υπενθύμισε, μάλιστα, ότι πριν από μερικά χρόνια υπήρξε ανάλογο γεγονός, όχι του ίδιου μεγέθους βέβαια, αλλά και πάλι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ήταν πολλά.
Όπως μας εξήγησε, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι τα πρακτορεία πληρώνουν τους επαγγελματίες περίπου δύο μήνες αφότου αναχωρήσουν οι επιβάτες από τον τόπο διακοπών τους, κάτι που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή στη Στούπα υπάρχουν χρέη προς τους επιχειρηματίες από τους μήνες Ιούλιο, και, κυρίως Αύγουστο και Σεπτέμβριο, που ήταν και το ακριβότερο πακέτο των διακοπών.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι παρά τα προβλήματα οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων δε θα πρέπει παρά να αντιμετωπίσουν “επαγγελματικά” το πρόβλημα, μια και οι τουρίστες δε φταίνε σε τίποτα.
Επιπρόσθετα, μπορεί ο Thomas Cook να δήλωσε πτώχευση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι τουρίστες του χρόνου δε θα έρθουν και πάλι στη Στούπα.
Συμπλήρωσε, επίσης, ότι επειδή η αγορά δεν… αφήνει κενά, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να μην οδηγηθούν σε πολιτικές υποτίμησης του τουριστικού τους προϊόντος για την επόμενη χρονιά, κάτι που θα επιχειρηθεί από άλλα πρακτορεία.
Τέλος, σχολίασε ότι ο Thomas Cook καλύπτει το 20% του τουριστικού προϊόντος της Στούπας.
 
Ο επαναπατρισμός Βρετανών ταξιδιωτών
Από το Δήμο ανακοινώθηκε ότι η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη επικοινώνησε με τον αερολιμενάρχη, τονίζοντας ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα συνδράμει με όποιον πρόσφορο τρόπο. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, τα στελέχη των Βρετανικών Αρχών φιλοξενούνται στο Γραφείο Τουριστικής Υποστήριξης που ο Δήμος διαθέτει στο αεροδρόμιο.
Οι Βρετανοί αρμόδιοι έκαναν γνωστό ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και προχωρεί η διαδικασία του επαναπατρισμού των ταξιδιωτών.

Των Βίκυς Βετουλάκη, Αντώνη Πετρόγιαννη