Λαμπρός ο εορτασμός Θεοφανείων ανά τη Μεσσηνία


Αψηφώντας την κακοκαιρία «Ηφαιστίωνας» κάτοικοι και επισκέπτες ανά τη Μεσσηνία εόρτασαν τα Θεοφάνεια τη Δευτέρα, ενώ τολμώντας να πάνε κόντρα στο τσουχτερό κρύο και τους βοριάδες γενναίοι κολυμβητές και κολυμβήτριες βούτηξαν στα νερά για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.


Καλαμάτα
Ο παγωμένος αέρας δεν εμπόδισε χιλιάδες πολιτών, από την Καλαμάτα και την περιοχή της, να μεταβούν στο λιμάνι για τον αγιασμό των υδάτων. Η τελετή ακολούθησε τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, καθώς και την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, που τελέσθηκαν σε όλους τους Ενοριακούς Ιερούς Ναούς.
Της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού, στη Δυτική Παραλία, προέστη ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, αφότου χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία.
Στις ιερές τελετές σ’ αυτόν το ναό παρέστησαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, βουλευτές και πρώην βουλευτές του νομού, άλλοι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου.
Μετά το πέρας της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού στο Ναό της Αναλήψεως σχηματίσθηκε πομπή, στην κεφαλή της οποίας τέθηκε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, ενώ άνδρες του Λιμενικού κρατούσαν την εικόνα της Βαπτίσεως του Χριστού. Μέσω της οδού Αναλήψεως, η πομπή κατέληξε στην προκυμαία μπροστά στο Κεντρικό Λιμεναρχείο.
Στο σκάφος «Αρχάγγελος» της Πολεμικής Αεροπορίας επιβιβάσθηκαν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο δήμαρχος και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι. Το πλοίο έπλευσε σε μικρή απόσταση από την προκυμαία, ενώ παρέπλεε τιμητικά το περιπολικό του Λιμεναρχείου.
Οι υπόλοιποι επίσημοι προσκεκλημένοι ανέβηκαν σε υπερυψωμένη εξέδρα, που είχε τοποθετηθεί στην προκυμαία. Μπροστά από την εξέδρα πήραν θέση οι θαρραλέοι κολυμβητές που επιχείρησαν να πιάσουν το Σταυρό, 17 τον αριθμό.
Όταν ο μητροπολίτης έψαλε για τρίτη φορά το τροπάριο «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε» και έριξε επίσης για τρίτη φορά το Σταυρό στο νερό, οι κολυμβητές έπεσαν στη θάλασσα για να ανασύρουν το Ιερό Σύμβολο.
Το Σταυρό έπιασε – για δεύτερη συνεχόμενη φορά – ο Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος του Ιωάννη, μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου και αθλητής του πόλο και της ιστιοπλοΐας στο ΝΟΚ. Αφού τον προσέφερε στους υπολοίπους κολυμβητές για να τον ασπασθούν, τον παρέδωσε στο μητροπολίτη, λαμβάνοντας ως δώρο ένα σταυρό.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, τιμές απέδωσε απόσπασμα από την 120 ΠΕΑ.
Τέλος, με πομπή η Εικόνα της Βαπτίσεως επανήλθε στο Ναό της Αναλήψεως, όπου οι τελετές ολοκληρώθηκαν με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική.


Μεσσήνη
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στο Δήμο Μεσσήνης. Η αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου. Ακολούθως η πομπή με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής κατευθύνθηκε στη γέφυρα του ποταμού Παμίσου, όπου έγινε ο αγιασμός των υδάτων και η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.
Παρά το τσουχτερό κρύο, πιστοί βούτηξαν στα κρύα νερά του ποταμού, προκειμένου να πιάσουν το Σταυρό κατά τον καθαγιασμό των υδάτων και να τιμήσουν την ημέρα των Θεοφανείων.
Την τελετή καθαγιασμού και την ρίψη του Σταυρού παρακολούθησαν αρκετοί πολίτες, ενώ αμέσως μετά ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, ευχήθηκε:  «Με την ευκαιρία της λαμπρής γιορτής του καθαγιασμού των υδάτων του ποταμού Παμίσου, ο οποίος είναι σύμβολο δύναμης για τη Μεσσήνη μας, εύχομαι φώτιση σε όλους μας. Χρόνια πολλά με υγεία, αγάπη, πίστη και αγωνιστικότητα. Κυρίως πίστη στις δυνάμεις μας ότι με θέληση και αγωνιστικότητα θα πετύχουμε τα καλύτερα».


Πύλος
Κάτοικοι και επισκέπτες γιόρτασαν το έθιμο των Θεοφανείων στο Δήμο Πύλου-Νέστορος. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας, ευχόμενος χρόνια πολλά, υγεία και δύναμη, δήλωσε: «Ο εορτασμός των Θεοφανείων συνδέεται άρρηκτα με την παράδοση κάθε γωνιάς της Ελλάδας. Με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού και την εγκαρτέρηση με την οποία οι πιστοί τολμούν να πέσουν στα παγωμένα νερά για να πάρουν την ευλογία του και να τη σκορπίσουν σε όλους μας κάθε χρόνο, αναγνωρίζεται η πίστη μας και η ελπίδα ότι ο Θεός είναι στο πλάι μας. Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους συνδημότες μας το φως της πίστης αυτής να φωτίσει το δρόμο όλων μας για την εδραίωση της αγάπης, της αλληλεγγύης και του κοινού καλού».
Στην έδρα του Δήμου, την Πύλο, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και ο Μεγάλος Αγιασμός στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, ενώ με το πέρας της λειτουργίας σχηματίστηκε πομπή και με τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πύλου-Νέστορος το ποίμνιο μετέβη στο ιστορικό λιμάνι της Πύλου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Το έναυσμα για τη ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα δόθηκε από τον ιερέα, με τη συνοδεία του δημάρχου και των εκπροσώπων των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, στη «Βασιλική» Σκάλα του Παλαιού Λιμανιού.
Τολμώντας να πάνε κόντρα στο τσουχτερό κρύο και τους βοριάδες που φυσούσαν, γενναίοι κολυμβητές και κολυμβήτριες βούτηξαν στα φουρτουνιασμένα νερά, για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό και να ολοκληρωθεί έτσι ο Μέγας Εορτασμός.


Κορώνη


Κυπαρισσία
Με λαμπρότητα, επισημότητα, ηλιοφάνεια και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην έδρα του Δήμου Τριφυλίας, Κυπαρισσία! Η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην πανηγυρίστρα, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου.
Στη συνέχεια ξεκίνησε λιτανεία, συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας, με κατάληξη το λιμάνι (στου Μαρτσέλου), όπου και έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου!
Την εορταστική ατμόσφαιρα λάμπρυναν με την παρουσία τους νεαροί κολυμβητές του Ναυταθλητικού Ομίλου Κυπαρισσίας, καθώς και άλλα παιδιά που βούτηξαν στα παγωμένα νερά του λιμανιού για το Σταυρό, με τον 16χρονο Δήμο Κωνσταντόπουλο να τον πιάνει πρώτος! Τιμές απέδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική Κυπαρισσίας.


Πολίχνη – Δήμος Οιχαλίας


Καρδαμύλη 


Κιτριές 


Άγιος Φλώρος
Αγιασμός των υδάτων και κατάδυση του Τιμίου Σταυρού έγινε και στον ποταμό στον Άγιο Φλώρο. Στην τελετή παρέστησαν η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας Μαρία Μπαρούνη, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Φλώρου, Δημήτριος Χρονόπουλος, ο πρόεδρος της Μεσσηνιακής Ένωσης Αγιοφλωριτών «Ο Πάμισος» Μάρκος Σγάντζος, η τέως πρόεδρος της Κ.Ε. «Φάρις» Αναστασία Μπελογιάννη, ο τέως πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αρφαρών Κωνσταντίνος Φέστας, ο πρόεδρος του Αστέρα Αρφαρών Αλέκος Κατσαμπάνης, καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων γειτονικών χωριών.
Στα παγωμένα νερά βούτηξε ένας Ρομά, ο οποίος έπιασε το Σταυρό και στη συνέχεια πήρε ως δώρο ένα μικρό σταυρό.
 

Κοπή πίτας
Όσοι παραβρέθηκαν στον αγιασμό των υδάτων, μετέβησαν εν συνεχεία στο καφενείο – ψησταριά του Ηλία Ν. Χαντζή, όπου έγινε η κοπή πίτας της Μεσσηνιακής Ένωσης Αγιοφλωριτών «Ο Πάμισος». Την πίτα ευλόγησε ο πατήρ Στυλιανός Λιακέας, ενώ τυχερός ήταν ο ενωσιακός προπονητής Στάθης Βανικιώτης, καθώς βρήκε το φλουρί, παίρνοντας ως δώρο μια εικόνα της Παναγίας. Να σημειωθεί πως ο ίδιος είχε βρει το φλουρί και πέρυσι.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μάρκος Σγάντζος, αφού έδωσε τις ευχές του για το νέο έτος, αναφέρθηκε στο έργο της Ένωσης, που φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια δράσης. Ακολούθησε, δε, συνεστίαση.