Από το ΓΕΛ Κυπαρισσίας παρουσίασαν αυθεντικές παραδοσιακές γυναικείες φορεσιές στη Φινλανδία!

Από το ΓΕΛ Κυπαρισσίας παρουσίασαν αυθεντικές παραδοσιακές γυναικείες φορεσιές στη Φινλανδία!

Ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη, επιστροφή σήμερα με πλούσιες εμπειρίες και συναισθήματα

Ολοκληρώθηκε χθες η εκπαιδευτική δράση της ελληνικής αποστολής του ΓΕΛ Κυπαρισσίας στη Φινλανδία, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+. Πρόκειται για στρατηγική σύμπραξη έξι σχολείων από έξι ευρωπαϊκές χώρες, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Λετονία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, με τίτλο «Πολιτιστική Κληρονομιά στην Ευρώπη. Αποδοχή-Σεβασμός-Ανεκτικότητα»!

Προχθές οι μαθήτριες της Β’ Λυκείου, Ανδριάνα Πολίτη, Μαρία Παναγιωτακοπούλου και Μαριαλένα Πολυχρονοπούλου, φόρεσαν παραδοσιακές φορεσιές της Κυπαρισσίας, κειμήλια της οικογένειας της συντονίστριας του προγράμματος Κατερίνας Ντρούλια, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου Lauritsala Koulu και ενθουσίασαν τις άλλες αποστολές, παρουσιάζοντας παραδοσιακό καλαματιανό χορό!

Παράλληλα, φόρεσαν φινλανδικές παραδοσιακές φορεσιές, που ανήκαν στις οικογένειες των καθηγητριών – μελών του προγράμματος και χόρεψαν μαζί με όλες και όλους παραδοσιακούς φινλανδικούς χορούς.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές ζωγράφισαν στον τοίχο του σχολείου ένα εικαστικό έργο που συμβολίζει την αρμονική συνύπαρξη όλων των πολιτισμών, τη συνεργασία, το σεβασμό και την ανεκτικότητα!

Η προχθεσινή μέρα περιλάμβανε, επίσης, συσκέψεις των συντονιστών, καθώς και αθλητικές δραστηριότητες, όπου έλαβαν μέρος καθηγητές, μαθητές αλλά και γονείς, ενώ «έκλεισε» με αποχαιρετιστήριο δείπνο, μιας και η χθεσινή μέρα ήταν αφιερωμένη σε ξενάγηση σε βασικά σημεία ενδιαφέροντος στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι!

Χθες, στο δρόμο για το Ελσίνκι, εντυπωσιακές ήταν οι πλατφόρμες σκι που για αγώνες (Lahti jumping hills), ενώ, μεταξύ άλλων, απολαυστική ήταν η επίσκεψη και ξενάγηση στο εργοστάσιο σοκολάτας Fazer, στο κέντρο της πρωτεύουσας, στο Μουσείο Τέχνης Amos Rex, στη Βιβλιοθήκη και τη Βουλή!

Σημειώνεται ότι, όπως τους είπαν, η χθεσινή γιορτή των ερωτευμένων στη Φινλανδία έχει το νόημα της γιορτής της φιλίας!

Κατά τη διάρκεια της πολυήμερης παρουσίας της αποστολής του ΓΕΛ Κυπαρισσίας στη Λαπεενράντα (στην οποία, εκτός από τη συντονίστρια και τις μαθήτριες, μετείχε το μέλος της παιδαγωγικής ομάδας Αικατερίνη Γαλάνη) παρουσιάστηκαν, μέσα από διαδικτυακές εφαρμογές, η παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά της Κυπαρισσίας και της ευρύτερης περιοχής, παλαιότερου και νεώτερου τύπου, η Κυπαρισσία και η Τριφυλία!

Σήμερα είναι προγραμματισμένη η επιστροφή στη χώρα μας, με τα μέλη της αποστολής του ΓΕΛ Κυπαρισσίας να είναι γεμάτα εμπειρίες και συναισθήματα!

Περί τα τέλη Απριλίου, δε, αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα και φυσικά την Κυπαρισσία τα μέλη των υπόλοιπων πέντε σχολείων!

Του Ηλία Γιαννόπουλου