Νέο πλαίσιο λειτουργίας και ελέγχου Airbnb

Νέο πλαίσιο λειτουργίας και ελέγχου Airbnb

Σφίγγει ο κλοιός, όπως γράψαμε και πρόσφατα, με νέα μέτρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που συνεργάζονται με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb.
Ως το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα προωθήσει νέο πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με στόχο την προστασία των χρηστών των υπηρεσιών αυτών, τη διασφάλιση του ανταγωνισμού στον τουριστικό κλάδο, την άρση των στρεβλώσεων στη αγορά και τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.
 
ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ «ΦΑΚΕΛΟΣ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ»
Κάθε σπίτι που μισθώνεται θα διαθέτει υποχρεωτικά πλήρη φάκελο με την «ταυτότητά» του (πολεοδομικές άδειες κ.ά.).
 
ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Μεταξύ άλλων, τα προς μίσθωση ακίνητα θα πρέπει να πληρούν τους γενικούς κανονισμούς ασφάλειας και να διαθέτουν, π.χ. οδηγίες για το τι θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση σεισμού, πλημμύρας ή πυρκαγιάς.
 
ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
Εξετάζεται, επίσης, να καλύπτουν υποχρεωτικά ένα μίνιμουμ ασφαλιστικών καλύψεων.
 
ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ
Παράλληλα, τα προς μίσθωση ακίνητα δε θα πρέπει να υστερούν έναντι των παροχών των ενοικιαζόμενων δωματίων, ενώ ανοιχτό είναι το θέμα της επιβολής του τέλους διαμονής.
Τα υπουργεία Τουρισμού και Οικονομικών αναφέρουν πως θα υπάρξει συνολική βιώσιμη και λειτουργική ρύθμιση, η οποία θα περιορίσει και τη φοροδιαφυγή, δεδομένου ότι με βάση τις εκτιμήσεις των ίδιων των ιδιοκτητών, περίπου 1 στα 3 σπίτια που νοικιάζονται στους τουρίστες δε διαθέτει Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ), με αποτέλεσμα να φοροδιαφεύγουν.