Ξιφούλκησε και πάλι ο Νίκας για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Ξιφούλκησε και πάλι ο Νίκας για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Ευρεία σύσκεψη με το σύνολο των στελεχών και των υπαλλήλων της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου συγκάλεσε προχθές ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.
Ο περιφερειάρχης κάλεσε τους υπηρεσιακούς παράγοντες να συνδράμουν ώστε να ανατραπεί η άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΠΕΠ της Περιφέρειας, όπως καταδεικνύουν πίνακες από τις υπηρεσίες της, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα είναι διαθέσιμος και ανοιχτός σε επαφές μαζί τους, ώστε να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα όσο το δυνατόν συντομότερα.
Επιπλέον, επαναβεβαίωσε ότι έχει δώσει άμεση εντολή στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας να σταματήσει την εκπόνηση μελετών για μικροέργα και να εστιάσει στο εξής σε μελέτες αποκλειστικά στα έργα πνοής, που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση.
Στη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι υφίστανται σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει άμεσα να επιλυθούν, μετά τη γνωστοποίηση ότι υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για την καταβολή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου περίπου 4.000.000 ευρώ ως αποζημιώσεις σε εργολάβους.
Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έδωσε εντολή να διερευνηθούν από τις υπηρεσίες όλες οι περιπτώσεις των εργολαβικών διεκδικήσεων από την Περιφέρεια, ώστε μέσα σε μια εβδομάδα να υπάρχει μια συνολική εικόνα τους.
Χθες το πρωί, σε νεότερες δηλώσεις του, δίνοντας συνέχεια στο θέμα, σχολίασε: «Στις πρόσφατες εκλογές κριθήκαμε όλοι. Ως παράταξη δεν έχουμε τη διάθεση των συνεχών συγκρούσεων. Όμως, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να ειπωθούν. Όπως ότι βρήκαμε τίτλους έργων χωρίς μελέτες. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι δεν υπάρχει απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ. Δεν είναι δυνατό να μιλάμε επί χρόνια για έργα όπως το Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη, η βελτίωση του οδικού δικτύου προς Μάνη, και να μη γίνεται τίποτα. Μέχρι το 2021 θα δώσουμε προτεραιότητα σε “βαριά” έργα που θα δώσουν άμεση προστιθέμενη αξία σε ολόκληρο τον οικονομικό κύκλο της Περιφέρειας».
Τέλος, σημείωσε ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής για το ΕΣΠΑ, με σκοπό την καλύτερη κατανομή των χρημάτων.
Α.Π.