Έκοψε την Πίτα του ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας – Αισιοδοξία αλλά και ερωτήματα για την πορεία μετεξέλιξης

Έκοψε την Πίτα του ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας – Αισιοδοξία αλλά και ερωτήματα για την πορεία μετεξέλιξης

Με αισιοδοξία, χαμόγελα αλλά και με έναν υφέρποντα σκεπτικισμό υποδέχτηκε και…επίσημα η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας τον καινούργιο χρόνο. Χθες το απόγευμα, στο χώρο του Vino Banco Tapas Bar, στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του παρουσία του βουλευτή Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση, των πρώην βουλευτών Γιώτας Κοζομπόλη και Πέτρου Κωνσταντινέα, μελών και φίλων του κόμματος.

Μετά τις απαραίτητες σύντομες παρεμβάσεις η εκδήλωση συνεχίστηκε σε πιο χαλαρό κλίμα, όπου το θέμα που φαίνεται να κυριαρχούσε είναι το μέλλον του εγχειρήματος με το άνοιγμα του κόμματος στην προσέλκυση νέων μελών.

Χρονολογικά η πορεία έχει προδιαγραφεί από τη συνεδρίαση της τελευταίας Πολιτικής Γραμματείας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η 14η Φεβρουαρίου ορίστηκε ως η αφετηρία του τελικού εγχειρήματος του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ και ως η εκκίνηση της τελικής πορείας προς το συνέδριο του Μαΐου. Εκείνη την ημέρα, σε μεγάλη πολιτική εκδήλωση που θα γίνει στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει και το κεντρικό στίγμα του όλου εγχειρήματος.

Πέραν αυτού, η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε επίσης: Την διεξαγωγή του συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στις 6-8 Μαρτίου. Την διεξαγωγή τεσσάρων θεματικών προσυνεδριακών ημερίδων μέχρι το Πάσχα σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, με αντικείμενο την αγροτική πολιτική, την αυτοδιοίκηση, το συνδικαλιστικό κίνημα και τον πολιτισμό. Την διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου αποτίμησης της κυβερνητικής θητείας στις 3-4 Απριλίου.

Την διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος στις 5-6 Απριλίου. Το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος θα αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Οι λίστες μελών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου θα οριστικοποιηθούν έναν μήνα πριν την διεξαγωγή του. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, το συνέδριο θα διεξαχθεί 14 – 17 Μαΐου. Η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 2-4 Μαΐου. Την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το διήμερο 8-9 Φεβρουαρίου.

Εκείνο που θα μπορούσε να πει κάποιος είναι ότι ο τρόπος που μεθοδεύτηκε αυτή… η φυγή προς τα εμπρός, στερεί από τον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως παράδειγμα πολιτικού κόμματος που δεν φοβάται να κοινωνικοποιήσει τις εσωτερικές διεργασίες, τις αντιφάσεις, τις εμπειρίες και τα ερωτήματα, μέσα από τα οποία διεκδικεί τη στήριξη και τη συνέργεια των πολιτών στο νέο του εγχείρημα.

Σε τελική ανάλυση, όπως λέει και ο Αντόρνο, “δεν γκρεμίζει κανείς πάντοτε με σκοπό να ξαναχτίσει- αντιθέτως, γκρεμίζει κανείς προκειμένου να ανοίξει χώρο για φως και αέρα”. Αλλά ποιο φως και ποιον αέρα; Διότι, όταν όλα ισοπεδώνονται , δεν αξίζει τόσο η κατεδάφιση όσο τα προ πώλησιν “υλικά”: τα “τούβλα” και τα “καρφιά”…

Του Αντώνη Πετρόγιαννη