Στάθης Αναστασόπουλος: Πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ θα απαιτηθεί για τις ζημιές

Στάθης Αναστασόπουλος: Πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ θα απαιτηθεί για τις ζημιές

Στην επόμενη ημέρα των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν Δήμους της Μεσσηνίας, κυρίως αυτούς της Καλαμάτας, Οιχαλίας και Τριφυλίας, αναφέρθηκε χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα απαιτηθεί ένα ποσό πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές.
Στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι στις Δημοτικές Ενότητες Αρφαρών και Θουρίας του Δήμου Καλαμάτας, στις Κοινότητες Σολάκι, Πεύκο, Σιάμου, Κατσαρού, Καλυβίων, Μερόπης, Σκάλας και Τσουκαλαίικων του Δήμου Οιχαλίας, αλλά και στο Δήμο Τριφυλίας, στις περιοχές Φιλιατρών, Κυπαρισσίας, Τερψιθέας, Αγίας Κυριακής, όπου δημιουργήθηκαν πλημμύρες, και ζημιές σε υποδομές.
Αποτιμώντας τα… αντανακλαστικά της Περιφερειακής Ενότητας σημείωσε ότι η ανταπόκριση των υπηρεσιών της Περιφέρειας ήταν ικανοποιητική κι έτσι αντιμετωπίστηκαν πολλά κατά τόπους προβλήματα.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, αποφασίστηκε να υπάρξει μια συνολική αξιολόγηση της κατάστασης, να καταρτιστεί τεχνικό δελτίο με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, πρόληψης και αποκατάστασης, αλλά και να ενισχυθεί ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση παρόμοιων γεγονότων.
Μάλιστα, όπως τόνισε, μέχρι στιγμής έχει υποβάλει αίτημα για την κήρυξή του σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Δήμος Οιχαλίας, το οποίο θα διαβιβαστεί αρμοδίως προς το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
Στο μεταξύ, οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι έχουν πληγεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου, μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματά τους, ως εξής:
α) όσοι υπέστησαν ζημιές σε επιχειρήσεις πάσης φύσεως (υποδομές, εξοπλισμό και εμπορεύματα), στο Διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας (Τμήμα Πολιτικής Προστασίας 4ος όροφος γραφείο 424), το συντομότερο δυνατόν.
β) όσοι υπέστησαν ζημιές στη φυτική παραγωγή, στο φυτικό κεφάλαιο και στις αγροτικές εγκαταστάσεις, θα απευθυνθούν στο γραφείο ΕΛΓΑ του οικείου Δήμου και
γ) για ζημιές σε κατοικίες και οικοσκευές αρμόδιος φορέας για την αποζημίωση είναι τα κατά τόπους τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Δήμων που πλήγηκαν.