Πολιτισμός, γαστρονομία και μέσα μεταφοράς… τα «θέλω» των επισκεπτών για την Καλαμάτα

Πολιτισμός, γαστρονομία και μέσα μεταφοράς… τα «θέλω» των επισκεπτών για την Καλαμάτα

Γραφείο Τουριστικής Υποστήριξης του Δήμου Καλαμάτας

Η «καρδιά» της ενημέρωσης «χτυπά» στο κέντρο της πόλης

Εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργεί στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα το Γραφείο Τουριστικής Υποστήριξης του Δήμου Καλαμάτας. Στην αρχή στεγαζόταν στο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ πλέον βρίσκεται στο παλιό Δημαρχείο, στον πεζόδρομο της Αριστομένους, στο νούμερο 28.

Τι, όμως, προσφέρει αυτό το Γραφείο; Ποιοι το επισκέπτονται; Τι ρωτούν συνήθως; Πότε λειτουργεί; Αυτά ήταν μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θέσαμε στους υπευθύνους, με τις απαντήσεις να χαρακτηρίζονται ως θετικές, καθώς, όπως φαίνεται, το συγκεκριμένο γραφείο αποτελεί την κινητήριο δύναμη του τουρισμού στην πόλη σε επίπεδο φυσικής παρουσίας.

Ποιους εξυπηρετεί και τι παρέχει
Το Γραφείο Τουριστικής Υποστήριξης Δήμου Καλαμάτας εξυπηρετεί επισκέπτες της πόλης, τόσο ξένους όσους και Έλληνες. Εκεί τους δίδεται έντυπο ενημερωτικό υλικό τόσο για την Καλαμάτα όσο και για τη Μεσσηνία, ενώ μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες και να παρακολουθήσουν βίντεο με αξιοθέατα της περιοχής.

Τι ρωτούν συνήθως
Όπως μας είπαν οι άνθρωποι του Γραφείου, οι περισσότερες επισκέπτες ζητούν πληροφορίες για τα μουσεία, τα αξιοθέατα και τις παραλίες, αλλά και πώς μπορούν να μεταβούν σε κάποιο από αυτά.
Συνηθίζουν, επίσης, να ρωτούν για την αγορά της πόλης και τα τοπικά προϊόντα. Μάλιστα, η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας είναι ένα από τα σημεία που συχνά οι τουρίστες επισκέπτονται.

Ενημέρωση και για τις εκδηλώσεις
Παράλληλα, αυξημένο ενδιαφέρον υπάρχει από τους επισκέπτες και για τις εκδηλώσεις που εκείνη τη χρονική περίοδο διεξάγονται στην πόλη. Έτσι διανέμονται, μεταξύ άλλων, τα προγράμματα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων,
των Χριστουγέννων, του Φεστιβάλ Χορού κ.λπ. Αυτός είναι ένας λόγος που ακόμη και Καλαματιανοί φτάνουν εκεί και ζητούν πληροφορίες για τις παραπάνω εκδηλώσεις, αλλά και για θεατρικές παραστάσεις κ.ά.

Οι «πρεσβευτές»
Επιπρόσθετα, όπως μάθαμε, στο Γραφείο απευθύνονται Καλαματιανοί ή και επισκέπτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν και ζητούν υλικό, προκειμένου να το δώσουν σε ανθρώπους που θέλουν να μάθουν για την περιοχή και πρόκειται για εν δυνάμει επισκέπτες.

Το περίπτερο της παραλίας
Πέραν του Γραφείου στο παλιό Δημαρχείο, υπάρχει και το περίπτερο πληροφοριών στο λιμάνι. Εκεί, όπως μας ανέφεραν, υπήρξε μεγάλη κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και το Σεπτέμβριο.

Υποδοχή κρουαζιερόπλοιων
Επίσης, όταν φτάνουν κρουαζιερόπλοια, υπάλληλοι του Δήμου είναι στο σημείο με ενημερωτικό υλικό (χάρτες, φωτογραφίες της πόλης κ.λπ.).
Όπως μας είπαν, βρίσκονται εκεί για να ενημερώσουν τους επισκέπτες για το πώς μπορούν να φτάσουν στο κέντρο, πώς μπορούν να πάνε σε αρχαιολογικούς χώρους κοντά στην Καλαμάτα κ.ά.

Τοπικά προϊόντα και εκθετήριο
Να σημειωθεί ότι, εκτός από το Γραφείο Υποστήριξης, από όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ρωτήσουν και να λάβουν το ενημερωτικό υλικό, στο παλιό Δημαρχείο λειτουργεί και εκθετήριο τοπικών προϊόντων.
Σε αυτό το χώρο οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά ή και να δοκιμάσουν προϊόντα που παράγει η μεσσηνιακή γη, τα οποία προέρχονται από τις επιχειρήσεις που τα παράγουν και τα διακινούν.
Για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, όταν βρεθήκαμε εμείς εκεί, είδαμε διάφορων εταιρειών ελαιόλαδα, ελιές, σύκα, παστέλια, ούζα, κρασιά και βαλσάμικο.
Να αναφέρουμε ότι το εκθετήριο είναι ανοιχτό σε κάθε επιχείρηση που θέλει να τοποθετήσει τα προϊόντα της, αρκεί να έχουν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις.

Οι χώρες προσέλευσης των τουριστών
Σχετικά με τον αριθμό των επισκεπτών που πέρασαν το 2019 από το Γραφείο, αυτοί ξεπέρασαν τους 5.500, με την πλειοψηφία να είναι Έλληνες, ενώ ακολουθούν Γερμανοί, Γάλλοι και Άγγλοι. Φυσικά, από εκεί έχουν περάσει κι άλλων εθνικοτήτων επισκέπτες.

Ωράριο
Το Γραφείο Τουριστικής Υποστήριξης Δήμου Καλαμάτας λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και Σαββατοκύριακα, από τις 10.0 το πρωί μέχρι 2.00 μετά το μεσημέρι και από τις 5.00 το απόγευμα έως τις 9.00 το βράδυ.
Τις υπόλοιπες ημέρες (Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή) από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 2.00 μετά το μεσημέρι, καθώς από τις 5.00 το απόγευμα έως τις 9.00 το βράδυ.
Κατά το προσεχές διάστημα ενδέχεται το παραπάνω ωράριο να αλλάξει, καθώς καθορίζεται με βάση την περίοδο.

Λοιπές πληροφορίες
Τέλος, όπως μας είπαν οι υπεύθυνοι, υπάρχουν και όσοι σκέφτονται να επισκεφτούν την περιοχή μας και έτσι επικοινωνούν ζητώντας πληροφορίες.
Να σημειωθεί ότι το τηλέφωνο του Γραφείου είναι το 2721360754.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση