Νέος γύρος σφοδρής αντιπαράθεσης Αθανασόπουλου – Τσώνη στο Δ.Σ. Μεσσήνης

Νέος γύρος σφοδρής αντιπαράθεσης  Αθανασόπουλου – Τσώνη στο Δ.Σ. Μεσσήνης

«Τέλος τα ψέματα» διαμήνυσε ο Δήμαρχος
 
«Τσουνάμι καταστροφής» χαρακτήρισε ο Τσώνης τις προθέσεις της δημοτικής αρχής
 
 
Με εντάσεις, φωνές και «διαξιφισμούς» μεταξύ του δημάρχου Γιώργου Αθανασόπουλου και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργου Τσώνη, εξελίχθηκε ακόμα ένα Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης το βράδυ της Τετάρτης. Η «σύγκρουση» αφορούσε εφ’ όλης της ύλης ζητήματα, κυρίως σε θέματα εκτός ημερησίας διάταξης. Κατά την αρχική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, ενημέρωσε το Σώμα για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, όπως για τα όσα συζήτησε με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Ο κ. Αθανασόπουλος γνωστοποίησε στο Σώμα ότι ζήτησε από τον υπουργό δίμηνη παράταση του προγράμματος «Φιλόδημος» που λήγει στις 31/10 και αφορά στην επανάχρηση δημοτικών κτηρίων. Σημείωσε ότι η πρόταση που επιθυμεί και «τρέχει» για να καταθέσει ο Δήμος Μεσσήνης αφορά στο Φιλοσοφικό Κέντρο της πόλης. Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε στον κ. Θεοδωρικάκο ο δήμαρχος αφορούσε στην αλλαγή του σκοπού της χρηματοδότησης που είχε εξασφαλίσει ο Δήμος Μεσσήνης από τις 4 Φεβρουαρίου του 2015 για την ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων. Σκοπός αυτής της αλλαγής είναι η προμήθεια από το Δήμο απορριμματοφόρων. Ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει την σύμφωνη άποψη και του γ.γ. κ. Γραφάκου, ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών έχει τον τελευταίο λόγο και την υπογραφή. Τέλος, ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστούν φθορές και ζημιές στο κλειστό γυμναστήριο Μεσσήνης, οι οποίες προκλήθηκαν και από τον «Ζορμπά» που έπληξε την περιοχή το Σεπτέμβριο του 2018.
Τα όσα σημείωσε ο δήμαρχος έφεραν την απάντηση του πρώην δημάρχου Γιώργου Τσώνη. Αναφερόμενος στο «Φιλοσοφικό Κέντρο» ο κ. Τσώνης τόνισε ότι τα 4 χρόνια της θητείας του έκανε μεγάλη δουλειά προκειμένου το έργο να είναι ώριμο για χρηματοδότηση. Είπε, δε, ότι η Δημοτική Αρχή είναι υποχρεωμένη να βρει χρηματοδότηση, ενώ υπογράμμισε και το «Ψηφιακό Μουσείο» που ενέταξε στο «Φιλοσοφικό Κέντρο» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν επαρχιακές πόλεις με επισκεψιμότητα 2,5 ατόμων την ημέρα, και σημειώνοντας ότι το θέμα αφορά και στο υπουργείο Παιδείας.
Αναφορικά με την αλλαγή χρηματοδότησης για την ενδιάμεση διαχείριση απορριμμάτων, ο κ. Τσώνης σημείωσε ότι η δική του Δημοτική Αρχή πρότεινε την αγορά ενός Press Container και απορριμματοφόρων, προσθέτοντας ότι τα λεφτά είναι εκεί και περιμένουν, προτρέποντας τη Δημοτική Αρχή να μην κωλυσιεργεί. Όσον αφορά στο κλειστό, ο πρώην δήμαρχος εξέφρασε την άποψη ότι δε χρειάζεται έκτακτη χρηματοδότηση, αλλά ότι το πρόβλημα λύνεται και με μια εργολαβία του ύψους των 70 – 80 χιλ. ευρώ.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τσώνης επανήλθε και σε συζήτηση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, αναφερόμενος στην «καμένη γη» που ισχυρίστηκε ότι βρήκε η Δημοτική Αρχή σχετικά με ζητήματα αγροτικής οδοποιίας, υποστηρίζοντας ότι οι δύο χρηματοδοτήσεις ύψους 1 εκ. για Μεσσήνη και Πεταλίδι αντίστοιχα για αποκατάσταση ζημιών από το «Ζορμπά» είναι έργα με «τσιμέντα» και καλύπτουν σχεδόν το 70% του Δήμου Μεσσήνης.
Τελείωσε, δε, λέγοντας χαρακτηριστικά προς τη Δημοτική Αρχή: «Έχετε κυβέρνηση, έχετε Περιφέρεια, έχετε αυτοδυναμία, είναι πανεύκολο να φέρετε έργα και λεφτά στο Δήμο», ενώ αναφερόμενος και στον κ. Καλοφωλιά και όσα είχε σημειώσει στην τελευταία συνεδρίαση, διευκρίνισε ότι δεν έχει καμία ειρωνική διάθεση εναντίον ζητώντας του συγγνώμη και ότι σκοπός του είναι μόνο να εξηγήσει στον κόσμο τα έργα που έφερε η δική το Δημοτική Αρχή στη Μεσσήνη.
Ξεκινώντας από την τελευταία φράση του Γιώργου Τσώνης ο δήμαρχος Μεσσήνης σημείωσε ότι αυτή δείχνει την νοοτροπία του, προσθέτοντας ότι για τη δική του Δημοτική Αρχή δεν υπάρχει «δικά μας και δικά σας», αλλά όλα ανήκουν στους πολίτες της Μεσσήνης. Επανερχόμενος στο θέμα για τα «τσιμέντα», τόνισε ότι για τελευταία φορά απαντά στο συγκεκριμένο ψέμα του κ. Τσώνη, λέγοντας ότι αυτές οι εργολαβίες του 1 εκ. αφορούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε προκαθορισμένες περιοχές, και δεν αφορούν «τσιμέντα» για να πέσουν στις ανάγκες που έχει κάθε πρόεδρος για την κοινότητά του. Ξεκαθάρισε, δε, ότι οι πρόεδροι το γνωρίζουν, ενώ όποιος το αμφισβητεί τον κάλεσε στο γραφείο του να δει τις συμβάσεις των συγκεκριμένων εργολαβιών και να ενημερωθεί επί του θέματος.
Σχετικά με το Φιλοσοφικό Κέντρο, ο κ. Αθανασόπουλος εξαπέλυσε «βολές» κατά της πρώην Δημοτικής Αρχής λέγοντας ότι το πρόγραμμα για την επανάχρηση δημοτικών κτηρίων από το «Φιλόδημος» τρέχει εδώ και ενάμιση χρόνο και ο Δήμος Μεσσήνης δεν είχε κάνει το παραμικρό! «1,5 χρόνο δεν κάνατε τίποτα και τώρα ζητάτε και τα ρέστα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Πρόσθεσε ότι οι μελετητές του Δήμου δεν είχαν «ενοχληθεί» από κανέναν τον τελευταίο χρόνο και τώρα κάνουν «σπριντ» για να προλάβουν και την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου, ακόμα και σε περίπτωση που δε δοθεί η δίμηνη παράταση.
Ο Γιώργος Αθανασόπουλος εξαπέλυσε «σφοδρή επίθεση» στον κ. Τσώνη και αναφορικά με την αγορά του press container, λέγοντας ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση από τα τέλη του ’15 από το Σώμα για την αγορά του και είμαστε στο ’19 και ο πρώην δήμαρχος «κουνάει και το δάχτυλο» χωρίς να κάνει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια. Επισήμανε ότι είναι η τελευταία φορά που ανέχεται τα ψέματα του κ. Τσώνη, όπως, για παράδειγμα, και τη χρηματοδότηση του 1,5 εκ. ευρώ που έφερε ουσιαστικά για το συγκεκριμένο θέμα η Δημοτική Αρχή του Στάθη Αναστασόπουλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όταν εξασφαλίσθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2015 η Δημοτική Αρχή Τσώνη «έτρωγε κομπόστες».
Η φράση αυτή του δημάρχου προκάλεσε ένταση και την οργή του Γιώργου Τσώνη, που του ζήτησε να την ανακαλέσει και τον πρόεδρο του Σώματος να τον επαναφέρει στην τάξη. Ο δήμαρχος δεν ανακάλεσε, με τον Γιώργο Τσώνη να δηλώνει ότι κάποια στιγμή θα ανοίξει και αυτός το στόμα του και τότε ο κ. Αθανασόπουλος θα τον παρακαλάει να ανακαλέσει…
Στη συνέχεια πέρασε στην «αντεπίθεση» κατηγορώντας τον νυν δήμαρχο ότι προσέλαβε 4 από τους 5 ειδικούς συνεργάτες που είχε και ο ίδιος, και αναρωτήθηκε αφού ήταν άχρηστοι οι «συνεργάτες» του, όπως ειπώθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση, γιατί τους προσέλαβε… Πρόσθεσε, δε, ότι έγινε πρόταση και στην 5η ειδική συνεργάτιδα, αλλά αυτή αρνήθηκε…
 
Σφοδρή επίθεση Τσώνη
σε πρώην «Ειδική του Συνεργάτιδα»
Συνεχίζοντας το «σκεπτικό» του και την επίθεση στο δήμαρχο αναφορικά με τους ειδικούς συνεργάτες ο Γιώργος Τσώνης, αφήνοντας αιχμές για ύποπτες προεκλογικές συνδιαλλαγές, προκάλεσε «αίσθηση» στην αίθουσα για την επίθεση που εξαπέλυσε χρησιμοποιώντας και βαριές εκφράσεις για δική του πρώην συνεργάτιδα, την οποία και κατονόμασε. Συγκεκριμένα, είπε ότι την προσέλαβε ύστερα υπό υπόδειξη του πρώην αντιδημάρχου Νίκου Ξαρχάκου, χωρίς ο ίδιος να τη γνωρίζει και σε ό,τι της ανατέθηκε 2 χρόνια δεν έκανε τίποτα, όπως τα πολεοδομικά της Αίπειας. Αυτός ήταν ο λόγος που απολύθηκε, καθώς δεν έκανε τίποτα και στη συνέχεια την κατηγόρησε ότι έκανε «προεκλογικό αγώνα» από το γραφείο του κ. Αθανασόπουλου, ενώ χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός να τρώει «ψωμί» υπάλληλος από ένα δήμαρχο και να τον βρίζει παράλληλα.
Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος δεν άφησε αναπάντητα τα όσα είπε ο Γιώργος Τσώνης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τον είχε συνηθίσει να λέει ψέματα κάθε μισή ώρα, αλλά δεν περίμενε να λέει κάθε 5 λεπτά και από ένα νέο ψέμα. Χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός πρώην δήμαρχος να εκφράζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για πρώην συνεργάτη του, νέο επιστήμονα με πτυχία, λέγοντας ότι αφήνει στην κρίση των πολιτών τα όσα είπε ο δήμαρχος. Κάλεσε δε τον κ. Τσώνη να επανέλθει σε μια πιο υπεύθυνη στάση, όπως αρμόζει στη θέση που τον έχουν ορίσει οι πολίτες του Δήμου Μεσσήνης.
Τέλος, αναφορικά με την πρόταση που έγινε σε ειδική συνεργάτιδα του κ. Τσώνη και η οποία την αρνήθηκε, ο κ. Αθανασόπουλος σημείωσε ότι πρώτη φορά άκουσε το όνομά της, καλώντας τον πρώην δήμαρχο ακόμα μια φορά να σταματήσει τα αλόγιστα ψέματα.
 
Ένταση και για τα
εγγειοβελτιωτικά έργα του Τρικόρφου
Τα πνεύματα μετά τις σφοδρές αντιπαραθέσεις που προηγήθηκαν, οξύνθηκαν ακόμα μια φορά για θέμα εκτός ημερησίας διάταξης. Αυτό αφορούσε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης κ. Τσερπέ, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση για την κατάσταση που βρίσκονται τα εγγειοβελτιωτικά έργα του Τρικόρφου.
Απαντώντας στην ερώτηση ο δήμαρχος σημείωσε ότι το έργο δεν πρόκειται να λειτουργήσει «διαμελισμένο» στα τρία όπως είναι τώρα και βρίσκεται σε συνεννόηση για την εξέλιξή του με την Περιφερειακή Αρχή του κ. Νίκα, σε μια προσπάθεια ώστε να ενταχθεί ολόκληρο.
Παράλληλα, ενημέρωσε το Σώμα ότι στις προθέσεις του είναι η δημιουργία λιμνοδεξαμενής 70 κυβικών σε έκταση 18 στρεμμάτων στην περιοχή του Τρικόρφου, που θα λύσει σημαντικά προβλήματα τόσο στο Τρίκορφο όσο και στον Πολύλοφο και το Κλήμα.
Η απάντηση που έδωσε ο δήμαρχος Μεσσήνης δεν άφησε ικανοποιημένο τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Τσώνη, που τόνισε ότι είναι το «δεύτερο έργο» που πετάει η Δημοτική Αρχή στα σκουπίδια, μετά την κερκίδα του Παμίσου, χαρακτηρίζοντάς τη ως «τσουνάμι καταστροφής». Ζήτησε, δε, να προχωρήσει η εργολαβία που έχει ανάδοχο και ας πάει αργότερα στα άλλα μεγαλεπήβολα σχέδιά του.
Απαντώντας του ο Γιώργος Αθανασόπουλος, χαρακτήρισε υποκριτικό να μιλάει ο πρώην δήμαρχος που άφησε τον πρώην περιφερειάρχη κ. Τατούλη να «διαμελίσει» στα τρία το τόσο σπουδαίο έργο, ενώ χαρακτήρισε ψέμα ότι υπάρχει ανάδοχος, καθώς εκκρεμεί ένσταση. Κάλεσε, δε, τον πρώην δήμαρχο να πάει στο γραφείο του για να τον ενημερώσει αναλυτικά.
 
«Η μάχη του Γρανικού και τα Γαυγάμηλα»
Την όλη κατάσταση που προηγήθηκε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο περιέγραψε σκωπτικά και ο έμπειρος αυτοδιοικητικός, Γιάννης Μπρατσιάκος, που επανήλθε στα έδρανα. Χαρακτήρισε τα όσα διαμείφθηκαν ως τη «Μάχη του Γρανικού», ζητώντας να μην ακολουθήσει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και η «Μάχη στα Γαυγάμηλα».
Τέλος, το λόγο για να σχολιάσει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Δ.Σ. Μεσσήνης πήρε και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Δαβίλλας, που ξεκινώντας ήπια, τονίζοντας το σεβασμό του για πρόσωπα, άκουσε το πρώην δήμαρχο Γιώργο Τσώνη να του λέει ότι «κουράστηκε» και ότι «χόρτασε» σεβασμό και δε θέλει άλλο. Ο κ. Δαβίλλας κάλεσε τον κ. Τσώνη να σταματήσει αυτή την τακτική με τον ορυμαγδό από απαράδεκτες παρεμβάσεις, υπενθυμίζοντάς του ότι η κοινωνία τούς έστειλε στο Σώμα για να την υπηρετήσουν.
 
Του Κώστα Γαζούλη