Καλαμάτα: Στις ίδιες τιμές με πέρυσι η γαλοπούλα – Σήμερα η κορύφωση της κίνησης

Καλαμάτα: Στις ίδιες τιμές με πέρυσι η γαλοπούλα – Σήμερα η κορύφωση της κίνησης

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στη χώρα μας είναι συνυφασμένο με τη γαλοπούλα. Βέβαια, αυτό δεν ίσχυε πάντα, καθώς μπήκε στο εορταστικό τραπέζι στις αρχές του 19ου αιώνα. Μέχρι τότε την τιμητική του είχε το
χοιρινό, είτε στο φούρνο είτε με σέλινο, κάτι που πολλοί ακόμα τηρούν.
Εμείς, λοιπόν, βρεθήκαμε στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας και ειδικότερα στο Τμήμα Κρεάτων, που σήμερα αναμένεται να κατακλυστεί από κόσμο, όπως και τα περισσότερα κρεοπωλεία της πόλης.
Να σημειωθεί ότι όσα χρόνια κάνουμε το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, αυτό που ακούμε και βλέπουμε είναι ότι οι τιμές στη γαλοπούλα παραμένουν ίδιες. Η μόνη διαφοροποίηση σε τιμές αφορά στο χοιρινό, που τους τελευταίες μήνες έχει πάρει την ανιούσα.
 
Κρεοπωλείο Μπατάγιας
Ο Νίκος Μπατάγιας δήλωσε ικανοποιημένος με τη μέχρι στιγμής κίνηση, ενώ περιμένει να κορυφωθεί σήμερα.
Όπως είπε, και φέτος υπάρχουν αρκετές κρατήσεις, με τον κόσμο βέβαια να είναι λίγο συγκρατημένος, κάτι που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.
Όσο για τις τιμές, είπε ότι η ελληνική γαλοπούλα φτάνει μέχρι τα 8,5 ευρώ, τιμή ίδια με την περσινή δηλαδή.
Σχετικά με τις τιμές των υπόλοιπων κρεάτων, σημείωσε ότι υπάρχει μια ελάχιστη αύξηση σε χοιρινό και αρνί, αλλά ο κόσμος ψωνίζει, ενώ όσοι αγοράζουν γαλοπούλα, παίρνουν συνήθως όλο το σώμα. Όσο για το βάρος μιας
γαλοπούλας, μας είπε ότι ξεκινά από 3.8 και φτάνει τα 5 κιλά.
Τέλος, συνέστησε στον κόσμο να προσέχει από πού ψωνίζει και να προτιμά τοπικά κρεοπωλεία, αφού η αγορά κρέατος απαιτεί σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ καταναλωτή και κρεοπώλη.
 
Κρεοπωλείο Παναγιωτόπουλος
Καλή είναι η μέχρι στιγμής κίνηση, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, με τις τιμές να είναι εξίσου καλές και, μάλιστα, στη γαλόπουλα να είναι λίγο μειωμένες, ενώ λίγο αυξημένες είναι στο χοιρινό.
Ο κόσμος, όπως μας είπε, είτε ψωνίζει ολόκληρη τη γαλοπούλα είτε σε μερίδες, για να τη συνδυάσει με σούπα.
 
Κρεοπωλείο Χριστόπουλος
Το Σάββατο ξεκίνησε η κίνηση σύμφωνα με τον Παναγιώτη Χριστόπουλο. Ο κόσμος, παρατήρησε, είναι μαζεμένος αρκετά και αυτό φαίνεται από τις ποσότητες κρέατος που αγοράζει, όμως δείχνει ότι έχει διάθεση να
ψωνίσει.
Οι τιμές, πρόσθεσε ο κ. Χριστόπουλος, είναι λίγο ακριβότερες σε σχέση με πέρυσι, με τη γαλοπούλα βέβαια να παραμένει σταθερή.
 
Κρεοπωλείο Κουκουβίνος
Ο Γρηγόρης Ζέλης δήλωσε ότι η κίνηση είναι ικανοποιητική, ενώ ξεκίνησε δειλά δειλά την Πέμπτη και σήμερα αναμένεται να φτάσει στο ζενίθ της.
Οι τιμές, όπως είπε, παραμένουν ίδιες τα τελευταία χρόνια και στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.
 
Κρεοπωλείο Κατσίρα
Ελπίζουμε αύριο (σ.σ. σήμερα) να αυξηθεί η κίνηση, είπε η Βασιλική Μάλαμα, ενώ σημαντικό στοιχείο κατά την ίδια είναι και η βελτίωση του καιρού. Το Σάββατο, πρόσθεσε, υπήρξε κάποια κίνηση, όμως η κατάσταση την Κυριακή ήταν απελπιστική.
Όσο για τις κρατήσεις, είπε ότι υπάρχουν, από πελάτες όμως που ψωνίζουν από το κρεοπωλείο της χρόνια.
Τέλος, για τις τιμές σχολίασε ότι παραμένουν ίδιες σε γαλοπούλες και κοκόρια, ενώ στο αρνί και το κατσίκι υπάρχει μια αύξηση και κοστίζουν 10.50 το κιλό. Μεγαλύτερη, δε, αύξηση είναι αυτή στο χοιρινό, «αυξήσεις που», όπως είπε, «δεν μπορούν πλέον να απορροφήσουν οι κρεοπώλες, αφού είναι μεγάλες».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση