Μεσσηνία: Έφυγαν 680 Βρετανοί τουρίστες, καμία άφιξη από αυτές που αναμένονταν

Μεσσηνία: Έφυγαν 680 Βρετανοί τουρίστες, καμία άφιξη από αυτές που αναμένονταν

Με τρεις πτήσεις της ΤΙΤΑΝ αναχώρησαν την Κυριακή από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας Βρετανοί τουρίστες που είχαν κλείσει τουριστικά πακέτα και είχαν ταξιδέψει στην περιοχή μας με την Thomas Cook, η οποία έκλεισε τις προηγούμενες ημέρες, δημιουργώντας τεράστια αναστάτωση στον τουριστικό κλάδο και της περιοχής.
Με πτήσεις που θα ορισθούν το επόμενο διάστημα θα αναχωρήσουν και οι υπόλοιποι Βρετανοί που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νομό μας μετά την κατάρρευση του τουριστικού κολοσσού.
Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν ήρθαν στη Μεσσηνία οι τρεις πτήσεις που είχε προγραμματίσει η εταιρεία με περίπου 900 τουρίστες, καθώς τα τουριστικά πακέτα που είχαν αγοράσει ακυρώθηκαν.
 
Έφυγαν 680
Συνολικά με πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αναχώρησαν την Κυριακή 680 Βρετανοί τουρίστες. Στη μία πτήση επιβιβάσθηκαν 280 άτομα, στη δεύτερη 180 και στην τρίτη 220.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν από τη Βρετανική Πολιτική Αεροπορία, από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αναχώρησαν δύο πτήσεις για το Μάντσεστερ και μία για το Μπέρμιγχαμ. Στην πτήση για το Μπέρμιγχαμ επιβιβάσθηκαν και οι τουρίστες που είχαν τελικό προορισμό επιστροφής το Λονδίνο. Μάλιστα, η Βρετανική Πολιτική Αεροπορία ενημέρωσε τους πολίτες της ότι η πτήση θα φτάσει στο αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ και θα μεταφερθούν πίσω στο αεροδρόμιο του Λονδίνου Γκάτουικ. Στο δε αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ τους περίμεναν εκπρόσωποί τους για να τους δώσουν οδηγίες για τη μεταφορά τους.
Θα χρειασθούν άλλες μία με δύο πτήσεις για να επιστρέψουν στη χώρα τους από τη Μεσσηνία και οι υπόλοιποι Βρετανοί που είχαν κλείσει πακέτα με την Thomas Cook.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία νέα ανακοίνωση από την πλευρά της Βρετανικής Πολιτικής Αεροπορίας.
Υπενθυμίζεται ότι το δεύτερο πακέτο της Thomas Cook για τη Μεσσηνία ολοκληρώνεται την επόμενη Κυριακή.
Πάντως, την Κυριακή, είχαμε μόνο αναχωρήσεις και δυστυχώς καμία άφιξη από τις τρεις πτήσεις που αναμένονταν στην Καλαμάτα από το Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Αναστολή ΦΠΑ
Από τη βρετανική Ρυθμιστική Αρχή ανακοινώθηκε ότι οι επιστροφές χρημάτων για τις κρατήσεις πελατών της Thomas Cook μπορεί να πάρουν περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο, καθώς δεν έχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες από τη χρεοκοπημένη ταξιδιωτική εταιρεία.
Για τους επιχειρηματίες στην Ελλάδα που έχουν πληγεί, χθες το υπουργείο Οικονομικών τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αξιολογεί συνεχώς τα πολυδιάστατα προβλήματα που προέκυψαν από τη χρεοκοπία της Thomas Cook και προχωρά σε θεσμικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του τουρισμού.
Από το υπουργείο Οικονομικών προωθήθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται μέχρι και την 31η/3/2020 η καταβολή του ΦΠΑ που έχει βεβαιωθεί από χρεωστικές δηλώσεις με καταληκτική προθεσμία υποβολής την 30ή/9/2019 και την 31η/10/2019 για τους υποκείμενους στο φόρο συναλλασσομένους με την εταιρεία Thomas Cook.
Η ως άνω αναστολή καταλαμβάνει φορολογουμένους των οποίων οι εκροές προς την Thomas Cook από 1/1/2019 έως 30/9/2019 υπερβαίνουν σε ποσοστό το 25% των συνολικών τους εκροών για το ίδιο διάστημα και χορηγείται για το σχετικό αυτό ποσοστό.
Προβλέπεται, επίσης, η απαλλαγή από τους τυχόν αναλογούντες τόκους εκπρόθεσμης καταβολής από τις ως άνω καταληκτικές προθεσμίες μέχρι και την 31η/3/2020.
Η αναστολή χορηγείται κατόπιν αίτησης στη ΔΟΥ που υποβάλλεται η δήλωση μαζί με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Της Βίκυς Βετουλάκη