Καιρός στην Καλαμάτα: Μέχρι το Δεκέμβρη στην παραλία και τώρα στο «ψυγείο»!

Καιρός στην Καλαμάτα: Μέχρι το Δεκέμβρη στην παραλία και τώρα στο «ψυγείο»!

 2019: 2.4c η ελάχιστη θερμοκρασία, 39.7c η μέγιστη

 
Εντυπωσιακά «γλυκός» ήταν ο καιρός για την Καλαμάτα μέχρι και τις αρχές του προηγούμενου μήνα και έτσι πολλοί συνέχιζαν μέχρι τότε τα μπάνια τους. Όμως, ξαφνικά χειμώνιασε, και μπορεί οι θερμοκρασίες να είναι
φυσιολογικές για την εποχή, ωστόσο έχουν ξαφνιάσει τους Καλαματιανούς. Το, δε, κρύο είναι αυτό που «καίει» περισσότερο τους καπνιστές, καθώς μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου δύσκολα μπορούν με αυτές τις θερμοκρασίες να καθίσουν σε εξωτερικό χώρο, παρά τις σόμπες και τα άλλα βοηθήματα που οι επαγγελματίες της εστίασης τοποθετούν.
Τις προηγούμενες μέρες, λοιπόν, το κρύο ήταν τσουχτερό, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες. Ειδικότερα, για σήμερα o καιρός στην πόλη της Καλαμάτας προβλέπεται αίθριος στο μεγαλύτερο διάστημα της μέρας. Η μέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και λίγες σποραδικές νεφώσεις, κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες και μετά.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου, ενώ η αισθητή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-70%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 και τοπικά τα 6 μποφόρ. Τις πρωινές ώρες θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.

Στα ίδια επίπεδα θα συνεχίσει ο καιρός και τις επόμενες ημέρες, ενώ να σημειωθεί ότι η αισθητή θερμοκρασία διαφέρει από αυτή που γράφει το θερμόμετρο.
Δηλαδή, μπορεί το θερμόμετρο να γράφει 3 βαθμούς, αλλά η θερμοκρασία που θα αισθανόμαστε να είναι 0. Τα δε ξημερώματα του Σαββάτου η αισθητή θερμοκρασία θα πέσει και κάτω από το 0!

102 ημέρες βροχής το 2019 στην Καλαμάτα
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Κώστας Μενούνος, τη χρονιά που έφυγε έβρεξε συνολικά 102 ημέρες. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, στη συγκέντρωση ετήσιου υετού ο Μετεωρολογικός Σταθμός στο Κέντρο της Καλαμάτας ξεπέρασε το μέσο όρο των 1000 mm, φτάνοντας τα 1157.4 mm, με 102 ημέρες βροχής.
Αν δούμε, όμως, το υετικό διάγραμμα, φαίνεται ότι μόνο ο Ιανουάριος, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος ήταν πλούσιοι σε υετό, ενώ οι υπόλοιποι μήνες ήταν κάτω από τα κλιματικά δεδομένα.
O Ιανουάριος, μάλιστα, έφτασε το ρεκόρ των 441 mm.

Πώς κύλησε το 2019 στην Καλαμάτα
Ψυχρότερη κατά μισό βαθμό ήταν η μέση θερμοκρασία στην πόλη της Καλαμάτας για το 2019, με 19.7c έναντι 20.2c το 2018. Η ελάχιστη θερμοκρασία ήταν 2.4c και η μέγιστη 39.7c.
Οι τρεις τελευταίοι μήνες όμως ήταν θερμότεροι. Ο Οκτώβριος με 22.4c μέσο όρο, κατά 1.3c θερμότερος από το 2018, ο Νοέμβριος με 18.3c, κατά 1.0c θερμότερος από το 2018 και ο Δεκέμβριος με μέσο όρο 14.3c, κατά 1.3c θερμότερος από το 2018.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση