Αγωνία και ανησυχία για την ανάπλαση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας…

Αγωνία και ανησυχία για την ανάπλαση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας…

Πότε θα έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους οι εργασίες υπογειοποίησης και ανάπλασης;

Αγωνία και ανησυχία επικρατούν στην Κυπαρισσία για την τύχη του έργου «Ανάπλαση Άνω Πόλης Κυπαρισσίας», καθώς από την έναρξη εργασιών στις αρχές Δεκεμβρίου έχουν παρέλθει τρεις ολόκληροι μήνες. Ουσιαστικά, όπως διαπιστώνουν κυρίως κάτοικοι κι επαγγελματίες στην Άνω Πόλη, ακόμα το έργο βρίσκεται στην αρχή και οι ρυθμοί εξέλιξή του είναι πιο αργοί και από χελώνας. Εκείνο, δε, που τους προβληματίζει και τους προκαλεί ερωτηματικά είναι ότι, παρά τις εκκλήσεις τους, δεν έχουν επίσημη ενημέρωση από κάποιον αρμόδιο της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας για το τι ακριβώς συμβαίνει, τι ακριβώς πρόκειται να γίνει και πότε θα ολοκληρωθεί. Θα παραδοθεί στο συμβατικό χρόνο υλοποίησής του ή όχι και πότε, τελικά, λήγει αυτός, αναρωτιούνται, όμως απάντηση δεν παίρνουν, παρότι έχουν γίνει δύο διαφορετικές συναντήσεις τους με τους αντιδημάρχους Χάιδω Παναγιωτοπούλου και Αντώνη Βλάχο, από τις οποίες και έφυγαν με περισσότερα ερωτηματικά.

Όπως είναι γνωστό, αφού αυτό έχει αποφασισθεί από την Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας ήδη από την παρελθούσα δημοτική περίοδο, αλλά βεβαίως και την τρέχουσα, παράλληλα με το έργο της ανάπλασης θα εκτελεστούν εργασίες υπογειοποίησης καλωδίων του ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή, κάτι που προκαλεί επιπλέον ερωτηματικά για το χρόνο που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί πλέον το σύνολο των εργασιών στην περιοχή της ανάπλασης και υπογειοποίησης των καλωδίων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Τριφυλίας ομόφωνα αποφασίστηκε η έκδοση εντάλματος προπληρωμής, ποσού 122.784,50 ευρώ, για δαπάνη υπογειοποίησης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας, στο πλαίσιο του έργου της Ανάπλασης Κοινοχρήστων Χώρων Άνω Πόλης Κυπαρισσίας, καθώς και ορισμός υπολόγου του υπαλλήλου του Δήμου, Αγγελή Πετρακόπουλου.

Στο θέμα αυτό, η Μαρία Πανουσιοπούλου ρώτησε: «Η υπογειοποίηση δεν είχε προβλεφθεί στην αρχική μελέτη;» και αφού έλαβε αρνητική απάντηση, συνέχισε αναφέροντας: «Δεν είχε. Το περάσαμε από Δημοτικό Συμβούλιο με αποτέλεσμα σήμερα να καθυστερούμε το έργο. Από 15/10 το ’18 εγκρίθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές και οι όροι δημοπράτησης. Άρα λοιπόν είναι ένα έλλειμμα που παρατηρείται από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, διότι δεν είχε προβλεφθεί η σχετική μελέτη για την υπογειοποίηση καλωδίων. Το αποτέλεσμα είναι να προλάβουμε το χρόνο να είμαστε μέσα στη σύμβαση για το έργο, έτσι ώστε να μη μας φέρει καθυστέρηση στην εξέλιξή του και στην ολοκλήρωσή του». Τονίζεται, ωστόσο, πως όλες οι αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας και στην Οικονομική Επιτροπή για το έργο της Ανάπλασης Άνω Πόλης Κυπαρισσίας την προηγούμενη δημοτική περίοδο ήταν ομόφωνες. Η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «Ανάπλαση Άνω Πόλης Κυπαρισσίας» υπεγράφη στις 11/11/2019 και αναρτήθηκε-δημοσιεύθηκε στη Δι@υγεια στις 14/11/2019. Σύμφωνα με αυτή, το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός προθεσμίας πέντε (5) μηνών και αρχίζει από την ημέρα υπογραφής & ανάρτησης της σύμβασης. Δηλαδή, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι περίπου τα μέσα Απρίλη. Ορίζεται ως ενδεικτική τμηματική προθεσμία του έργου η ολοκλήρωση των τσιμεντοστρώσεων (υποβάσεις πλακοστρώσεων) όλων των κοινόχρηστων χώρων εντός τεσσάρων (4) μηνών, σύμφωνα με το άρθρο 147 του Ν.4412/2016. Δηλαδή, μέχρι περίπου τα μέσα Μαρτίου, κάτι που με τους ρυθμούς που έχουν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα φαντάζει αδύνατο. Η εν λόγω προθεσμία ορίζεται ως σταθμός ενδιάμεσου ελέγχου της προόδου του έργου και θα αποτυπωθεί στο χρονοδιάγραμμα που θα εγκριθεί από την Υπηρεσία.

