Αρχίζει την Παρασκευή το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Αρχίζει την Παρασκευή το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Με 77 προβολές και ένα πλούσιο 10ήμερο δράσεων, στην Καλαμάτα και 8 ακόμη πόλεις

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι προ των πυλών, πατώντας πλέον γερά στα πόδια του, χάρις στην αυξανόμενη υποστήριξη, από εθελοντές, χορηγούς, καλλιτέχνες και φορείς, αλλά και την εξασφάλιση σύμβασης 3ετούς ενίσχυσης από το υπουργείο Πολιτισμού.

Το πλούσιο 10ήμερο προβολών για μεγάλους και μικρούς, σεμιναρίων και παράλληλων εκδηλώσεων, θα ξεκινήσει την προσεχή Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου. Επίκεντρο θα είναι η Καλαμάτα, όπου εδρεύει το μη κερδοσκοπικό Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ, όμως ο περιφερειακός του χαρακτήρας διευρύνεται συνεχώς, με δεκάδες προβολές σε Πάτρα, Γύθειο, Άργος, Τρίπολη, Δημητσάνα, Σπάρτη, Αμαλιάδα και Ξυλόκαστρο. Συνολικά θα προβληθούν 77 ντοκιμαντέρ, με τις μισές προβολές να αποτελούν πανελλήνια πρεμιέρα, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η εκπαιδευτική πρωινή ζώνη, που περιλαμβάνει 22 επιλογές για μαθητές, και όχι μόνο φυσικά. Όλες οι προβολές έχουν δωρεάν είσοδο και για την Καλαμάτα θα φιλοξενηθούν στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Τζίνα Πετροπούλου, η καλλιτεχνική σύμβουλος Κλεώνη Φλέσσα, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, αναφέρθηκαν χθες το μεσημέρι στην «ταυτότητα» της σπουδαίας γιορτής των φίλων της μεγάλης οθόνης και του ντοκιμαντέρ, αλλά και στις συνεργασίες που στηρίζουν και ανεβάζουν ολοένα και περισσότερο την ακτίνα δράσης και την ποιότητα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πελοποννήσου.

Το «ραντεβού» είχε δοθεί στην φιλόξενη έδρα του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, που λειτουργεί και ως καφέ-μεζεδοπωλείο, στην οδό Μπενάκη 11, στο Ιστορικό Κέντρο.

Η κα Πετροπούλου τόνισε: «Σε λίγες μέρες ξεκινά το 6ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Θα διαρκέσει 10 ημέρες, από τις 17 έως τις 27 Ιανουαρίου. Φέτος έχει διευρυνθεί ως προς τις πόλεις που ήδη συμμετέχουν στο δίκτυο. Εκτός από την Καλαμάτα, που είναι το επίκεντρο, προβολές θα γίνουν σε άλλες οκτώ πόλεις. Φέτος το πρόγραμμα εμπεριέχει 77 ντοκιμαντέρ, ελληνικές και ξένες παραγωγές, εκ των οποίων οι 34 είναι πανελλήνιες πρεμιέρες. Η εκπαιδευτική ζώνη εμπεριέχει 22 ντοκιμαντέρ, με έμφαση στο Περιβάλλον. Φέτος -όπως κάθε χρόνο- το ειδικό αφιέρωμα του φεστιβάλ είναι “Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή” και θα γίνει σε συνεργασία με το SOS Μεσόγειος και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Επίσημη καλεσμένη είναι η Iara Lee, μια σκηνοθέτις από τη Βραζιλία, ακτιβίστρια, η οποία θα παρευρεθεί στην Καλαμάτα για έξι ημέρες και θα δώσει σεμινάριο για τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών, αλλά και το ευρύ κοινό. Τα σεμινάρια είναι κι αυτά διευρυμένα. Εκτός από εκείνα που απευθύνονται σε ενήλικες, έχουμε και τα μαθητικά. Θα υπάρχει μία πάρα πολύ ωραία Φωτογραφική Έκθεση σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, του Ρώσου φωτογράφου και κινηματογραφιστή Vlad Sokhin. Επίσης, έχουμε ένα πάρα πολύ ωραίο Ανοιχτό Εργαστήριο Κεραμικής, πάλι με θέμα το Περιβάλλον, όπου καλούνται οι κάτοικοι μαζί με τους σπουδαστές του Καλλιτεχνικού Στεκιού να δημιουργήσουν ένα αντικείμενο από πηλό, το οποίο θα τοποθετήσουν σε διάφορα μέρη της πόλης και θα το αφήσουμε μέσα στο χρόνο να ξαναγυρίσει πίσω στη γη! Είναι μία ιδέα την οποία συνέλαβε ο Ηλίας Χριστόπουλος από το Καλλιτεχνικό Στέκι».

