Για τα προβλήματα των σχολείων στην Καλαμάτα ενημερώθηκε η υφ. Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη

Για τα προβλήματα των σχολείων στην Καλαμάτα ενημερώθηκε η υφ. Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη

Είχε συνάντηση στο Δημαρχείο της Καλαμάτας με τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο

Στην Καλαμάτα βρέθηκε χθες η υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σοφία Ζαχαράκη. Η πρώτη στάση της ήταν στο Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου την υποδέχθηκε ο δήμαρχος μαζί με συνεργάτες του.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Βασιλόπουλος δήλωσε ότι η υφυπουργός άκουσε με ενδιαφέρον όσα της ανέφεραν, ενώ- όπως είπε χαρακτηριστικά- τη «βομβάρδισαν» με πληροφορίες και αιτήματα που έχουν να κάνουν με το υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα, ενημερώθηκε για προβλήματα που υπάρχουν σε σχολικές μονάδες του Δήμου Καλαμάτας, για την ανάγκη χρηματοδότησης (κυρίως για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων), ενώ μεγάλο μέρος της συζήτησης είχε να κάνει με την Ειδική Αγωγή και τη Δια Βίου Μάθηση.

Από την πλευρά της, η κα Ζαχαράκη δήλωσε χαρούμενη που γνωρίζει μια Δημοτική Αρχή που δείχνει να έχει υψηλούς στόχους, κάτι που- όπως είπε- φαίνεται και από το κτήριο του Δημαρχείου, το οποίο είναι εναρμονισμένο στις πρόσφατες και σύγχρονες εξελίξεις στο βιοκλιματικό κομμάτι και είναι αυτό που αντικατοπτρίζει την προσπάθεια του Δήμου εν συνόλω.

Πρόσθεσε, δε, ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας έχει στις βλέψεις του τα σχολεία της πόλης να είναι μοντέρνα και σύγχρονα, κάτι που, όπως παρατήρησε η υφυπουργός, θα επιτευχθεί με τη βοήθεια των συναρμόδιων υπουργείων και, μάλιστα, δεσμεύτηκε η ίδια για αυτό.
Μιλώντας για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, επισήμανε ότι από την πλευρά της θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες κατασκευής, ενώ πρόσθεσε ότι θα γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας νέος χάρτης με τις σχολικές μονάδες της πόλης αλλά και της περιοχής.

Όσο για τις ελλείψεις, η υφυπουργός ανέφερε ότι ευτυχώς στα σχολεία της περιοχής μπόρεσαν να καλυφθούν έγκαιρα, ενώ δεσμεύτηκε ότι κατά την επόμενη σχολική χρονιά  θα γίνει προσπάθεια οι εκπαιδευτικοί να είναι νωρίτερα στις θέσεις τους.

Σχετικά με τους διορισμούς, έκανε γνωστό ότι ξεκινούν ηλεκτρονικά από σήμερα (σ.σ. χθες) με τις αιτήσεις για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ από τις 4 Φεβρουαρίου για τη Δευτεροβάθμια.

Η απορρόφηση των ΤΕΙ από τα Πανεπιστήμια και η βάση του 10

Σε ερώτηση που θέσαμε στην υφυπουργό Παιδείας, θέλοντας να μας κάνει ένα σχόλιο για τη συγχώνευση ΤΕΙ- ΑΕΙ και αν θεωρεί ότι πρέπει να μπει μια βάση εισαγωγής, όπως στο παρελθόν το 10, η κα Ζαχαράκη απάντησε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επαναφέρει ένα σύστημα το οποίο δε θα έχει απλά να κάνει με τη βάση, αφού «η βάση είναι η εξέλιξη».

Κατά τη γνώμη της, η υπόθεση της εκπαίδευσης πρέπει «να πιαστεί» από την Πρωτοβάθμια και να γίνουν αλλαγές, ώστε τα παιδιά να απολαύσουν μια αλλαγή προγράμματος σπουδών, με ενσωμάτωση και εμπλουτισμό νέων θεματικών ενοτήτων, με νέα προσέγγιση στον επαγγελματικό προσανατολισμό, με ένα Λύκειο το οποίο θα υιοθετήσει την Τράπεζα Θεμάτων και ιδανικά, αν γίνεται, με την αποδέσμευσή του από το θέμα του Πανεπιστημίου. Αν, λοιπόν, δε γίνουν τα παραπάνω, δεν έχει γίνει τίποτα περισσότερο από μια απλά γενικότερη βελτίωση.

Μάλιστα, η κα Ζαχαράκη κάλεσε τον κόσμο να κάνει λίγο υπομονή, καθώς από το Σεπτέμβριο θα δουν βήματα προόδου.

Όσο για την απορρόφηση των ΤΕΙ από τα Πανεπιστήμια, είπε ότι το υπουργείο Παιδείας προσπάθησε από την αρχή, πρώτα από όλα, να προασπίσει τα δικαιώματα όλων των φοιτητών, αλλά συγχρόνως να υπάρχει υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, το οποίο διασφαλίζεται και με το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί, αν όλα πάνε καλά, την επόμενη εβδομάδα, «με τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή που θα αξιολογήσει όλα τα τμήματα και θα μπορέσει να καταλήξει στις προτάσεις, έτσι ώστε κάθε παιδί και πολίτης ενός δημόσιου συστήματος να μπορεί να απολαμβάνει ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης». Έτσι, ζήτησε υπομονή μέχρι η Ανεξάρτητη Αρχή να αποφασίσει και στη συνέχεια το υπουργείο Παιδείας θα είναι δίπλα σε κάθε αξιόλογη προσπάθεια, προκειμένου να βοηθηθεί περιφερειακά κάθε περιοχή.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση