Αντιπαράθεση στο Δ.Σ. Μεσσήνης για το χρονικό διάστημα ελέγχου στην ΚΕΑΔΗΜ από ορκωτούς λογιστές


Για δειλία κατηγόρησε τη δημοτική αρχή η αντιπολίτευση γιατί δε κάνει έλεγχο από το 2011
 
 
Η έγκριση απόφασης της ΚΕΑΔΗΜ για διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου από ορκωτούς ελεγκτές – λογιστές κυριάρχησε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης.
Ο εισηγητής του θέματος πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης, δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Δαβίλλας, κατέθεσε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για διενέργεια ελέγχου από 1/1/2015 έως και 31/12/2018.
Η τοποθέτηση αυτή έφερε αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, που ανέλαβε να εκφράσει η «παλιά φρουρά» του συνδυασμού του κ. Τσώνη, καθώς ο ίδιος απουσίαζε. Έτσι με τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, Νίκου Κοτταρίδη, Χρήστου Καρύδη και Τάσου Τσερπέ, αναρωτήθηκε ο κ. Δαβίλλας, γιατί ζητά έλεγχο μόνο γι’ αυτό το χρονικό διάστημα και όχι από την 1/1/2011, όταν και συστάθηκε η κοινωφελής επιχείρηση επί «Καλλικράτη». Πρόσθεσαν, δε, ότι δεν έχουν καμία αντίρρηση να γίνει αυτός ο έλεγχος, ζητώντας όμως να γίνει από το 2011.
Απαντώντας στην αντιπολίτευση ο κ. Δαβίλλας σημείωσε ότι το ζήτημα είναι και νομικό, καθώς η εταιρεία ορκωτών λογιστών τούς ενημέρωσε ότι αυτό είναι το χρονικό διάστημα που πρέπει να μπει στον έλεγχο. Εξάλλου, πρόσθεσε, η 1/1/2015 συμπεριλαμβάνει και το τι παρέδωσε και η προ-προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αφού η Δημοτική Αρχή του κ. Τσώνη ανέλαβε στα τέλη Ιανουαρίου του 2015.
Οι εξηγήσεις του κ. Δαβίλλα δεν έπεισαν την αντιπολίτευση, ενώ χαρακτηριστικά ο κ. Καρύδης μίλησε για «δειλία» της Δημοτικής Αρχής, που δε συμπεριλαμβάνει και την περίοδο από το 2011, ενώ πρόσθεσε ότι δεν κατανοεί τι φοβάται και γίνεται αυτό.
Ο κ. Κοτταρίδης ζήτησε να μπει προς ψήφιση και ο έλεγχος από το 2011, λέγοντας ότι το κόστος δεν είναι υψηλό και έτσι δε θα υπάρχει καμία «σκιά». Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» τάχθηκε με το αίτημα της μείζονος μειοψηφίας για έλεγχο από το 2011.
Η Δημοτική Αρχή, ακούγοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, πέρασε στην «αντεπίθεση». Αρχικά ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι όταν παρέλαβε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή την ΚΕΑΔΗΜ ουδέποτε εξέφρασε κάποια αμφιβολία για τα οικονομικά της, ενώ τώρα υπάρχει πρόβλημα και γι’ αυτό το χρονικό διάστημα του ελέγχου είναι αυτό. Συμπληρώνοντας ο κ. Μπρατσιάκος σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή του Στάθη Αναστασόπουλου παρέδωσε την ΚΕΑΔΗΜ με πρωτόκολλο παραλαβής-παράδοσης, με «καθαρά» οικονομικά και αναρωτήθηκε, αφού υπάρχουν υπόνοιες από την αντιπολίτευση, γιατί δεν έκαναν οι ίδιοι τον έλεγχο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι από το 2016 η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν έκανε κανέναν οικονομικό απολογισμό στην κοινωφελή επιχείρηση.
Πριν τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία το λόγο πήρε ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος. Ο κ. Αθανασόπουλος εξέφρασε την έκπληξή του για τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, καθώς ο έλεγχος που προτείνεται προς ψήφιση περιλαμβάνει και όσα παρέλαβε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Επίσης, σημείωσε ότι η ΚΕΑΔΗΜ δε συστάθηκε το 2011, αλλά αρκετά πιο πριν, ενώ αναρωτήθηκε και αυτός με τη σειρά του γιατί αν υπήρχαν υπόνοιες για την περίοδο ’11-’14, δεν προχώρησαν οι ίδιοι σε έλεγχο.
Ξεκαθάρισε ότι ο έλεγχος δε γίνεται ούτε για να «σπιλώσουν» κάποιον ούτε υπάρχει κάποια σκιά, απλά για να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε μια πολύ σημαντική επιχείρηση για το Δήμο. Ζήτησε κλείνοντας να σταματήσουν οι υπεκφυγές από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ζητώντας ομόφωνη στήριξη της πρότασής τους.
Τελικά, η πρόταση του κ. Δαβίλλα πέρασε ομόφωνα, με την αντιπολίτευση να καταγράφει στα πρακτικά τις αιτιάσεις της.
 
Διαφωνία και για το μισθό του προέδρου

Η αντιπαράθεση για την ΚΕΑΔΗΜ συνεχίστηκε και στη συζήτηση για το επόμενο θέμα, που αφορούσε στην έγκριση απόφασης από το Δ.Σ. Μεσσήνης για την αποζημίωση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΑΔΗΜ.
Εισηγητής του θέματος και πάλι ο πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης, Γιώργος Δαβίλλας, ο οποίος ανέφερε ότι η αποζημίωσή του θα ανέρχεται στα 718 ευρώ μεικτά, δηλαδή κάπου λιγότερα από 500 ευρώ.
Και πάνω σ’ αυτό η αντιπολίτευση ζήτησε να μη ληφθεί καμία απόφαση μέχρι να έχει το Δημοτικό Συμβούλιο τα αποτελέσματα από τον έλεγχο του ορκωτού λογιστή. Ο κ. Κοτταρίδης δε, πρότεινε την αναβολή συζήτησης, πρόταση η οποία όμως τελικά δεν πέρασε.
Το τοπίο ξεκαθάρισε με την τοποθέτηση του δημάρχου Γιώργου Αθανασόπουλου, που σημείωσε ότι το Σώμα ψηφίζει για το αν δικαιούται ο πρόεδρος της επιχείρησης αποζημίωση, προσθέτοντας ότι ο μισθός θα καταβάλλεται αφού ξεκαθαρίσουν τα οικονομικά της επιχείρησης, κάτι που λέει άλλωστε και η εισήγηση που διάβασε ο κ. Δαβίλλας.
Τελικά, η αποζημίωση του προέδρου της ΚΕΑΔΗΜ πέρασε κατά πλειοψηφία, ενώ ο μοναδικός που καταψήφισε ήταν ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος. Ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ρώτησε τον κ. Δαβίλλα αν έχει άλλον μισθό, με το κ. Δαβίλλα να του απαντά ότι άπαντες γνωρίζουν ότι είναι συνταξιούχος. Τότε ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος εξέφρασε τη διαφωνία του για την αποζημίωση στον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης, κάτι που εκφράστηκε και με την αρνητική του ψήφο κατά την ψηφοφορία.
 
Του Κώστα Γαζούλη