Σε περίπτωση υπερβάσεων θα εφαρμόζεται το άρθρο 148 του Ν. 4412/2016. Στη συνολική και στην ενδιάμεση ενδεικτική προθεσμία δεν υπολογίζεται ο χρόνος εκτέλεσης εργασιών που θα απαιτηθούν να πραγματοποιηθούν από Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας (π.χ. υπογειοποίηση δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., υποβιβασμός δικτύου οπτικών ινών κλπ) λόγω νομοθεσίας αποκλειστικότητας.  Αυτό, το τελευταίο, τι σημαίνει άραγε; Δε θα «πάνε» παράλληλα οι εργασίες, αλλά μήπως ορίζεται πρώτα να εκτελεστούν οι εργασίες της υπογειοποίησης και μετά να συνεχιστούν οι εργασίες της ανάπλασης; Θα υπάρξει, δηλαδή, περαιτέρω καθυστέρηση στην εκτέλεση εργασιών της ανάπλασης μέχρις ότου ολοκληρωθεί το έργο της υπογειοποίησης; Η σύμβαση με τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. για την εκτέλεση του έργου «Υπογειοποίηση Δικτύου Διανομής» υπεγράφη στις 06-02-2020 και η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. αναλαμβάνει την υποχρέωση να κατασκευάσει το έργο, το συντομότερο δυνατό, συνεκτιμώντας τις δυνατότητες των συνεργείων της, των εργολάβων κατασκευής των δικτύων της, καθώς και των όγκων των εργασιών της και σε προθεσμία όχι μεγαλύτερη των τριών (3) μηνών από την ημερομηνία καταβολής του κόστους, που ορίζεται να έχει γίνει εντός τριάντα ημερών από την υπογραφή της σύμβασης.

Η παραπάνω προθεσμία ισχύει με την προϋπόθεση ότι δε θα απαιτηθεί έγκριση από άλλον φορέα (π.χ. Αρχαιολογία) για την κατασκευή του έργου, διαφορετικά η προθεσμία αυτή αρχίζει από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής έγκρισης. Επιπλέον συμφωνείται ρητά ότι οποιαδήποτε διένεξη σε σχέση με την παρούσα σύμβαση συνιστά λόγο αντίστοιχης παράτασης του χρόνου εκτέλεσής της.  Δηλαδή, το έργο της υπογειοποίησης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι περίπου τα τέλη Μάη, εκτός κι αν απαιτηθεί έγκριση από άλλο φορέα. Υπάρχει ζήτημα έγκρισης από άλλο φορέα, άραγε; Μπορεί κάποιος να απαντήσει και διαβεβαιώσει κατοίκους και επαγγελματίες πότε θα έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους οι εργασίες στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας;

Του Ηλία Γιαννόπουλου