Ξύπνησαν… μνήμες από τις πλημμύρες του 2016

Ξύπνησαν… μνήμες από τις πλημμύρες του 2016

Κατεστραμμένο αγροτικό οδικό δίκτυο και πλημμυρισμένα υπόγεια άφησε πίσω της η καταιγίδα της Τετάρτης
Τις πληγές τους μέσα στη βροχή μετρούν οι κάτοικοι των χωριών Βρωμόβρυσης και Σιάμου, καθώς και γύρω οικισμών, με την εικόνα να είναι απογοητευτική, καθώς το αγροτικό δίκτυο της περιοχής είναι απροσπέλαστο.
 
Βρωμόβρυση
Μιλώντας με τον πρόεδρο της Βρωμόβρυσης κ. Αλειφέρη μάς είπε ότι τα φαινόμενα της Τετάρτης ήταν ακραία και έτσι προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στο αγροτικό οδικό δίκτυο, καθώς και εντός οικισμών, όπου ξηλώθηκε το τσιμέντο ή η άσφαλτος όπου υπήρχε, ενώ υπέστησαν ζημιές μάντρες σπιτιών.
Όσο για τη στάση του Δήμου Καλαμάτας, ανέφερε ότι υπήρξε ανταπόκριση, αφού στο χωριό έφτασε μηχάνημα για καθαρισμούς και διανοίξεις.

Αυτό που ζητά είναι η κοινότητα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και να λυθούν τα προβλήματα που η κακοκαιρία άφησε πίσω της.
Όσο για την κατάσταση που επικράτησε την ώρα του φαινομένου, ανέφερε ότι οι κάτοικοι είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους, εικόνες που – όπως σχολίασε – του θύμισαν εκείνες του Σεπτέμβρη του 2016.
 
Σιάμου: Κατεστραμμένα υπόγεια και αποκλεισμένα κτήματα
Αλύπητα χτυπήθηκε από την κακοκαιρία το χωριό Σιάμου. Εκεί το ρέμα «Γύφτος», που περνά ανάμεσα από τα σπίτια, έφραξε, με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες νερού και φερτών υλικών να μπουν στις οικίες.

Στο ένα από αυτά, μάλιστα, μένει μια οικογένεια με δύο παιδιά, ενώ στα γειτονικά έχουν πλημμυρίσει τα υπόγεια και έχουν καλυφθεί τα πάντα από τη λάσπη.
Πέραν, όμως, των σπιτιών, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στο αγροτικό δίκτυο, που έχει καταστραφεί, ενώ υπάρχουν και κτήματα που έχουν αποκοπεί από το χωριό, καθώς ο δρόμος «έχει φύγει».
Ο πρόεδρος της κοινότητας, Αριστείδης Καρούτας, δήλωσε ότι έχουν καταστραφεί οι περισσότεροι αγροτικοί δρόμοι και δίνεται μάχη, για αρχή, να φύγει η λάσπη από τα πλημμυρισμένα σπίτια.

Όπως πρόσθεσε, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και σε κτήματα, ειδικά σε αυτά που βρίσκονται κοντά στο «Καλαμάκι», ποτάμι που, ενώ ήταν μεγάλο, έσπασε, με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες από πέτρες να σαρώσουν τα κτήματα και, τελικά, να παραμείνουν σε αυτά.
Όπως είπε ακόμη, τέτοιες κατατάσσεις το χωριό είχε να ζήσει από το Σεπτέμβριο του 2016, σχολιάζοντας πως τα προβλήματα σημειώνονται επειδή οι χείμαρροι περνούν από αυτό.
Εκείνο που μας επισήμανε, τέλος, είναι ότι ζητά από τους αρμοδίους να πάνε άμεσα εκεί για την καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να δουν οι πληγέντες πώς θα κινηθούν.
 

Ανακοίνωση του Δήμου Οιχαλίας
Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας, στάλθηκε αίτημα κήρυξής του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας εξαιτίας των πλημμυρών προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Πελοποννήσου με κοινοποίηση στα γραφεία του υπουργού Εσωτερικών, Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας.
Όπως αναφέρεται σχετικά: «Η κατάσταση που επικρατεί είναι πολύ δύσκολη από τα ποτάμια και τους χειμάρρους που ξεχείλισαν. Έχουν αναφερθεί προβλήματα σε όλες τις περιοχές του Δήμου, κυρίως σε οικίες, αλλά και σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Επίσης είναι πολλές οι ζημιές σε βασικές υποδομές του Δήμου, ήτοι δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο.
Με τη βελτίωση των καιρικών φαινομένων και την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών θα υποβληθεί έκθεση, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, με την οποία θα αναγράφονται αναλυτικά οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε οικίες, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, αλλά και στις βασικές υποδομές του Δήμου μας».
 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση