Βροχή-ρεκόρ «έπνιξε» το τμήμα από Πήδημα έως Αλλαγή

Βροχή-ρεκόρ «έπνιξε» το τμήμα από Πήδημα έως Αλλαγή

-Αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στην παλιά Ε.Ο. Καλαμάτας- Αθήνας, σπίτι καταπλακώθηκε από πέτρες  
-Σε λίμνη μετατράπηκε ο κάμπος 
Δύσκολες ώρες έζησαν χθες το πρωί οι κάτοικοι των χωριών από το Αριοχώρι έως και την Αλλαγή λόγω της βροχόπτωσης, όπως και οι διερχόμενοι οδηγοί, διότι πολλά σημεία στους δρόμους ήταν αδιάβατα από το νερό που τα είχε κατακλύσει και έτσι αναγκάστηκαν για ώρα να μείνουν ακινητοποιημένοι στα οχήματά τους.
Τα σημαντικότερα προβλήματα εμφανίστηκαν στου Σταματινού, στον Άγιο Φλώρο και στον ποταμό Δεσπότη, καθώς η μεγάλη γέφυρα μετά το Μελιγαλά έδινε χθες μάχη για να κρατηθεί όρθια!
 
Ρεκόρ στα Αρφαρά
Να σημειωθεί ότι στα Αρφαρά σημειώθηκε η μέγιστη ημερήσια βροχόπτωση όλης της χώρας, αφού μέχρι χθες το μεσημέρι είχε ξεπεράσει τα 153,4 mm. Την ίδια ώρα στη Ζάκυνθο ήταν 95 mm και ακολουθούσε η Θεοδώριανα Άρτας με 55mm.
 

Πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο
Δεκάδες ήταν οι οδηγοί που είτε κόλλησαν στα νερά είτε αναγκάστηκαν να σταματήσουν τα οχήματά τους σε υψηλά σημεία για να μην κινδυνέψουν. Πριν η Τροχαία διακόψει την κυκλοφορία, οδηγοί επιχειρούσαν να περάσουν από δύσβατα σημεία, αλλά αφού έβλεπαν ότι αυτό είναι αδύνατο, γυρνούσαν πίσω και περίμεναν να κοπάσει η βροχή, για να υποχωρήσει και το ύψος του νερού.
 

Πλημμύρισαν κτήματα και ο κάμπος
Εκατοντάδες είναι τα κτήματα, κυρίως με ελαιόδεντρα, που από χθες είναι πλημμυρισμένα, με το νερό είτε να συνεχίζει την πορεία του προς τον κάμπο είτε να μένει στάσιμο.
 

Στα όριά του ο Δεσπότης
Τεράστια ήταν η ποσότητα νερού που κατέληξε στον ποταμό Δεσπότη, που χθες έδωσε μάχη να σταθεί «όρθιος», με τους κατοίκους να δηλώνουν ότι, αν έσπαγε, όπως είχε συμβεί και πριν από πολλά χρόνια, οι ζημιές θα ήταν ανυπολόγιστες.
 

Άγιος Φλώρος
Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν στην περιοχή του Αγίου Φλώρου και συγκεκριμένα στο οδικό δίκτυο, όπως τόνισε, μιλώντας στο «Θάρρος», ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Δημήτρης Χρονόπουλος.
Ο κ. Χρονόπουλος σημείωσε ότι όλοι οι δρόμοι εντός του οικισμού μετατράπηκαν σε χειμάρρους και προκλήθηκαν αρκετές ζημιές. Τα δε νερά κατέληξαν στην παλιά εθνική οδό, η οποία για αρκετή ώρα έκλεισε και σταμάτησε η κυκλοφορία των οχημάτων.
Πολλά επίσης κτήματα πλημμύρισαν, όμως ευτυχώς, όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της κοινότητας, δεν πνίγηκαν ζώα, όπως είχε συμβεί παλαιότερα.
Στην περιοχή κατέφθασαν μηχανήματα από το Δήμο Καλαμάτας, ενώ ο κ. Χρονόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος τόσο από την αντίδραση και την ανταπόκριση του Δήμου όσο και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
 

