Αθώοι κρίθηκαν υπάλληλοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τις πλημμύρες του 2016

Αθώοι κρίθηκαν υπάλληλοι  της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τις πλημμύρες του 2016

Καταστροφή περιουσιών χωρίς υπευθύνους από τα νερά του δρόμου Γαργαλιάνων – Ρωμανού

Για τις πλημμύρες του 2016 από τα νερά του δρόμου Γαργαλιάνων – Ρωμανού, που προκάλεσαν ολοσχερή καταστροφή σε θερμοκήπια και καλλιέργειες, δεν υπάρχουν υπεύθυνοι, καθώς χθες κρίθηκαν αθώοι ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δύο ακόμα υπάλληλοι της Περιφέρειας που κατηγορούνταν για «πλημμύρα από αμέλεια».

Η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας είχε ξεκινήσει, έπειτα από αναβολές, στις 10 Ιανουαρίου και συνεχίστηκε χθες με εξέταση μαρτύρων και απολογίες κατηγορουμένων.

Από την πλευρά των αγροτών που καταστράφηκαν καλλιέργειες και περιουσίες τους αποδόθηκε η καταστροφή στην έλλειψη έργων απορροής των υδάτων από το νέο δρόμο Γαργαλιάνων – Ρωμανού. Κυρίως, ότι δεν υπήρχε υδραυλική μελέτη και τεχνικά έργα μετά τους οχετούς για διοχέτευση των υδάτων, αλλά τα νερά «κυλούσαν» σαν χείμαρροι μέσα σε χωράφια, καλλιέργειες και θερμοκήπια, προκαλώντας στο πέρασμά τους καταστροφές.

Από την πλευρά των υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας επισημάνθηκε ότι η ευθύνη της υπηρεσίας σε ό,τι αφορά τη μελέτη του νέου δρόμου και την κατασκευή του «φτάνει» μέχρι τους οχετούς και όχι πέραν αυτών, ενώ συμπληρωματικά σημείωναν το μεγάλο όγκο υδάτων λόγω της βροχόπτωσης το Σεπτέμβριο του 2016 στην περιοχή.

Μετά την αθωωτική απόφαση ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων το 2016, Νίκος Σινάνης, που μαζί με ιδιοκτήτες αγροκτημάτων (θερμοκήπια και ελαιοπερίβολα) στην περιοχή Κουτσουβέρι Γαργαλιάνων, μετά τις πλημμύρες και τις καταστροφές που προκλήθηκαν, υπέβαλλαν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, σε δήλωσή του σημείωσε: «Τελείωσε η δίκη για τις πλημμύρες του 2016 που είχαν υποστεί τεράστιες ζημιές οι αγρότες – παραγωγοί στο Κουτσουβέρι Γαργαλιάνων και την περιοχή εκεί εξαιτίας του δρόμου, που, κατά την άποψή μας, είχε και έχει μεγάλες ατέλειες και είναι χωρίς αντιπλημμυρική μελέτη. Τελικά, περίεργα, κατά την άποψή μου, βγήκε μια αθωωτική απόφαση για τους κυρίους της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Με την απόφαση φαίνεται ότι για όλα φταίνε οι αγρότες. Οι αγρότες είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης και αυτοί πληρώνουν. Υποτίθεται ότι δεν ανοίγουν γράνες, ενώ είναι υπεύθυνοι ο Δήμος και η Περιφέρεια για όλα τα ρέματα, και ό,τι συμβαίνει στην περιοχή και ειδικά με την κατασκευή του νέου δρόμου, είχε ως αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να πλημμυρίζουν τα κτήματά μας, κι όμως βγήκε αθωωτική απόφαση.

Από εκεί και πέρα, η κρίση είναι σε εσάς και στον κόσμο. Φταίνε τα καιρικά φαινόμενα και φταίνε οι αγρότες, επαναλαμβάνω, που δε νοιάζονται για να προστατεύσουν την ίδια τους την περιουσία. Αυτό είναι για γέλια».

Ο Γιώργος Διακουμόπουλος, τα θερμοκήπια του οποίου στο Κουτσουβέρι Γαργαλιάνων υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή, τόνισε: «Μετά την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για τις πλημμύρες του 2016 θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση γενική, ότι σε περίπτωση που γίνει μια πλημμύρα έντονη κάποια στιγμή και πάθουμε το ίδιο πρόβλημα, την ίδια πλημμύρα στις καλλιέργειες και τις περιουσίες μας, ποιος θα μας προστατεύσει πάνω σ’ αυτό το θέμα; Άρα δεν υπάρχει κανένας, δεν υπάρχει τίποτα. Είμαστε στο έλεος…».

Του Ηλία Γιαννόπουλου