Μείωση κλοπών και διαρρήξεων στη Μεσσηνία, αλλά και πάλι είναι πολλές

Μείωση κλοπών και διαρρήξεων στη Μεσσηνία, αλλά και πάλι είναι πολλές

Εξιχνιάζονται λιγότερες από τις μισές

Φθίνουσα φαίνεται πως είναι τα δύο τελευταία χρόνια η πορεία των κλοπών και των διαρρήξεων που σημειώνονται στη Μεσσηνία, αν και πάλι δεν μπορεί να θεωρηθούν ότι είναι λίγες, καθώς κατά μέσο όρο συμβαίνουν δύο κάθε ημέρα.
Και αναφερόμαστε σε στοιχεία που αφορούν μόνο τις τετελεσμένες και όχι τις απόπειρες, όπου και αυτές έχουν σημαντικές επιπτώσεις στους πολίτες, καθώς μπορεί να μην αφαιρέθηκαν περιουσιακά τους στοιχεία, αλλά υπήρξαν ζημιές που επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό για να τις αποκαταστήσουν.
Επίσης, υπάρχει κι ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών, που είτε γιατί πιστεύουν ότι η καταγγελία τους δε θα πιάσει τόπο και δε θα βρεθούν ποτέ οι δράστες, είτε γιατί ό,τι τους αφαιρέθηκε είναι μικρής αξίας, δεν προβαίνουν σε καταγγελία στις Αστυνομικές Υπηρεσίες. Οι εξιχνιάσεις πάλι των τετελεσμένων κλοπών και διαρρήξεων κυμαίνεται σε ένα ποσοστό περίπου 50%.

Στατιστικά στοιχεία
Συνολικά από το 2017 έως και σήμερα, στη Μεσσηνία έχουν καταγγελθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας 2.141 κλοπές-διαρρήξεις. Από αυτές εξιχνιάσθηκαν οι 1.030, κάτι λιγότερο από το 50%.
Το 2017 καταγράφηκαν από τις αστυνομικές υπηρεσίες στη Μεσσηνία 840 κλοπές και διαρρήξεις και εξιχνιάσθηκαν 389.
Το 2018 μειώθηκαν σημαντικά και όλο το έτος καταγράφηκαν 691 κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα κι άλλους χώρους και από αυτές εξιχνιάσθηκαν 322.
Φέτος και μέχρι τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου έχουν καταγγελθεί 610 τετελεσμένες κλοπές και διαρρήξεις. Από αυτές έχουν εξιχνιασθεί 319 περιπτώσεις.
Και πάλι όμως, πρόκειται για δύο τουλάχιστον διαρρήξεις ανά 24ωρο στο νομό, όπου οι δράστες έχουν φύγει με λεία. Αν προσθέσουμε τις απόπειρες και ίσως κάποιες που δεν καταγγέλλονται, εύκολα αντιλαμβανόμαστε γιατί πολλοί κάτοικοι κυρίως των περιοχών της υπαίθρου, διαμαρτύρονται.

Φοβούνται
Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις, σε οργανωμένες συναντήσεις κατοίκων, όπως αυτή που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του χρόνου στο Αριοχώρι, είχε υπογραμμισθεί ιδιαίτερα το φαινόμενο της «αφανούς εγκληματικότητας», όπως τη χαρακτήρισαν, αναφέροντας πολλά περιστατικά μικροεγκληματικότητας που οι κάτοικοι δεν καταγγέλλουν πια στην Αστυνομία.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η επισήμανση που είχε γίνει ότι πολλά θύματα κλοπών και διαρρήξεων δεν καταγγέλλουν τα περιστατικά, φοβούμενοι αντίποινα από τους δράστες, αλλά και την ταλαιπωρία που θα υποστούν με καταθέσεις και επαναλαμβανόμενες αναβολές δικαστηρίων.

Της Βίκυς Βετουλάκη