Απίστευτη απάτη στην Καλαμάτα – Παρίσταναν την Microsoft

Απίστευτη απάτη στην Καλαμάτα – Παρίσταναν την Microsoft

Μια απίστευτη καταγγελία για ηλεκτρονική απάτη που απέσπασε χρηματικό ποσό από δημότη – ελεύθερο επαγγελματία- της Καλαμάτας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους τους ανυποψίαστους πολίτες για τον τρόπο που έγινε και το πόσο εύκολα μπορείς να εξαπατηθείς, χωρίς να το καταλάβεις.
Συγκεκριμένα, όπως μας καταγγέλθηκε, χθες το μεσημέρι, ένας Καλαματιανός έπεσε θύμα εξαπάτησης μέσω διαδικτύου. Όπως αναφέρει ο ίδιος, οι επιτήδειοι κάλεσαν τον ίδιο το προηγούμενο διάστημα τηλεφωνικά από έναν ελληνικό αριθμό και μιλώντας στα αγγλικά, αρχικά του είπαν ότι καλούν από την Microsoft για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο υπολογιστής του και για σχετική επιδιόρθωση που πρέπει να γίνει με τη συνδρομή τους.
Ο πολίτης στην αρχή δεν κατάλαβε, αλλά όσο προχωρούσε η διαδικασία της απάτης υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πάει καλά, ξεκίνησε να κάνει ό,τι του έλεγαν, φοβούμενος ότι όντως ο υπολογιστής του έχει προσβληθεί από ιό και κακόβουλα λογισμικά, όπως του έδωσαν να καταλάβει.
 
Ο πανούργος τρόπος για να αποσπάσουν χρήματα
Έπειτα από κάμποση ώρα τηλεφωνικής επικοινωνίας και ενώ είχαν καλέσει και στο σταθερό τηλέφωνο, το θύμα είχε εγκαταστήσει μια πλειάδα προγραμμάτων όπως του υπέδειξαν. Μάλιστα, κατά το τέλος της όλης διαδικασίας οι επιτήδειοι ενημέρωσαν ότι το “καθάρισμα” που του έκαναν, έχει ένα μικρό κόστος και του ζήτησαν να τους στείλει τους κωδικούς της κάρτας τραπέζης του για να πληρωθεί η -δήθεν- εταιρεία.
Εκεί, αν και ήταν σχεδόν σίγουρος ότι όντως πρόκειται για απάτη, έδωσε κάποια από τα στοιχεία της κάρτας, ωστόσο έπειτα από λίγο διέκοψε την επικοινωνία. Άμεσα ενημέρωσε τις τράπεζες για το μπλοκάρισμα των λογαριασμών, αφού διαπίστωσε ότι ο λογαριασμός του είχε… αδειάσει κάμποσα ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος τρόπος για απόσπαση χρημάτων και πληροφοριών από ανυποψίαστα θύματα, είναι ο πλέον διαδεδομένος και… αποτελεσματικός στο εξωτερικό αυτή την περίοδο, ενώ στην Ελλάδα τα θύματα είναι λιγότερα σε αντιστοιχία, κυρίως λόγω του ότι οι επιτήδειοι μιλούν στα αγγλικά.
Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή από όλους τους πολίτες, καθώς τα κρούσματα εξαπάτησης ολοένα και πληθαίνουν και οι θύτες εφευρίσκουν ολοένα και πιο πανούργους τρόπους να πετύχουν το σκοπό τους. Να σημειώσουμε ότι ένα ανάλογο γεγονός έχει καταγραφεί και στα Χανιά.
Α.Π.