Με Λαμπρότητα γιόρτασε η 120 ΠΕΑ τον προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχάγγελο Μιχαήλ

Με Λαμπρότητα γιόρτασε η 120 ΠΕΑ τον προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχάγγελο Μιχαήλ

Αεροπορική επίδειξη που «έκοβε την ανάσα» από το Τ-6 της ομάδας “Δαίδαλος”
 
 
Με επίκεντρο την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος εορτάστηκε χθες στην Καλαμάτα ο προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχάγγελος Μιχαήλ.
Η τελετή εορτασμού ξεκίνησε στην «πίστα» του πολεμικού αεροδρομίου, με την άφιξη του διοικητή της 120 ΠΕΑ, σμηνάρχου (Ι) Χρήστου Ντουλαπτσή και του υποστράτηγου, διοικητή ΔΙΚΕ Πελοποννήσου Νικόλαου Λάλου. Αμέσως μετά αφίχθη η Πολεμική Σημαία της μονάδος, ενώ η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας απέδωσε τιμές και παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο.

Ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς τέλεσε τη δοξολογία, ενώ ακολούθησε η ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη. Το μήνυμα του αρχηγού είχε σκοπό να εμψυχώσει όλους όσοι υπηρετούν στην Πολεμική Αεροπορία, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά και στην προσφορά της. Πέραν του ότι αποτελεί βασικό εκφραστή την άμυνας στη χώρα και αποτρεπτικό παράγοντα για κάθε ξένο επιβολέα, πραγματοποιεί αεροσυγκομιδές ασθενών, ενώ λαμβάνει μέρος σε επιχειρήσεις εντοπισμού – διάσωσης, όπως και στις κατασβέσεις πυρκαγιών, προστατεύοντας τον εθνικό μας πλούτο.
Στο μήνυμά του ο αρχηγός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το «παρών» στις εκδηλώσεις έδωσαν ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Βασίλειος Καπέλιος, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, εκπρόσωποι των Δήμων Καλαμάτας και Τριφυλίας, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Φάβας και Νίκος Φρούσος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης και πλήθος κόσμου.

Με το πέρας της τελετής έγινε αεροπορική επίδειξη από την ομάδα επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους Τ-6 «Δαίδαλος». Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, επισμηναγός Χρήστος Ναούμης και ο συγκυβερνήτης, Μεσσήνιος σμηναγός Θωμάς Γύφτος, «έκοψαν» την ανάσα των παρευρισκομένων με μια σειρά ασκήσεων που εκτέλεσαν άψογα στον εναέριο χώρο του αεροδρομίου.

Αμέσως μετά την προσγείωση, έστειλαν τις δικές τους ευχές για την εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ πρόσθεσαν ότι οι ελιγμοί που πραγματοποίησαν είναι απόρροια της άρτιας εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι Έλληνες πιλότοι, που τους κατατάσσουν στους κορυφαίους του κόσμου.

Ο εορτασμός στην 120 ΠΕΑ συνεχίζεται σήμερα και αύριο, με τη μονάδα να είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 9.00 το πρωί έως τις 5.00 το απόγευμα. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν στατική και φωτογραφική έκθεση αεροσκαφών και άλλων οπλικών συστημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας. Ειδικευμένο προσωπικό θα παρέχει πληροφορίες για τα εκθέματα. Επίσης, θα προβάλλονται βιντεοταινίες με θέμα την αποστολή, την κοινωνική προσφορά και τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας στην πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Η στατική έκθεση περιλαμβάνει μαχητικό αεροσκάφος F-16Μ, εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-2 και Τ-6 και ελικόπτερο έρευνας – διάσωσης ΑΒ-205.
 
Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας