Πεζοδρόμηση Ιατροπούλου: Βραβείο μελετητικής ανευθυνότητας… έδωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας

Πεζοδρόμηση Ιατροπούλου: Βραβείο μελετητικής ανευθυνότητας…  έδωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας

Η ολοκλήρωση της πεζοδρόμησης της Ιατροπούλου, από τη Σιδηροδρομικού Σταθμού μέχρι τη Νέδοντος, σύμφωνα με τη σύμβαση που είχε υπογραφεί με τον ανάδοχο, έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τις 8 Ιανουαρίου 2020!

Μια σειρά από αντικειμενικοί λόγοι, όμως, σύμφωνα και με την έκθεση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, μεταφέρουν την ολοκλήρωση στις αρχές Απριλίου του 2020.

Όπως αναφέρεται, η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα, ενώ ο Δήμος Καλαμάτας είχε αποστείλει έγγραφα για περισσότερες πληροφορίες σε ό,τι αφορά τη θέση και τη διάταξη των υπόγειων δικτύων των οργανισμών κοινής ωφέλειας στην περιοχή της ανάπλασης, αυτά έφτασαν στην Τεχνική Υπηρεσία στις 18 Δεκεμβρίου 2019. Τελευταία και… καταϊδρωμένη υπηρεσία που έστειλε στοιχεία ήταν η ΔΕΗ, με συνέπεια την καθυστέρηση έναρξης εργασιών.

Είναι προφανές ότι η λήψη των πληροφοριών αυτών ήταν απαραίτητη για την αντιμετώπιση και διαχείριση των δικτύων πριν από την έναρξη του έργου.

Επιπρόσθετα, σε συνάντηση των Τεχνικών Υπηρεσιών με κλιμάκιο της ΔΕΥΑΚ επί τόπου, και ενώ συμμετείχε στη σύνταξη της μελέτης του έργου ως προς τα δίκτυά της, πρότεινε την ανάγκη αντικατάστασης του υφιστάμενου κεντρικού αγωγού ύδρευσης.

Το θέμα συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, όπου ασκήθηκε έντονη κριτική για την πορεία του έργου τόσο από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης όσο και από το δήμαρχο Καλαμάτας!

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, σχολίασε ότι από το 2007 ζητούσε την ψηφιακή αποτύπωση όλων των δικτύων της πόλης, αλλά η πρότασή του έπεσε σε… τοίχο, με αποτέλεσμα τη σημερινή τραγική κατάσταση, οπότε ζητάμε παράταση σε ένα έργο που δεν έχει ξεκινήσει!

Την πρόταση συμπλήρωσε και ο Βασίλης Τζαμουράνης, τονίζοντας ότι είναι περίεργο να ζητείται παράταση για ένα έργο που βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά.

Ο Μανώλης Μάκαρης πρόσθεσε ότι θα πρέπει, επιτέλους, τα έργα που συμβασιοποιούνται να ολοκληρώνονται στο συμβατικό τους χρόνο, ενώ η Τόνια Κουζή περισσότερο καυστική υποστήριξε ότι το έργο αυτό αποτελεί… μνημείο μελετητικής ανεπάρκειας!

Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο Δημήτρης Οικονομάκος, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Μπεχράκης τόνισε με σκωπτικό ύφος ότι η Δημοτική Αρχή πορεύεται με το μότο “σήμερα χτίζουμε, αύριο γκρεμίζουμε”. Αναρωτήθηκε, δε, και για την αναγκαιότητα του έργου: από τη στιγμή που στην περιοχή βρίσκονται δεκάδες ιατρεία και καταστήματα, δεν μπορεί να καταλάβει την ανάγκη μετατροπής του δεύτερου τμήματος της Ιατροπούλου όπως το πρώτο, με τα καταστήματα εστίασης να δεσπόζουν και τον κόσμο να υποφέρει από το θόρυβο.

Κλείνοντας ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος παραδέχτηκε ότι υπάρχει ανευθυνότητα στη μελέτη του έργου και δεν πρέπει να ψάχνουμε για δικαιολογίες! Αναρωτήθηκε, μάλιστα, αν το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο, που είναι και η νέα συμβατική προθεσμία.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη