Ο περιφερειάρχης για το μεταλιγνιτικό μέλλον της Μεγαλόπολης


Δηλώσεις για το μεταλιγνιτικό μέλλον της περιοχής της Μεγαλόπολης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, δημοσιεύτηκαν προχθές στην πρωτοχρονιάτικη έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα», στο πλαίσιο αφιερώματος του εν λόγω εντύπου στις προοπτικές που υπάρχουν για τη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο μετά τη διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών ενεργειακών μονάδων της ΔΕΗ στις δύο αυτές Περιφέρειες.
«Δεν είμαστε προετοιμασμένοι» σημειώνει ο περιφερειάρχης, όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μάχης Τράτσα: «Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας στο “Βήμα” επισημαίνει ότι και ο κόσμος της Μεγαλόπολης έχει αγωνία για το μέλλον της πόλης, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες είχε στηριχθεί σχεδόν αποκλειστικά σε εισοδήματα που προέρχονται από τη λειτουργία των μονάδων.  Ωστόσο, όπως επισημαίνει, “στη Μεγαλόπολη γνωρίζαμε εδώ και μία δεκαετία ότι η απολιγνιτοποίηση έρχεται, ξέραμε ότι περιοχή στερεύει από λιγνίτη και δεν κάναμε τα απαραίτητα βήματα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για μία δίκαιη μετάβαση -η οποία χρειάζεται χρόνο και πρόγραμμα”.
Σύμφωνα με τον κ. Νίκα, “η Μεγαλόπολη έχει λιγνίτη για να λειτουργήσει μία μονάδα έως το 2028 ή δύο μονάδες για ία πενταετία”.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει ο περιφερειάρχης, η Μεγαλόπολη πρέπει να παραμείνει ενεργειακό κέντρο αλλά με… άλλο καύσιμο. Όπως υπογραμμίζει, πέρα από την υφιστάμενη μονάδα φυσικού αερίου, θα πρέπει να διερευνηθούν και οι δυνατότητες για μία ακόμη. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, οι αχανείς εκτάσεις της ΔΕΗ μπορούν να γεμίσουν με φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες.
Παράλληλα, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και άλλες δράσεις. Για παράδειγμα, ο κ. Νίκας υποστηρίζει ότι στα ξοφλημένα λιγνιτικά πεδία υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθεί μηχανοκίνητος αθλητισμός -π.χ. πίστες για αγώνες αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών-, στη λίμνη του Λάδωνα να γίνει περιβαλλοντικό κέντρο, στα ορεινά της Περιφέρειας να προωθηθεί η ορεινή ποδηλασία, στα ιστορικά μοναστήρια της περιοχής Δημητσάνας να δημιουργηθεί μια τουριστική διαδρομή κ.λπ. “Όλα αυτά πρέπει να αποτυπωθούν σε ένα master plan” σημειώνει.
Όσο για τα απαιτούμενα κονδύλια; Λεφτά υπάρχουν, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη: “Μας χρωστάει η ΔΕΗ περίπου 26 εκατ. ευρώ από το λιγνιτόσημο. Επίσης, η ΤΑΠ ΤοΚ (Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων), μια αναπτυξιακή εταιρεία που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, διαθέτει ένα σημαντικό ποσό, γύρω στα 20 εκατ., που μπορεί να διατεθεί κυρίως για τη Μεγαλόπολη, αλλά και για τη Γορτυνία ή την Τρίπολη. Υπάρχουν και χρήματα της Περιφέρειας, επίσης από το ΕΣΠΑ, αλλά και ίδιοι πόροι για τη χρηματοδότηση των δράσεων. Έχουμε ένα κονδύλι για να ξεκινήσουμε».