45 χρόνια έκλεισε το φεστιβάλ ΚΝΕ- Οδηγητή

45 χρόνια έκλεισε το φεστιβάλ ΚΝΕ- Οδηγητή

Διήμερο εκδηλώσεων στην Καλαμάτα 6 & 7 Σεπτεμβρίου
 
Μετράμε ήδη… αντίστροφα τις μέρες για τις κεντρικές εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στο Πάρκο Λιμενικού στην Καλαμάτα.
Από την απαρχή του, το 1975, τα πρώτα του τολμηρά και πετυχημένα βήματα και την πολύ γρήγορη καθιέρωσή του, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» δικαιωματικά κατέκτησε τον τίτλο του μοναδικού νεανικού πολιτικού – πολιτιστικού θεσμού. Φτιαγμένο αποκλειστικά με το μεράκι και την εθελοντική δουλειά των μελών και φίλων της ΚΝΕ, το Φεστιβάλ βρήκε σημαντική στήριξη από μεγάλες μορφές των Γραμμάτων και των Τεχνών κι έγινε μια πραγματική όαση πολιτισμού.
Στη δεκαετία του ’80, το Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» είναι πια ένας κατοχυρωμένος και καταξιωμένος νεανικός θεσμός.
Ακολουθούν τα δύσκολα χρόνια, που σημαδεύονται από την κρίση στην ΚΝΕ και τις δύο διασπάσεις της.
Και ύστερα τα χρόνια της ανασυγκρότησης και τα σταθερά ελπιδοφόρα βήματα της Οργάνωσης στις αρχές της δεκαετίας του ’90, για τα οποία η συμβολή του Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» είναι καθοριστική, αφού αποτελεί πλατιά συνάντηση της ΚΝΕ με τη νέα γενιά.
Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90 τα βήματα που έχει κάνει η ΚΝΕ μετά την ανασυγκρότησή της την καθιστούν και πάλι μια μαζική Οργάνωση Νεολαίας, που δένεται με τις μάζες και αυτό εκφράζεται χρόνο με το χρόνο και στα Φεστιβάλ της.
Φέτος, το πρόγραμμα είναι πλούσιο και πολυποίκιλο και ξεκινά την Παρασκευή το απόγευμα στο Πάρκο του Λιμενικού. Σε ό,τι αφορά το πολιτικό μέρος του Φεστιβάλ, κορυφαία εκδήλωση θα είναι η ομιλία του Θοδωρή Χιώνη, μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, το Σάββατο.
Σχετικά με το καλλιτεχνικό μέρος, το Σάββατο θα τραγουδήσει η Νατάσσα Μποφίλιου, ενώ την Παρασκευή οι Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Γιοκαρίνης, Νίκος Ζιώγαλας, Μανόλης Φάμελλος.
Συμμετέχουν, επίσης, στο Φεστιβάλ μουσικά σχήματα της περιοχής, ενώ θα παρουσιαστεί παράσταση Καραγκιόζη, θα γίνει συζήτηση για την πρόταση του ΚΚΕ για το σχολείο, θα λειτουργήσουν βιβλιοπωλείο, μαθητική γωνιά, εκθέσεις κ.ά.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:
 
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη
·Παράσταση με ζωντανό παραδοσιακό Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών Μεσσηνίας- Φωτόπουλου.
· Συζήτηση με θέμα “Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;” Η πρόταση του ΚΚΕ για το σχολείο
· Συναυλία με τους “4 matches”
·Συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα, Μανόλη Φάμελλο
·Λαϊκό Γλέντι με τους Λειβαδίτη Νίκο, Περτσελάκη Ελένη, Φωτόπουλο Κώστα, Στεργίου Θανάση
 
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη
 
·Συναυλία με το συγκρότημα “Εποχές”
·Ομιλία από τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
·Συναυλία με τη Νατάσσα Μποφίλιου
·Ρεμπέτικο Γλέντι με τους Καντζιλιέρη Παναγιώτη, Καντζιλιέρη Δημήτρη, Μαυροειδέα Μαρία, Κοκορόγιαννη Πηνελόπη.