Μία κωμόπολη 8.470 κατοίκων «χάθηκε» στη Μεσσηνία


-Το δημογραφικό αδιέξοδο «τρώει» τα σωθικά μας
 
Μέσα στην πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ  
Το τελευταίο δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), αναφορικά με τον πληθυσμό της χώρας την 1η Ιανουαρίου 2019, φέρνει για πολλοστή φορά στην επιφάνεια το μείζον δημογραφικό πρόβλημα που υπάρχει και στη Μεσσηνία.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία αυτά, ο πληθυσμός του νομού το 2019 ήταν 158.096 κάτοικοι, εκ των οποίων 78.509 άνδρες και 79.587 γυναίκες. Το 2011 ο αριθμός αυτός έφτανε στο σύνολό του στους 159.954 κατοίκους, ενώ το 2001 στους 166.566.
Τα παραπάνω νούμερα καταδεικνύουν το προφανές. Η Μεσσηνία κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα μειώθηκε κατά 6.612 άτομα, ενώ τη δεύτερη κατά 2.000 περίπου. Αν θελήσουμε να δούμε το νομό σε βάθος εικοσαετίας, η μείωση φτάνει στους 8.470 κατοίκους!
Ούτε λίγο-ούτε πολύ, η Μεσσηνία έχασε μία κωμόπολη, χωρίς οι προβλέψεις να είναι αισιόδοξες για αναστροφή της κατάστασης.  
Το δημογραφικό «πρόβλημα» συζητείται έντονα τα τελευταία χρόνια, αλλά ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί πολιτικές για την αντιμετώπιση του. Οι ανησυχίες επικεντρώνονται σε μία από τις δημογραφικές συνιστώσες, τη γονιμότητα, η οποία -μαζί με τη μετανάστευση- επηρεάζει καθοριστικά την εξέλιξη του πληθυσμού (τόσο το μέγεθος όσο και την κατανομή του ανά ηλικία) και, προφανώς, τη δημογραφική γήρανση (την αύξηση, δηλαδή, του ειδικού βάρους των ηλικιωμένων).
Στη χώρα μας, αλλά και ειδικότερα στη Μεσσηνία, η γονιμότητα των γενεών φθίνει διαρκώς. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα αρνητικά μεταναστευτικά ισοζύγια των τελευταίων ετών, οδήγησε μετά το 2010 αρχικά στην ανακοπή της αύξησης του πληθυσμού μας και εν συνεχεία στη μείωσή του, η οποία πιθανότατα θα συνεχισθεί μέχρι και το 2050.
Η μείωση αυτή συνοδεύεται από τη συρρίκνωση του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας (15-64 ετών) και την αύξηση της μέσης ηλικίας του, και προφανώς θα οδηγήσει στο μέλλον στη μείωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη