Στον… αέρα εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι στη Μεσσηνία για το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»

Στον… αέρα εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι στη Μεσσηνία για το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»

Σε μία ώρα εξαντλήθηκαν οι πόροι στην Πελοπόννησο
 
 
Άνοιξε, χθες, στις 10.00 το πρωί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» για τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι πόροι για την Περιφέρεια Πελοποννήσου εξαντλήθηκαν σε διάστημα μίας ώρας περίπου. Υποβλήθηκαν 886 αιτήσεις και δεσμεύθηκαν περίπου 11,9 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά για την εν λόγω Περιφέρεια καταχωρήθηκαν 1.836 αιτήσεις.

Για δε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μέχρι τις 14.30 είχαν καταχωρηθεί 594 αιτήσεις (και είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής για 232 εξ αυτών). Δεσμεύθηκαν πόροι περίπου 3 εκατ. ευρώ, σε σύνολο προϋπολογισμού 6,2 εκατ. ευρώ περίπου.

Το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε ότι «καταβάλλονται προσπάθειες για να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι για το “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ”. Στο πλαίσιο αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα εξαντλήσουν τις δυνατότητες συγχρηματοδότησης από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ (τομεακού ΕΠΑνΕκ και τα 13 Περιφερειακά Προγράμματα)», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την άλλη πλευρά, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στο πρόγραμμα ήταν πάνω από 10.000, ενώ μόνο για τη Μεσσηνία οι αιτήσεις που δεν πρόλαβαν να υποβληθούν είναι εκατοντάδες.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη τη συμμετοχή δεκάδων επαγγελμάτων που έχουν σχέση με την οικοδομή σε τέτοιου είδους προγράμματα, θα πρέπει το αρμόδιο υπουργείο να αυξήσει σημαντικά τους πόρους, αφού υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους πολίτες, ενώ είναι και ένα πολύ καλό μέσο για την τόνωση της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον οδηγό για το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ», ο αποδεκτός από το πρόγραμμα προϋπολογισμός δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Επιπλέον, το «ταβάνι» του προϋπολογισμού των παρεμβάσεων ορίζεται στα 25.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Τα ποσοστά επιχορήγησης για το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» διαμορφώνονται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, καθώς και των εξαρτώμενων τέκνων. Το δε μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης των παρεμβάσεων φτάνει στο 70%.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ» μπορεί να επιχορηγήσει πλήθος εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση μιας κατοικίες. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα μπορούν να προβούν, μεταξύ άλλων, στις εξής βασικές παρεμβάσεις: αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση του κελύφους του κτηρίου, αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης, αναβάθμιση του συστήματος ζεστού νερού χρήσης.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη