Αγώνας δρόμου της Δημοτικής Αρχής Μεσσήνης για να ενταχθεί το Φιλοσοφικό Κέντρο στο «Φιλόδημο»

Αγώνας δρόμου της Δημοτικής Αρχής Μεσσήνης για να ενταχθεί το Φιλοσοφικό Κέντρο στο «Φιλόδημο»

Το Δ.Σ. αποφάσισε την αποδοχή των μελετών του έργου αξίας 2,5 εκ. ευρώ – Καταψήφισε η αντιπολίτευση

Κυριολεκτικά στο «παρά ΄5» και αφού έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σ’ ένα αγώνα δρόμου, η Δημοτική Αρχή Μεσσήνης είναι έτοιμη να καταθέσει μέσα στην προθεσμία (31 Οκτωβρίου 2019) φάκελο για ένταξη του Φιλοσοφικού Κέντρου στο πρόγραμμα που «τρέχει» εδώ και ένα χρόνο από το «Φιλόδημος» και αφορά επανάχρηση δημοτικών κτηρίων.

Το βράδυ της Τετάρτης, σε εκτός ημερησίας θέματα μπήκαν οι αποδοχές των 5 συνολικά μελετών του έργου με προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ. Εισηγητής ήταν ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Τάσος Παπαγεωργίου, που τόνισε τον «αγώνα δρόμου» από όλους τους αρμόδιους φορείς για να προλάβουν την προθεσμία και ο Δήμος να καταθέσει το φάκελο.

Στο άκουσμα της είδησης, ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Τσώνης, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του, παίρνοντας το λόγο μάλιστα πριν και από το δήμαρχο, επειδή δεν ήρθαν οι μελετητές στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως είχε πει ο δήμαρχος στην προηγούμενη συνεδρίαση. Έκανε γνωστό δε, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει αν δεν έρθουν στην αίθουσα οι μελετητές, ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος «έφτυσε αίμα 3 χρόνια» για το Φιλοσοφικό και η νυν Δημοτική Αρχή τον παρουσιάζει σαν να μην έκανε τίποτα, αμφισβητώντας παράλληλα ότι όλα «έτρεξαν» το τελευταίο διάστημα όπως ισχυρίστηκε η Δημοτική Αρχή.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος σημείωσε πως ο κ. Τσώνης δεν ψηφίζει για λόγους εγωιστικούς ουσιαστικά, ενώ του ζήτησε να αλλάξει και το ύφος του στο Δημοτικό Συμβούλιο, με συνεχείς διακοπές και φωνές, γιατί πλέον δεν είναι Δημοτική Αρχή για να το επιβάλλει. «Θα μάθετε να πειθαρχείτε» ήταν η χαρακτηριστική του φράση. Συγκεκριμένα, για την αδράνεια της πρώην Δημοτικής Αρχής στο συγκεκριμένο θέμα, επανέλαβε όσα είχε πει και στο προηγούμενο Δ.Σ., λέγοντας ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα «τρέχει» στο «Φιλόδημος» από τον Οκτώβριο του ’18 και όταν ανέλαβε καθήκοντα και επικοινώνησε με τους μελετητές, του είπαν ότι για ένα ολόκληρο χρόνο δεν τους έχει απασχολήσει κανείς, παραθέτοντας και τα ονόματά τους. Παράλληλα, ευχαρίστησε τόσο τους μελετητές όσο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους καθώς και τις υπηρεσίες του Δήμου, που αντεπεξήλθαν στην πίεση και επιδόθηκαν σε «αγώνα δρόμου» για να προλάβουν να καταθέσουν το φάκελο μέσα στις προθεσμίες.
Στο σημείο αυτό ο κ. Τσώνης ζήτησε να ευχαριστήσουν και τον Νίκο Ξαρχάκο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ευχαριστήστε τον για να μην ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου».
Τα όσα σημείωσε ο δήμαρχος, επιβεβαίωσε και ο αντιδήμαρχος Υποδομών κ. Καλοφωλιάς λέγοντας ότι τις τελευταίες 15 ημέρες αφιέρωσαν τεράστιο χρόνο μαζί με τους μελετητές για να καταφέρουν να έχουν έτοιμες τις μελέτες στην ώρα τους.

Τελικά η αποδοχή των μελετών του έργου «Αλλαγή διαρρύθμισης και αλλαγή χρήσης του κτηρίου Ι.Ε.Ε.Ν.Φ. σε κτήριο Δημοτικής Βιβλιοθήκης και Δημοτικού Ωδείου» έγινε κατά πλειοψηφία, αφού εκτός των συμβούλων της Δημοτικής Αρχής το ψήφισε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λάσκαρης. Αντιθέτως καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, ενώ ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, διευκρίνισε ότι ψήφισε λευκό, γιατί με τις αντεγκλήσεις που σημειώθηκαν κατά τη συζήτηση του θέματος στην αίθουσα δεν κατάλαβε τελικά περί τίνος πρόκειται. Ζήτησε δε να σταματήσει αυτή η κατάσταση που επικρατεί στο συμβούλιο, γιατί δεν τιμά κανέναν.

Του Κώστα Γαζούλη