“Πιάτσες θανάτου” στο κέντρο της Καλαμάτας!

“Πιάτσες θανάτου” στο κέντρο της Καλαμάτας!

Ο Σταθμός του ΟΣΕ και το σχολικό συγκρότημα του 4ου και 6ου Λυκείου – Γυμνασίου οι πλέον δημοφιλείς «πιάτσες»
 
 Αποτελεί κοινό μυστικό για…μυημένους και μη, ότι η χρήση ναρκωτικών, μεταξύ των νέων στην Καλαμάτα, έχει χτυπήσει κόκκινο. Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι η κάνναβης, αλλά η μαφία της…πρέζας έχει αρχίσει να αναπτύσσεται επικίνδυνα. Τα παραπάνω μπορεί να αποτελούν διαπίστωση, αλλά είναι και προϊόν έρευνας, αφού “ρωτώντας πας στην πόλη”. Μιλήσαμε με νεαρά παιδιά και αυτά που ακούσαμε μας εξέπληξαν, για να μην γράψουμε κάτι άλλο.
Οι πλέον δημοφιλείς “πιάτσες” είναι στους χώρους του Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμάτας, εκεί πάνε, κυρίως, παιδιά του Γυμνασίου, και πίσω από το σχολικό συγκρότημα του 4ου Λυκείου και 6ου Γυμνασίου, όπου συχνάζουν νεαροί και νεαρές από διάφορα Λύκεια.
Παλιότερα, κόσμο μάζευαν και τα στενά στην πλατεία των Αγίων Ταξιαρχών, αλλά τώρα τα, κυρίως, στέκια, είναι τα παραπάνω. Μάλιστα, η “πιάτσα”, όπως μας είπαν, στο σταθμό του ΟΣΕ ήταν “χαλασμένη” για κάποιο διάστημα, λόγω αστυνομικής παρουσίας, αλλά, ενεργοποιήθηκε και πάλι.  
Είναι πολύ εύκολο, ακόμα και για τον πλέον ανίδεο, να κάνει μια βραδινή βόλτα, στην περίμετρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, για να καταλάβει τι γίνεται. Εκτός από την χρήση ναρκωτικών, μπορεί να διαπιστώσει, κάποιος, και ένα σωρό άλλα πράγματα.
Δεκάδες νεαροί και νεαρές μπαινοβγαίνουν στους χώρους του για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα. Και όλα αυτά στο κέντρο της Καλαμάτας. Και είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι αυτό που αποτελεί…κοινό μυστικό, δεν έχει φτάσει κάποια πληροφορία στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.
Ρωτήσαμε γιατί υπάρχουν τέτοιου είδους φαινόμενα σε τόσο νεαρή ηλικία. Η απάντηση από τα ίδια τα παιδιά ήταν ότι η περιέργεια, ο πειραματισμός, η έλξη του απαγορευμένου και η μεγάλη διαθεσιμότητα ουσιών στο περιβάλλον τους οδηγούν πολλούς, όλο και μικρότερης ηλικίας, εφήβους σε μια πρώτη επαφή με τις ουσίες.
Προς επίρρωση των παραπάνω είναι χαρακτηριστικό ότι και τα απολογιστικά στοιχεία του ΚΕΘΕΑ δείνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός νεαρών ενηλίκων με σημαντικό βαθμό λειτουργικότητας, οι οποίοι ζητούν βοήθεια για την αντιμετώπιση της χρήσης κάνναβης.
Σε άλλη έρευνα φαίνεται ότι το πιο δημοφιλές ναρκωτικό στην Ελλάδα είναι χωρίς αμφιβολία η κάνναβη, καθώς το 11% των ενηλίκων (15-64) έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη ζωή τους, το 4,5% των νεαρών ενηλίκων (15-34) έστω μία φορά τον τελευταίο χρόνο και το 9% των μαθητών (15-16) μία φορά σε όλη τη διάρκεια ζωής.
 
 
 
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη