Κερδίζει… ευρώ ο τουρισμός στην Πελοπόννησο

Κερδίζει… ευρώ ο τουρισμός στην Πελοπόννησο

Ευρεία Υπηρεσιακή σύσκεψη προχθές και σήμερα στην Περιφέρεια

Ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων που διαχειρίζονται θέματα σχετικά με τον τουρισμό συγκάλεσε προχθές στην Τρίπολη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

Η τρίωρη σύσκεψη, όπως και αυτή με φορείς σχετικούς με τον τουρισμό η οποία έχει προγραμματιστεί για σήμερα, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της πρότασης της Περιφέρειας για το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του 2020, το οποίο θα έλθει προς έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του, που αναμένεται να συγκληθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το Νοέμβριο του 2019 εμφάνισε πλεόνασμα 87 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 153 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Ειδικότερα, μικρή μείωση κατά 0,8% κατέγραψαν το Νοέμβριο του 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 314 εκατ. ευρώ έναντι 316 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2018, ενώ αύξηση κατά 38,9% παρατηρήθηκε στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Νοέμβριος 2019: 226 εκατ. ευρώ, Νοέμβριος 2018: 163 εκατ. ευρώ).

Η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 16,9%, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 18,2% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2018. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών συνέβαλαν με ποσοστό 16,2% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες και αντιστάθμισαν κατά 5,2% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Υφαντή στην ενημερωτική ιστοσελίδα euro2day.gr, μόλις τρεις Περιφέρειες (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Αττική) απέσπασαν τα 2/3 των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων της χώρας στο εννεάμηνο 2019. Στην κορυφή βρέθηκε το Νότιο Αιγαίο, με αυξημένη διαφορά από την Κρήτη.

Το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των δημοφιλέστερων ελληνικών προορισμών, με κερδισμένους το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα), την Κρήτη και την Αττική, αποτυπώνουν τα οριστικά στοιχεία 9μήνου της Τράπεζας της Ελλάδας (TτE), στα οποία έχουν ενσωματωθεί τα μεγέθη της περιόδου τουριστικής αιχμής Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2019.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της TτE, η αύξηση 14,2% των τουριστικών εισπράξεων που καταγράφηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου (σ.σ. διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 15,7 δισ. ευρώ) οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις τρεις συγκεκριμένες Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες πέτυχαν διψήφια ποσοστά αύξησης εισπράξεων από τον τουρισμό.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι «Big 3» περιοχές του ελληνικού τουρισμού να αυξήσουν την απόσταση που τους χωρίζει από τους άλλους δύο της κορυφαίας πεντάδας (Κεντρική Μακεδονία και Ιόνια Νησιά), αλλά και από την ανερχόμενη Πελοπόννησο.

Α.Π.