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού μέρους του φεστιβάλ, περιλαμβάνονται φέτος επισκέψεις σε σχολεία της περιφέρειας με μικρή δυνατότητα μετακίνησης, όπου θα προβάλλονται επιλεγμένα ντοκιμαντέρ συνοδεία σκηνοθέτη, ενώ θα δοθούν προκαταρκτικά σεμινάρια παραγωγής στους μαθητές.

Για δεύτερη χρονιά φέτος, το Φεστιβάλ συνεργάζεται με τη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ συνεχίζεται ακόμη η συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Νέα συνεργασία είναι αυτή με τη Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τεταρτοετείς φοιτητές θα παραβρεθούν στη διάρκεια του φεστιβάλ συμμετέχοντας σε σεμινάριο που θα δοθεί από τον Ολλανδό σκηνοθέτη Robert Rombout, με στόχο την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ σχετικά με την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία.

Το ίδιο ισχύει για την ενεργή συμμετοχή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα το Ναύπλιο, του οποίου οι φοιτητές θα αξιολογήσουν και θα απονείμουν βραβείο στο καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ.

Κλεώνη Φλέσσα: Χαρά και υπερηφάνεια για τις συνεργασίες

Από την πλευρά της, η καλλιτεχνική σύμβουλος Κλεώνη Φλέσσα εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια για τις συνεργασίες του Φεστιβάλ, στις οποίες, εκτός από εκείνη με τη Σχολή Καλών Τεχνών που συνεχίζει, προστέθηκε «για πρώτη φορά μια συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα έρθουν φοιτητές από την Σχολή με σκοπό να κάνουν ένα Σεμινάριο Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων, όπως επίσης η συνεργασία μας με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου. Τα παιδιά του τμήματος θα παρακολουθήσουν όλες τις ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ και θα δώσουν το δικό τους βραβείο.

Επίσης συνεχίζουμε τη συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που ήδη τα παιδιά έχουν ξεκινήσει μία εργασία παίρνοντας συνεντεύξεις από σκηνοθέτες, που δημοσιεύονται στον Τύπο».

Εθελοντές, χορηγοί και υποστηρικτές

Ξεχωριστή αναφορά στους υποστηρικτές του Φεστιβάλ έκανε η κα Τζίνα Πετροπούλου, τονίζοντας τη ζωτική σημασία τους και εκφράζοντας ευχαριστίες. Εκτός από το υπουργείο Πολιτισμού, που απαλλάσσει το Φεστιβάλ από το βραχνά της συνέχειας για τα επόμενα τρία χρόνια, ευχαρίστησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, το Δήμο Καλαμάτας και το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο. Επίσης, τους εθελοντές, που γίνονται όλο και περισσότεροι, με πολλούς νέους να συμμετέχουν, προερχόμενοι ακόμη και απομακρυσμένες περιοχές.

Επίσης, το Φεστιβάλ στηρίζουν οι εταιρείες VOLKSWAGEN Κουτουμάνου (παροχή οχήματος μετακινήσεων) και FARMAGROUP, το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, η STEFILM Post Production (χορηγός Βραβείου Κοινού), το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Αναστασόπουλος: Αξίζει τη στήριξη της Περιφέρειας και του κοινού…

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Αναστασόπουλος συνεχάρη την κα Πετροπούλου και όλα τα στελέχη του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου «για τη προσπάθεια που κάνουν, τη μεγάλη θεματολογία και τη μεγάλη συμμετοχή και από ειδικούς, αλλά και κυρίως από θεατές, που τους προτρέπουμε κι εμείς να παρακολουθήσουν όλες αυτές τις προβολές. Στηρίζουμε το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που έχει ως έδρα την Καλαμάτα και πεδίο αναφοράς όλη τη γεωγραφική Περιφέρεια Πελοποννήσου, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ένα άλλο στοιχείο που μας κάνει να συμμετέχουμε και να είμαστε συνδιοργανωτές είναι η πορεία του συγκεκριμένου κατά τα προηγούμενα χρόνια. Έχει αποδείξει την ποιοτική δουλειά που γίνεται και, κυρίως, συμβάλλει στη μύηση νεότερων γενιών σε αυτήν την τέχνη. Είναι κάτι που θεωρώ ότι αναβαθμίζει την περιοχή μας και ολόκληρη την Πελοπόννησο», κατέληξε ο κ. Αναστασόπουλος.