Σιάμου: Σπίτι θάφτηκε στις πέτρες
Οι περισσότερες καταστροφές, και ειδικότερα σε σπίτια, σημειώθηκαν στην Κοινότητα Σιάμου, καθώς ρέμα (που περνά ανάμεσα στα σπίτια) δεν μπόρεσε να αντέξει την τεράστια ποσότητα νερού και έσπασε. Έτσι οι πέτρες που μετέφερε μαζί με το νερό κατέληξαν σε σπίτι οικογένειας με δύο παιδιά και από τα παράθυρα μπήκε μεγάλη ποσότητα νερού στο εσωτερικό.
Σύμφωνα με τον πατέρα της οικογένειας, όλα συνέβησαν μέσα σε λίγα λεπτά, με τις ζημιές στο σπίτι και σε βοηθητικούς χώρους να είναι τεράστιες.
Πέραν, όμως, του συγκεκριμένου, ακόμη και γειτονικά έχουν υποστεί ζημιές, με την κατάσταση μέχρι χθες το απόγευμα να παραμένει δύσκολη.
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 
Δήμος Οιχαλίας
«Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν σήμερα 20-11-2019 (σ.σ. χθες) στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας, από τις πρώτες πρωινές ώρες έως και τώρα, άμεσα ανταποκρίθηκε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, το οποίο ενεργοποίησε το μηχανισμό του Σχεδίου “Ξενοκράτης”, προκειμένου να διασφαλιστεί η ζωή και η περιουσία των πολιτών, σε συνεργασία πάντα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Ελληνική Αστυνομία.
Κυρίως επλήγησαν οι Τοπικές Κοινότητες Σιάμου και Κατσαρού, πλησίον του σημείου του νέου αυτοκινητοδρόμου, καθώς και η παλαιά εθνική οδός από τη θέση Αλλαγή της Τ.Κ. Μερόπης έως την περιοχή του Αγ. Φλώρου.
Αυτή τη στιγμή στα σημεία επιχειρούν 8 μηχανήματα του Δήμου αλλά και ιδιωτών.
Στην περιοχή ήδη βρίσκονται η δήμαρχος Οιχαλίας κα Γεωργακοπούλου Παναγιώτα, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας κ. Αναστασόπουλος Ευστάθιος, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου, καθώς και δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας». 
 
Δήμος Καλαμάτας
«Με τρία σκαπτικά μηχανήματα παρενέβη ο Δήμος Καλαμάτας, ώστε να κρατηθούν ανοικτά τα ρέματα και ο παλιός εθνικός δρόμος στην περιοχή βορειοδυτικά της Καλαμάτας, όπου η βροχόπτωση ήταν εξαιρετικά έντονη μέχρι το μεσημέρι, σήμερα Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 (σ.σ. χθες). Τα μηχανήματα εργάσθηκαν στο Πήδημα, στον Άγιο Φλώρο, προκειμένου να μείνει ανοικτή η παλιά εθνική οδός και στη Βρομόβρυση.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε πως επιτόπου βρέθηκε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος και υπάλληλοι του Δήμου, ώστε να εξασφαλισθεί η απορροή των ομβρίων υδάτων μέσω των υδάτινων αποδεκτών.
Ο Θ. Βασιλόπουλος τόνισε πως “σήμερα το πρωί είχαμε ένα έντονο καιρικό φαινόμενο, που δεν είχε προβλεφθεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία”. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού Αρφαρών, μέχρι νωρίς το απόγευμα κατεγράφη μέγιστη ραγδαιότητα 230 χιλιοστά ανά ώρα και έπεσαν συνολικά πάνω από 150 χιλιοστά νερό.
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι δεν πλημμύρισαν σπίτια, όμως μεγάλοι όγκοι νερού κατέκλυσαν χωράφια.
Ο Δήμος Καλαμάτας παρέμενε σε ετοιμότητα, παρά την ύφεση που είχε παρουσιασθεί νωρίς το απόγευμα, όπως είπε ο Θ. Βασιλόπουλος, εξαίροντας τη βοήθεια που προσέφεραν εθελοντές και συγκεκριμένα η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και η Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών 4×4».

Περιφέρεια Πελοποννήσου 
Η Μεσσηνία υπέστη τις συνέπειες της σφοδρής κακοκαιρίας, σήμερα Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, καθώς εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας.
Τα σοβαρότερα προβλήματα πλημμυρών προέκυψαν στους Δήμους Οιχαλίας, Καλαμάτας και Τριφυλίας, όπου έσπευσαν να συνδράμουν οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση