VIS OLIVAE: Η δύναμη της ελιάς…

VIS OLIVAE: Η δύναμη της ελιάς…

«Η φιλοσοφία μας, μας έχει εντάξει για τα καλά στην όλο και διευρυνόμενη αγορά των φυσικών, οργανικών, zero waste, plastic free και minimal packaging καταναλωτικών ρευμάτων»

Ορατή είναι η «δύναμη της ελιάς…» στα προϊόντα της εταιρείας VIS OLIVAE. Σε αυτό, άλλωστε, παραπέμπει το αρκτικόλεκτο του ονόματός της: η λατινική λέξη Vis σημαίνει ισχύς, δύναμη, ρώμη, ενώ η λέξη olivae είναι η γενική ενικού της λατινικής oliva, που είναι η ελιά.

Βρεθήκαμε, λοιπόν, στο εργαστήριο της εταιρείας, όπου μας υποδέχθηκαν ο Τάσος Πουλόπουλος και η σύζυγός του Έφη και μας μίλησαν για τα χειροποίητα σαπούνια από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας, αλλά και τα άλλα προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά.

Όσα ενδιαφέροντα μας είπαν, ακολουθούν:

Συνέντευξη στην Κατερίνα Γιατράκου

-Τα χειροποίητα σαπούνια ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις με την υφή και το άρωμά τους. Για εσάς τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης. Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το σαπούνι;

Κατάγομαι από αγροτική οικογένεια. Τα μόνα έσοδα ήταν από την καλλιέργεια της σταφίδας και της ελιάς, και πάντα ήταν πολύ λιγότερα από την αξία των προϊόντων και πάντα λίγα για να αντιμετωπίσουμε τις βιοτικές ανάγκες, πολύ περισσότερο τις καταναλωτικές. Οι έννοιες της αειφορίας, της μηδενικής σπατάλης, της ανακύκλωσης, της χαμηλής ενεργειακής χρήσης και της εξοικονόμησης πόρων ήταν ο κανόνας και όχι το προϊόν κινημάτων σαν αυτά που αναφύονται σήμερα στους κύκλους των διανοουμένων.

Στο πλαίσιο της αγροτικής οικογενειακής οικονομίας, μεγαλώναμε τα ζώα μας για το κρέας και τα άλλα προϊόντα τους, φτιάχναμε το ψωμί μας και τα ζυμαρικά μας, ράβαμε τα ρούχα μας και, τέλος, φτιάχναμε το σαπούνι της χρονιάς, από τα κατάλοιπα των λαδιών, τα τηγανόλαδα και το λίπος του παστού χοιρινού που έμενε στο κιούπι όταν τελείωναν το ψαχνό και τα λουκάνικα.

Όλες αυτές οι μνήμες, βαθιά χαραγμένες στο νου, η αγωγή της οικογενειακής οικονομίας και εξοικονόμησης πόρων, ο βαθύς θαυμασμός για τη λαϊκή παράδοση, το μόνιμο παράπονό μου για την καταστροφή της οικογενειακής επιχειρηματικότητας από τις εκμαυλιστικές επιδοτήσεις της Ε.Ε. και τη συστηματική καταστροφή της αγροτικής οικονομίας της πατρίδας μας, η ανεπαρκής καθοδήγηση και εκπαίδευση των αγροτών, πλην σπανίων εξαιρέσεων, η ανάγκη προσωπικής συμμετοχής στο να δοθούν διέξοδοι σε μια κρίσιμη για την πατρίδα μας περίοδο λόγω της επιθετικής καταστροφής της οικονομίας από τα τραπεζιτικά καρτέλ και τους – επιεικώς – κακούς χειριστές της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής ζωής, η ανάγκη να προστεθεί υπεραξία σε ένα θεμελιώδες προϊόν της περιοχής μας, που είναι το εξαιρετικό ελαιόλαδο και, τέλος, η προσωπική ανάγκη να κάνω πάντα κάτι περισσότερο από τα καθημερινά, με οδήγησαν να συνεργαστώ με αξιόλογους και δημιουργικούς ανθρώπους και να προχωρήσουμε σε αυτό το έργο.

-Το προϊόν εκπληρώνει μια βασική ανάγκη: αυτή για καθαρό και ενυδατωμένο δέρμα που δεν επιβαρύνεται από χημικά. Από τι υλικά κατασκευάζονται τα VIS OLIVAE;

Η αρχική ιστορική ανάγκη ήταν η καθαριότητα και η πρόληψη των ασθενειών που από τα χέρια και πύλες εισόδου στο δέρμα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις. Η κοσμητική χρήση, σχεδόν ταυτόχρονη με την καθαριότητα, συνιστούσε την προσπάθεια να είναι το δέρμα υγιές, λαμπερό και ελκυστικό.

Σήμερα, η εποχή μας ολοένα και περισσότερο δεν ανέχεται επιπρόσθετη επιβάρυνση από χημικά απ’ όση ήδη έχει. Η τάση είναι τα φυσικά, τα οργανικά και τα ελάχιστα τοξικά καλλυντικά και σαπούνια, τόσο για τον καταναλωτή όσο και για το περιβάλλον.

Εμείς, στην VIS OLIVAE, χρησιμοποιούμε για τα σαπούνια μας, στερεά και αφρόλουτρα, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, κανονικό για τα φυσικά σαπούνια και βιολογικό για τη βιολογική μας σειρά, σε ποσοστό από 100% έως και 80% επί των ελαίων.

Σε όλα τα άλλα προϊόντα μας το ελαιόλαδο παίζει σημαντικό ρόλο. Η ποσότητά του καθορίζεται από τη φόρμουλα και τη χρήση τους. Δε χρησιμοποιούμε σε κανένα προϊόν μας ζωικά λίπη.

Τα άλλα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι της καλύτερης ποιότητας από την ντόπια ή και την ξένη αγορά.

Σημειώνω ότι οι σειρές των σαπουνιών ALL – NATURAL & ORGANIC είναι πιστοποιημένες από τη Γερμανική Εταιρεία Πιστοποιήσεων BDiH, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα COSMOS NATURAL & COSMOS ORGANIC.

Όλες οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε σε αυτά πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των εν λόγω πρωτοκόλλων. Εμείς επεκτείνουμε τις απαιτήσεις αυτές και στα μη πιστοποιημένα, λόγω των δικών μας υψηλών απαιτήσεων για ποιότητα, αλλά και για την ασφάλεια του καταναλωτή.

-Μια επίσκεψη στο εργαστήριό σας δίνει την αίσθηση πως η διαδικασία κατασκευής ακολουθεί απόλυτα προκαθορισμένα στάδια. Κάτι σαν τη μαγειρική θα μπορούσε να πει κανείς. Ποια είναι η ιδιαίτερη τεχνική που χρησιμοποιείτε;

Το εργαστήριο λειτουργεί με βάση το πρωτόκολλο GMP, που είναι το αντίστοιχο ISO για μικρές επιχειρήσεις. Εκδίδεται από τον ΕΟΦ ύστερα από εξαντλητική τακτική επιθεώρηση. Το πρωτόκολλο ελέγχεται και από την BDIH που είναι μέλος της IONC (International Organization for Natural Cosmetics), καθώς και από την ICEA (λόγω του ότι έχουμε αναλάβει και την παρασκευή φυσικών και οργανικών σαπουνιών για πελάτες μας πιστοποιημένους από αυτόν τον Ιταλικό Οργανισμό, μέλος επίσης της IONC).

Η παραγωγική διαδικασία είναι μια τελετουργία, με καθορισμένο τυπικό συνεπώς, που προβλέπεται από το GMP. Μηδενίζονται πρακτικά πιθανά λάθη και εξασφαλίζεται πάντα η ίδια ποιότητα προϊόντος.

Η σαπωνοποίηση είναι εφαρμοσμένη επιστήμη. Απαιτεί την κατανόηση της συμπεριφοράς των υλικών και την εφαρμογή ορισμένων συνθηκών για την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος. Εμείς χρησιμοποιούμε την ψυχρή μέθοδο σαπωνοποίησης και προσέχουμε πάντα να έχουμε περίσσια ελαίων στο τελικό προϊόν, προκειμένου να εξασφαλίζεται η πλήρης κατανάλωση της καυστικής σόδας για να είναι ασφαλές.

