Με ένταση και πάθος συνεχίζει τη δράση του το Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας

Με ένταση και πάθος συνεχίζει τη δράση του το Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας

Φεβρωνία Εξακουστίδου: «Πιστεύουμε ότι έχουμε δύσκολες μέρες ακόμα μπροστά μας» 
Οι ανασφάλιστοι αλλοδαποί που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ και οι εμβολιασμοί παιδιών, είναι πλέον από τα βασικά έργα του Κοινωνικού Ιατρείου της Καλαμάτας, το οποίο συνεχίζει με ένταση τη δράση του, στηριζόμενο στον εθελοντισμό.
Έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σημαντικό φαρμακείο, όμως οι ανάγκες του είναι συνεχείς και εξαρτάται από τις προσφορές όλων μας. Η συντονίστρια των εθελοντών Φεβρωνία Εξακουστίδου, μιλώντας στο «Θ», τονίζει ότι η ανάγκη λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου, συνεχίζει να είναι επιτακτική για πολλούς συνανθρώπους μας, ενώ εκτιμά ότι αυτή θα ενταθεί για την περιοχή μας, όταν θα χρειασθεί να φιλοξενηθούν πρόσφυγες και στη Μεσσηνία.
Και μπορεί οι Έλληνες να είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν ΑΜΚΑ και να μην τους αφορούν οι υπηρεσίες του Κοινωνικού Ιατρείου, όμως υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας που δεν μπορούν να διαθέσουν ούτε τα δύο  ευρώ της συμμετοχής που απαιτείται για να αγοράσουν τα φάρμακά τους…
 
Λύνει προβλήματα
Αρχικά, η κα Εξακουστίδου διευκρίνισε ότι οι ανασφάλιστοι που διαθέτουν ΑΜΚΑ μπορούν να απευθύνονται στις δημόσιες δομές Υγείας.
«Θέλουμε οι άνθρωποι να καταλάβουν πως ότι δικαιούται ένας ασφαλισμένος, αυτό θα πρέπει να παίρνει και αυτός. Εδώ δεν είμαστε το δεκανίκι κανενός. Ούτε δημιουργηθήκαμε για να εξυπηρετήσουμε κανένα. Δημιουργηθήκαμε για να λύσουμε κάποια προβλήματα που έφερε  η κρίση. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, κυρίως Έλληνες, επειδή έχουν ΑΜΚΑ απευθύνονται πλέον  στις δημόσιες δομές. Παρόλα αυτά όμως συνεχίζουν και έρχονται άνθρωποι, οι οποίοι χρειάζονται είτε να κάνουν κάποιες εξετάσεις, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν στο νοσοκομείο και πρέπει να τους στείλουμε στην Αθήνα και να καλύψουμε τα έξοδά τους, είτε να τις κάνουν εδώ σε δικούς μας γιατρούς ή σε μικροβιολογικά εργαστήρια που είναι εθελοντές. Αυτό, λοιπόν, είναι μία εξυπηρέτηση που κάνουμε και για τους ανθρώπους που δεν έχουν ΑΜΚΑ και για όλους τους Έλληνες πολίτες που έχουν ΑΜΚΑ, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος της επίσκεψης ή των εξετάσεων». Ωστόσο, όπως είπε η κα Εξακουστίδου υπάρχουν και Έλληνες, οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα 2 ευρώ που είναι η συμμετοχή τους για την αγορά των φαρμάκων τους:
«Σ’  αυτές τις περιπτώσεις αυτό που μπορούμε να πούμε, είναι «γράψτε το φάρμακο ηλεκτρονικά και θα δούμε εμείς αν μπορούμε να καλύψουμε το κόστος, εφόσον βέβαια ξέρουμε ότι πράγματι οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να το πληρώσουν.  Και φάρμακα δίνουμε, ανεξάρτητα αν έχει κάποιος ΑΜΚΑ ή όχι. Αν το διαθέτει το φαρμακείο μας το δίνουμε και γι’ αυτό παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να έχουν κάποια φάρμακα που δεν χρειάζονται και οπωσδήποτε δεν έχουν λήξει, να μας τα φέρνουν. Ακόμα κι αν είναι ανοιγμένα, γιατί εμείς δεν δίνουμε κουτιά, αλλά δοσολογία».
 
Προσφορές
Αυτή τη στιγμή από το Κοινωνικό Ιατρείο εξυπηρετούνται περίπου 30-  40 ενήλικα άτομα το μήνα και περίπου 10-15 παιδιά, για τα οποία καλύπτονται τα εμβόλια τους. Πρόκειται για παιδιά που οι γονείς τους δεν είναι ασφαλισμένοι, δεν έχουν ΑΜΚΑ ούτε οι γονείς, ούτε τα παιδιά. Αυτά, όπως είπε η κα Εξακουστίδου, είναι κυρίως παιδιά Αλβανικών οικογενειών, ενώ το κόστος για τον εμβολιασμό παιδιών κάθε μήνα στο Κοινωνικό Ιατρείο ανέρχεται περίπου στα 500 ευρώ.
«Αυτό, είναι ένα σημαντικό κόστος για εμάς, γιατί μαζεύουμε τις συνδρομές μας ένα ένα  ευρώ. Αλλά ευτυχώς για εμάς, από τη δημοσιότητα που είχε πάρει το θέμα της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και τις δικές μας δράσεις, είχαμε πάρα πολλούς Γερμανούς που μένουν στο νομό, οι οποίοι ευαισθητοποιήθηκαν και επικοινώνησαν με φίλους τους στη Γερμανία. Έτσι, λοιπόν στο Όλντενμπουργκ της Γερμανίας, έχει δημιουργηθεί ένας σύλλογος για να βοηθάει αποκλειστικά το κοινωνικό ιατρείο της Καλαμάτας. Αυτοί οι άνθρωποι μας συνδράμουν οικονομικά σημαντικά. Πέρυσι μάλιστα βραβεύτηκαν για τη δράση τους αυτή ως πολίτες της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Οι προσφορές φτάνουν στο χώρο του Ιατρείου από πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι προσέρχονται  με μια σακουλίτσα φάρμακα στο χέρι. «Έχουμε επίσης, ένα πολύ μεγάλο δίκτυο γιατρών, περίπου 60 γιατροί μέσα στην πόλη της Καλαμάτας. Είναι πολύ μεγάλη η προφορά τους, όπως επίσης και συνεργασία με γιατρούς του νοσοκομείου, όπου οπότε τους χρειαστήκαμε είχαμε την βοήθεια τους», σημείωσε η κα Εξακουστίδου.
Σε ότι αφορά την αναγκαιότητα των Κοινωνικών Ιατρείων, η κα Εξακουστίδου σημείωσε: «Δεν τα κλείνουμε γιατί θεωρούμε ότι έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας. Αν πραγματικά κάποια στιγμή έρθουν πρόσφυγες να φιλοξενηθούν στην πόλη μας, θα μπορούμε να προσφέρουμε. Προσπαθούμε να μη διαλυθεί αυτή η δομή γιατί έχουμε αποκτήσει γνώση, εμπειρία και τεχνογνωσία και μπορούμε να βοηθήσουμε».
Τέλος, κλείνοντας τη συζήτησή μας η κα Εξακουστίδου έθιξε το θέμα της «μαύρης εργασίας» τονίζοντας πως είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, με ανθρώπους να δουλεύουν πολύ σκληρά, χωρίς ούτε ένα ρεπό και καθόλου ασφάλεια.
Το Κοινωνικό ιατρείο στεγάζεται στο ισόγειο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και είναι ανοικτό Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 9:30 μέχρι τη 1:00 το μεσημέρι.

Της Βίκυς Βετουλάκη