Αναβλήθηκε η δίκη Τατούλη, λόγω των παλινωδιών της περιφέρειας για τον ορισμό δικηγόρου


Π. Τατούλης: «Ο Π. Νίκας δημιουργεί ποινικά αδικήματα και κατεξευτελίζει το θεσμό»
 
 Αναβολή μετ’ εμποδίων πήρε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας η εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά στην εναπόθεση δεματοποιηθέντων σύμμεικτων απορριμμάτων στο ΧΑΔΑ του Αγίου Νικολάου στο Δήμο Πύλου – Νέστορος το καλοκαίρι του 2016, όπου κατηγορούμενοι για υποβάθμιση περιβάλλοντος είναι ο τέως περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο τότε αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου και ο υπεργολάβος για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.
Επί της αιθούσης του δικαστηρίου, αλλά και εκτός αυτής, κυριάρχησε το ζήτημα που έχει προκύψει με τη νομική υπεράσπιση του κ. Τατούλη, καθώς ο νυν περιφερειάρχης Π. Νίκας, έπειτα από αλλαγές και αρνήσεις διορισμού δικηγόρων κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, εξέδωσε απόφαση μόλις την προηγούμενη ημέρα για διορισμό δικηγόρου, που υπηρετεί με πάγια αντιμισθία στην Π.Ε. Λακωνίας (!). Κι όπως ήταν λογικό, η συγκεκριμένη δικηγόρος ούτε να πάρει στα χέρια της το φάκελο της δικογραφίας πρόλαβε, όχι να μελετήσει την υπόθεση.
Γι’ αυτό σε δηλώσεις του, μετά την αναβολή, ο κ. Τατούλης, που ήταν και ο μοναδικός από τους κατηγορουμένους που παρέστη, αναφερόμενος στον κ. Νίκα είπε ότι δημιουργεί ποινικά αδικήματα και κατεξευτελίζει το θεσμό.
 
Αναβολή
Με την έναρξη της διαδικασίας κατατέθηκαν δύο αιτήματα αναβολής από τον πρώτο κατηγορούμενο που ασθενούσε και από συνήγορο υπεράσπισης, αλλά απορρίφθηκαν από την Έδρα του δικαστηρίου και διατάχθηκε η πρόοδος της δίκης. Τότε το θέμα έθεσε ως κατηγορούμενος ο κ. Τατούλης, ζητώντας την αναβολή για να ενημερωθεί η δικηγόρος του, που διορίσθηκε με απόφαση του κ. Νίκα τις τελευταίες ώρες. Μάλιστα, η πρόεδρος της Έδρας ανέγνωσε την απόφαση της Περιφέρειας που πιστοποιούσε τα γεγονότα αυτά και το δικαστήριο δέχθηκε την αναβολή, ορίζοντας νέα εκδίκαση για τις 30 Μαρτίου του 2020.
Στο εξαιρετικά επείγον έγγραφο της νομικής υπηρεσίας που υπέγραφε ο ίδιος ο κ. Νίκας, με ημερομηνία 19 Νοεμβρίου, αναφερόταν ότι η αμοιβή του δικηγόρου που είχε ορισθεί από την Οικονομική Επιτροπή τον Ιανουάριο υπερβαίνει τα εύλογα όρια και αντιβαίνει στην αρχή της οικονομικότητας, γι’ αυτό στις 7 Νοεμβρίου τον κάλεσαν να υπογράψει τροποποιημένη σύμβαση, αλλά δεν πήγε.
Έτσι, στις 12 Νοεμβρίου ο κ. Νίκας υπέγραψε απόφαση για αντικατάσταση του ορισθέντος δικηγόρου Ηλ. Κοκκίνη με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Περικλή Ξηρογιάννη και στις 18 του μήνα (δύο ημέρες πριν από τη δικάσιμο) πέρασε το θέμα από την Οικονομική Επιτροπή. Ωστόσο, από τις 15 Νοεμβρίου ο κ. Ξηρογιάννης είχε στείλει επιστολή πως δεν αποδέχεται τον διορισμό του για λόγους δεοντολογίας. Μάλιστα, σε δηλώσεις της χθες το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και τέως πρόεδρός της, Ντίνα Νικολάκου, κατήγγειλε την Περιφερειακή Αρχή ότι απέκρυψε την επιστολή άρνησης του κ. Ξηρογιάννη στη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Έτσι, λίγες ώρες πριν από τη δίκη, ο κ. Νίκας αναγκάστηκε να υπογράψει απόφαση ορισμού της δικηγόρου της Λακωνίας, η οποία, όπως είναι λογικό, δε γνώριζε τίποτα για την ουσία της υπόθεσης.
 
Δηλώσεις
Αμέσως μετά την αναβολή, ο κ. Τατούλης σε δηλώσεις του τόνισε: «Η συμπεριφορά του Π. Νίκα είναι μία τραγωδία και ένα μεγάλο στίγμα στον πολιτισμό των αυτοδιοικητικών θεσμικών ανθρώπων. Αυτό που κάνει στην Πελοπόννησο εναντίον μου ξεπερνάει τα όρια μιας συμπεριφοράς. Δημιουργεί ποινικά αδικήματα εις βάρος του, αλλά κυρίως κατεξευτελίζει τον ίδιο το θεσμό. Είναι πολύ μικρός και αυτό το αποδεικνύει καθημερινά. Αλλάζει αποφάσεις συλλογικών οργάνων που έχουν νομιμοποιηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η έννοια του ρεβανσισμού ξεπερνιέται από τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου μοχθηρού ανθρώπου. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του θεσμικού αυτοδιοικητικού προσώπου να ορίζει το δικηγόρο του και η Οικονομική Επιτροπή με διαπραγμάτευση να κανονίζει την υπόλοιπη εντολή προς το συνήγορο υπεράσπισης».
Από την πλευρά της, η τέως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και νυν μέλος της, Ντίνα Νικολάκου, αναφερόμενη στα όσα είχαν προηγηθεί δήλωσε: «Η σημερινή εξέλιξη της δίκης ήταν αναμενόμενη. Η κα Βελίκα, που υπηρετεί στη Λακωνία, ορίσθηκε μόλις χθες με απόφαση του κ. Νίκα και όχι με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Ήταν φυσικό να ενημερώσει το δικαστήριο ότι δε γνωρίζει την υπόθεση και δεν έχει παραλάβει τη δικογραφία. Η όλη συμπεριφορά του περιφερειάρχη απέναντι στον κ. Τατούλη, κατά τη γνώμη μου, τη γνώμη της παράταξής μας και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, χαρακτηρίζεται από μία πολιτική μικροψυχία. Είναι θεμελιώδες δικαίωμα και κατάκτηση του αιρετού κόσμου να έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπείται από νομικούς και, μάλιστα, να επιλέγει. Η προηγούμενη Οικονομική Επιτροπή είχε ορίσει τον κ. Κοκκίνη, η απόφαση είχε νομιμοποιηθεί και είχε υπογραφεί σύμβαση. Ο κ. Νίκας έστειλε έγγραφο στον κ. Κόκκινη να διαπραγματευτεί το ποσό και από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια σειρά διοικητικών αποφάσεων που πάσχουν διοικητικά και νομικά.
Τον άλλαξε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου και όταν τη Δευτέρα ήρθε αυτή η απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή και εγώ και η κα Τζαννετέα και ο κ. Ρουμελιώτης, είπαμε ότι είναι αδιανόητο να μη έχει ερωτηθεί ούτε ο κ. Τατούλης ούτε ο κ. Ξηρογιάννης. Δε μας αποκάλυψαν ότι ο κ Ξηρογιάννης, προς τιμήν του, στις 15/11 είχε στείλει επιστολή ότι δεν αποδέχεται τον διορισμό. Έτσι, αναγκάστηκαν μόλις χθες να προχωρήσουν σε νέα απόφαση, όχι της Οικονομικής Επιτροπής, και να ορίσουν την κα Βελίκα. Δε θεωρώ ότι αυτό έχει προηγούμενο στην αυτοδιοίκηση. Οι εκλογές τελείωσαν και ξεπερνάει κάθε όριο αντιπολιτευτικής λογικής και πρακτικής αυτή η συμπεριφορά του περιφερειάρχη. Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα κάκιστο παράδειγμα κακοδιοίκησης από τη μία και πολιτικού πολιτισμού από την άλλη».
 
Της Βίκυς Βετουλάκη