Bιολογικός Γαργαλιάνων: Μπορεί να ενταχθεί στο Ε.Π. Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. ή δεν μπορεί;

Bιολογικός Γαργαλιάνων: Μπορεί να ενταχθεί στο Ε.Π.  Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. ή δεν μπορεί;

Με αναπάντητο το ερώτημα εάν το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού Γαργαλιάνων μπορεί να ενταχθεί για χρηματοδότηση σε Πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α έφυγαν από την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας κάτοικοι της περιοχής, καθώς και αυτοδιοικητικοί, αφού ειπώθηκαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από το δήμαρχο Γιώργο Λεβεντάκη και τον πρώην δήμαρχο κι επικεφαλής της παράταξης «ΤΡΙΦΥΛΙΑ Συνεχίζουμε», Παναγιώτη Κατσίβελα. Εξόχως χαρακτηριστική, αλλά απολύτως αντιπροσωπευτική και ενδεικτική του, είναι η τοποθέτηση του προέδρου του Συμβουλίου Κοινότητας Γαργαλιάνων, Βασίλη Αγγελόπουλου, ο οποίος έλαβε τελευταίος το λόγο. Αφού είχε ακούσει όλες τις τοποθετήσεις, σχολίασε: «Μετά τα σημερινά (σ.σ. προχθεσινά) δημοσιεύματα (σ.σ. ότι ο κ. Λεβεντάκης είπε στην εκδήλωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλίας ότι “χάθηκε” ο Βιολογικός των Γαργαλιάνων), στους Γαργαλιάνους υπάρχει μια μεγάλη αναστάτωση. Στο Δημαρχείο σήμερα (σ.σ. προχθές) περάσανε δεκάδες δημότες, ήταν ανήσυχοι και ρωτάγανε τι γίνεται με το Βιολογικό. Και το μεσημέρι, όπου με βλέπανε στο δρόμο, το ίδιο. Και αύριο με έχουν πάρει τηλέφωνο, θα ’ρθουν να τους δώσω μιαν απάντηση. Απ’ ό,τι κατάλαβα, απάντηση δεν μπορώ να τους δώσω…».

Στο πολύ σοβαρό θέμα του Βιολογικού Καθαρισμού Γαργαλιάνων αναφέρθηκε προ ημερήσιας διάταξης ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης. Όπως είπε, επισκέφθηκαν τη ΜΟΔ (σ.σ. Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, που είναι ανώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα υπό την εποπτεία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων). Έπειτα από πολύωρη συζήτηση με 8 άτομα της ΜΟΔ, δεν έχει καμία ελπίδα, ενώ σε λίγες μέρες θα σταλεί στο Δήμο το πόρισμα που θα εξηγεί γιατί δεν μπορεί το έργο να ενταχθεί, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές, αλλά και σε υπαλλήλους και προϊσταμένους της Τεχνικής Υπηρεσίας, οι οποίες και θα αναζητηθούν.

Ο κ. Λεβεντάκης είπε ότι από τη ΜΟΔ τους μίλησαν για «σκανδαλώδη μελέτη», ότι το έργο δεν μπορεί να ενταχθεί και δε θα ενταχθεί, ότι πάσχει η μελέτη και απευθυνόμενος στον κ. Κατσίβελα, του είπε ότι «πολλές φορές σας το είχαν επισημάνει».

Παράλληλα, δήλωσε ότι οι Γαργαλιάνοι έχουν 6.000 πληθυσμό και η μελέτη του Βιολογικού είναι για 12.000 χιλιάδες, ενώ είναι 17 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός για τα δίκτυα, σύμφωνα με τη μελέτη, συν για τη Μονάδα, που φτάνει συνολικά τα 25 εκ. ευρώ το έργο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε προβλήματα κι ελλείψεις για τη γη, για παραχωρήσεις οριστικές που δεν υπάρχουν, ενώ για τη μελέτη έχει δοθεί 1 εκ. ευρώ και δεν έχει δώσει η εταιρεία το ηλεκτρονικό αρχείο στο Δήμο. Παρέλαβαν μελέτη με ελλείψεις και χωρίς υπογραφές, ενώ κατηγόρησε το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και τον κ. Κατσίβελα. «Όχι δεν προχωράει, όχι δεν έχει ενταχθεί, αλλά δεν το λαμβάνουν υπόψη τους και αποκλείεται να ενταχθούμε», είπε ο κ. Λεβεντάκης, προσθέτοντας ότι τους ζητούν (σ.σ. από τη ΜΟΔ) καινούργια μελέτη για επόμενη φορά…

Επίσης, ανέφερε ότι είπαν από τη ΜΟΔ πως είναι σκάνδαλο αυτό που έχει γίνει και πως θα έρθουν στο συμβούλιο να εξηγήσουν τι έχει γίνει, ενώ θα στείλουν την απορριπτική τους απόφαση στο Δήμο.

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι ο κ. Κατσίβελας, σε προηγούμενη συνεδρίαση, είχε πει ότι ο Βιολογικός έχει ενταχθεί και ότι υπάρχουν δημοσιεύματα, με τον κ. Κατσίβελα να αντιδρά λέγοντας «ποτέ» και να ζητά τα πρακτικά και το ηχητικό της συνεδρίασης και να σημειώνεται ένταση.

Η αντιδήμαρχος Χάιδω Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη μελέτη και ρώτησε για ποιο λόγο η τότε Δημοτική Αρχή την παρέλαβε στις 20/12/2018. Απευθυνόμενη στον κ. Κατσίβελα είπε ότι ο κ. Μπαρκάς τούς είχε επιστήσει την προσοχή ότι η μελέτη χωλαίνει, ενώ πρόσθεσε ότι ευθύνες βαρύνουν την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και όλους τους αντιδημάρχους από το 2010.

Εάν υποβλήθηκε πρόταση για χρηματοδότηση ρώτησε ο κ. Δριμής, με την προφανή απάντηση να είναι «όχι», και ζήτησε να καταθέσουν πρόταση του έργου κι αν χρειάζεται να κάνουν ειδικό προϋπολογισμό, ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία πρέπει να παραδώσει το ηλεκτρονικό αρχείο της μελέτης στο Δήμο και ήδη έπρεπε αυτό να είχε γίνει.

Σκάνδαλο είναι από μόνο του που από το 1992 δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μελέτη επισήμανε ο Σαράντος Κουκούμης, ενώ ο Σωτήρης Μπακούρος ζήτησε να καθίσουν όλοι να δουν τι μπορούν να κάνουν κι αν υπάρχουν ευθύνες σε υπαλλήλους, να ελεγχθούν. Απαντήσεις σε επιμέρους ζητήματα που έθεσε ο κ. Λεβεντάκης έδωσε ο Γιάννης Αδρακτάς, υπερασπιζόμενος το έργο της Τεχνικής Υπηρεσίας του ίδιου ως αντιδημάρχου που είχε ασχοληθεί με το Βιολογικό.

Ο Παναγιώτης Κατσίβελας μίλησε τελευταίος κάνοντας μια ιστορική αναδρομή από το 1992 και αναφερόμενος αναλυτικά σε όλα όσα έπραξε η Δημοτική του Αρχή, όλα όσα παρέλαβαν και όλες τις ενέργειες, διαδικασίες, συσκέψεις, παρεμβάσεις, εγκρίσεις από υπηρεσίες, καθώς και τις «διενέξεις» με την εταιρεία που εκπονούσε τη μελέτη, επισημαίνοντας ότι σε όλα ήταν παρόντες ο διευθυντής και υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας, ότι εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι από το τεχνικό συμβούλιο κ.τ.λ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην Πρόσκληση του ΕΣΠΑ τονίζοντας ότι δεν είναι προαπαιτούμενο η ιδιοκτησία γης, πως μπορεί να υποβληθεί πρόταση του έργου στην Πρόσκληση και ότι δεν καταλαβαίνει ο δήμαρχος τι είναι «ισοδύναμος πληθυσμός». Μέμφθηκε τη Δημοτική Αρχή και το δήμαρχο ότι στο πιο καίριο σημείο για το ΒΙΟ.ΚΑ. πέταξαν στα αζήτητα τον άνθρωπο που είχε χειριστεί το έργο όλα αυτά τα χρόνια και ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να βοηθήσει. Πρόσθεσε, δε, ότι μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υπάρχει χρόνος και οφείλει η Δημοτική Αρχή να παρέμβει, ενώ ο ίδιος σε ό,τι του αναλογεί μπορεί να βοηθήσει για να γίνει το έργο.

Του Ηλία Γιαννόπουλου