Η ψυχρή μέθοδος είναι κατάλληλη για τις μικρές βιοτεχνικές κλίμακες, που παράγουν χειροποίητο σαπούνι όπως εμείς, και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πολλούς ακόμα λόγους. Καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια και ελάχιστο νερό, δεν έχει απόβλητα, είναι ασφαλής για το περιβάλλον, ενσωματώνει στο σαπούνι τη φυσική του γλυκερίνη και παράγει προϊόντα τα οποία περνούν συνεχώς από ποιοτικό έλεγχο.

Στο εργαστήριό μας ελέγχουμε την ποιότητα του τελικού προϊόντος και οι έλεγχοι επιβεβαιώνονται από συμβεβλημένο και πιστοποιημένο εργαστήριο.

-Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη προτίμηση στα φυσικά προϊόντα λόγω της ενημέρωσης για τα πλεονεκτήματά τους. Εσείς το εισπράττετε αυτό;

Πράγματι η στροφή προς τα φυσικά προϊόντα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, και εμείς το εισπράττουμε μέσα από τη ζήτηση για τα δικά μας, κυρίως στο εξωτερικό. Οι πιστοποιήσεις μάς εξασφαλίζουν ευρεία αναγνωρισιμότητα.

Η φιλοσοφία μας, όπως περιγράφηκε ήδη, μας έχει εντάξει για τα καλά στην όλο και διευρυνόμενη αγορά των φυσικών, οργανικών, zero waste, plastic free και minimal packaging καταναλωτικών ρευμάτων. Φροντίζουμε καθημερινά να καινοτομούμε σε αυτή την κατεύθυνση και να παρουσιάζουμε προϊόντα με αυτά τα χαρακτηριστικά.

-Τι διαφοροποιεί τα VISOLIVAE από τα υπόλοιπα σαπούνια;

Όπως είναι φανερό, δεν ανακαλύψαμε τον τροχό. Εκείνο, όμως, που διαφοροποιεί τα δικά μας προϊόντα από άλλα ανάλογα είναι η ποιότητα. Αυτή διασφαλίζεται από τη βαθιά επιστημονική γνώση του αντικειμένου, τις άριστες πρακτικές παρασκευής, τη σταθερότητα, το συνεχή έλεγχο παραγωγής, πρώτων υλών και προϊόντων, τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας και την επιλογή άριστης ποιότητας πρώτων υλών χωρίς καμιά έκπτωση.

Ποιότητα που υπογραμμίζεται από τις διεθνείς πιστοποιήσεις μας και τον εθνικό έλεγχο από τον ΕΟΦ.

Πολλές πελάτισσες μας λένε ότι είναι τόσο ενυδατικά και μαλακτικά στο δέρμα, που δε χρειάζονται κρέμα σώματος μετά το λουτρό τους.

Φυσικά, πρέπει κανείς να διαλέγει το κατάλληλο για τη σύσταση της επιδερμίδας του, δεν είναι όλα για τον ίδιο σκοπό.

Ένα άλλο στοιχείο που μας διαφοροποιεί είναι ότι οτιδήποτε ισχυριζόμαστε είναι αληθές. Χρησιμοποιούμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και έξτρα παρθένο οργανικό ελαιόλαδο, κι αυτό είναι απολύτως αληθές. Δεν ξεχνώ την αντίδραση της Ιταλίδας επιθεωρήτριας της BDiH, όταν άνοιξα το βαρέλι με το λάδι που είχαμε στο εργαστήριο και ξεχύθηκαν τα αρώματα. «Δεν είναι κρίμα τέτοιο άριστο λάδι να πηγαίνει για το σαπούνι;» είπε με απόγνωση. «Όμως, εσείς το βάζετε στο δέρμα σας, δε θα έπρεπε να θέλετε τίποτε λιγότερο από αυτό», απάντησα.

-Αν σας ζητούσαμε να ξεχωρίσετε ένα προϊόν σας, ποιο θα ήταν αυτό;

Η ερώτηση αυτή δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα. Για μας όλα μας τα προϊόντα είναι καταπληκτικά, είτε σαπούνια, είτε αφρόλουτρα, είτε στερεά σαμπουάν. Μένει στον καταναλωτή να εκτιμήσει ποιο του πηγαίνει καλύτερα.

Αν, όμως, η ερώτηση έχει να κάνει με το ποιο είναι πιο δημοφιλές, με ευχάριστη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τα στερεά σαμπουάν που φτιάξαμε είναι τα πλέον εντυπωσιακά και ευπώλητα.