Ανδρέας Μεντής: «Απαιτείται ψυχραιμία και όχι πανικός για το νέο κορωνοϊό»

Ανδρέας Μεντής: «Απαιτείται ψυχραιμία και  όχι πανικός για το νέο κορωνοϊό»

«Δεν είναι απίθανο να έχουμε κρούσμα στη χώρα μας – Μικρό το ποσοστό θνησιμότητας του νέου ιού μέχρι στιγμής»

Η έξαρση που παρουσιάζει ο νέος κορωνοϊός στη γειτονική Ιταλία έχει δημιουργήσει εύλογη ανησυχία και στη χώρα μας, καθώς αρκετοί θεωρούν αναπόφευκτο να παρουσιαστεί κι εδώ, αργά ή γρήγορα, κρούσμα του νέου ιού. Ήδη το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση, ακόμα και με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, προετοιμάζονται για ενδεχόμενη εμφάνιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, θέλοντας να αποφύγουν τυχόν ανεξέλεγκτη μετάδοσή του. Το ίδιο συμβαίνει και σε τοπικό επίπεδο από το Δήμο Καλαμάτας, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο αλλά και το διευθυντή του νοσοκομείου.

Ακούγοντας όλα τα παραπάνω είναι απολύτως λογικό να κυριαρχεί ανησυχία στην ελληνική κοινωνία. Για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών επικοινωνήσαμε με το διευθυντή Ερευνών και προϊστάμενο του Εργαστηρίου Ιατρικής Μικροβιολογίας του Ινστιτούτου Παστέρ, δρα Ανδρέα Μεντή. Ο Καλαματιανός στην καταγωγή ιατρός μάς μίλησε για την εξέλιξη και όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το νέο κορωνοϊό, για την πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος στη χώρα μας, για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούμε, αλλά κυρίως για την ψυχραιμία που απαιτείται σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Συνέντευξη στον Κώστα Γαζούλη

-Κύριε Μεντή, πόσα δείγματα έχουν έρθει μέχρι στιγμής στο εργαστήριό σας για έλεγχο ως ύποπτα για το νέο κορωνοϊό;

Μέχρι σήμερα το εργαστήριό μας, ως ένα από τα τρία εθνικά κέντρα αναφοράς και ελέγχου, έχει εξετάσει περίπου 45 δείγματα, τα οποία ήταν όλα αρνητικά στο νέο κορωνοϊό.

-Πόσο πιθανό θεωρείτε να εμφανιστεί κρούσμα στη χώρα μας;

Δεν μπορώ να μιλήσω με πιθανότητες, ωστόσο η εμφάνιση νέου κορωνοϊού και η έξαρση που παρουσιάζει στη Βόρεια Ιταλία είναι ένας «παράγοντας», που όσο καλά και να είμαστε προετοιμασμένοι, δεν είναι απίθανο να εμφανιστεί κρούσμα και στη χώρα μας. Οι δύο χώρες έχουν έντονη εμπορική συνεργασία, αρκετοί είναι οι Έλληνες που επισκέπτονται καθημερινά τη Βόρεια Ιταλία, όπως και αρκετοί Ιταλοί απ’ αυτές τις περιοχές έρχονται στη χώρα μας. Οπότε, όσο καλά και να είμαστε προετοιμασμένοι με ελέγχους, είναι δύσκολο να αποκλείσουμε την πιθανότητα εμφάνισης του νέου ιού.

-Ποια είναι τα συμπτώματα που έχει ο νέος ιός;

Με όσα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα πρόκειται ουσιαστικά για μια ήπιας μορφής γρίπη, που παρουσιάζει πυρετό – ξηρό βήχα, πιθανώς έντονη κεφαλαλγία, όπως και πόνο στις αρθρώσεις. Κοινά συμπτώματα και με την εποχική γρίπη.

-Τι γνωρίζουμε και τι όχι μέχρι στιγμής για το νέο ιό;

Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι τα βαριά περιστατικά παρουσιάζονται σε ηλικιωμένους κυρίως, αλλά και σε ευπαθείς ομάδες που αντιμετωπίζουν γενικότερα προβλήματα υγείας. Όσο μεγαλύτερη η ηλικία, τόσο θα παρατηρήσουμε ότι αυξάνεται και το ποσοστό θνησιμότητας. Το ποσοστό θνησιμότητας του νέου κορωνοϊού βρίσκεται σήμερα παγκοσμίως περίπου στο 2%.  Ωστόσο, ακόμα και αυτό μπορεί να είναι χαμηλότερο, αν υπολογίσουμε ότι αρκετοί μπορεί να νόσησαν σε ήπια μορφή ή να μην εκδήλωσαν ποτέ συμπτώματα και γι’ αυτό το λόγο να μην πήγαν καν σε γιατρό. Στην Κίνα όπου ξεκίνησε ο ιός, στην πόλη Ουχάν, η θνησιμότητα εμφανίζει μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και σίγουρα αυτό είναι κάτι προς διερεύνηση. Καλύτερα συμπεράσματα για τη «συμπεριφορά» του ιού και το κατά πόσον αυτός μπορεί να χαρακτηριστεί «θανατηφόρος» θα μπορέσει η διεθνής επιστημονική κοινότητα να δώσει, όταν καταλαγιάσει.

-Στη χώρα μας ήδη η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τυχόν εμφάνιση κρούσματος, ενώ στην ελληνική κοινωνία παρουσιάζεται έντονη ανησυχία με όσα διαβάζουν και ακούν…

Απαιτείται ψυχραιμία και όχι πανικός. Σίγουρα δεν είναι μια εύκολη κατάσταση, αλλά, όπως προείπαμε και απ’ όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, το ποσοστό θνησιμότητας δεν είναι κάτι που πρέπει να μας «τρομάζει» και να δημιουργεί όλο αυτό τον πανικό. Τα μέτρα που παίρνονται προληπτικά καλώς παίρνονται, κι ας ταλαιπωρήσουν μια μεγάλη μερίδα πολιτών που δεν κινδυνεύουν από τον ιό.

-Ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να πάρουν οι πολίτες ως προστασία για το νέο ιό;

Τα μέτρα προστασίας είναι τα ίδια που πρέπει να παίρνουμε και για την εποχική γρίπη, με τη διαφορά εδώ ότι δεν έχουμε εμβόλιο. Γι’ αυτό το λόγο οι ευπαθείς ομάδες και κυρίως οι ηλικιωμένοι πρέπει να τηρούν πιο «ευλαβικά» τα μέτρα προστασίας, αλλά και όσοι είναι άρρωστοι να προσέχουν ιδιαίτερα τη συμπεριφορά τους σε δημόσιους χώρους. Επαναλαμβάνω ότι χρειάζεται ψυχραιμία και ότι ο πανικός πολλές φορές δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα απ’ όσα μπορεί να δημιουργήσει ο ίδιος ο ιός.

-Πότε πιστεύετε ότι θα «καταλαγιάσει» ο νέος κορωνοϊός;

Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια αυτή τη χρονική στιγμή. Η εποχική γρίπη έφτασε στην έξαρσή της, ήδη η νοσηρότητά της εμφανίζεται μειωμένη και- σε σχέση πάντα και με τις καιρικές συνθήκες- αναμένεται από τον Απρίλιο και μετά να «καταλαγιάσει». Την ίδια συμπεριφορά είχε παλαιότερα και ο «Sars». Ευελπιστούμε και ο νέος κορωνοϊός να έχει συμπεριφορά ανάλογη με τους παλαιότερους κορωνοϊούς που έχουν εντοπιστεί και οι οποίοι δεν εμφανίζουν νοσηρότητα τους θερινούς μήνες.

συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο σημερινό φύλλο του “Θάρρους” της 26ης Φεβρουαρίου, πριν γίνει γνωστό το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη