Α/ΓΕΣ Λαλούσης: «Απλώς φωνάζουν οι απέναντι – Η δύναμη αποτροπής είναι μεγάλη»

Α/ΓΕΣ Λαλούσης: «Απλώς φωνάζουν οι απέναντι – Η δύναμη αποτροπής είναι μεγάλη»

Συγκίνηση στην τιμητική βράβευση του Φιλιατρινού Α/ΓΕΣ, αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση

Περίσσεψε η συγκίνηση χθες στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Τριφυλίας για τον εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους, πολιούχου και προστάτη των Φιλιατρών, στο κέντρο «Μύλος» στον Αγρίλη, κατά τη διάρκεια της τιμητικής βράβευσης στον εορτάζοντα Φιλιατρινό αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση. 

Ο στρατηγός, έχοντας δίπλα του τη μητέρα του, κυρία Νία, δέχθηκε με συγκίνηση τη μεγάλη τιμή στη γενέτειρά του, την πόλη που έμαθε τα πρώτα του γράμματα, που έπαιξε και έζησε μέχρι το ξεκίνημα των πανεπιστημιακών του σπουδών, για να εκπληρώσει το όνειρό του, που ήταν να πετύχει στο Στρατό και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πατρίδα! 

«Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση που βρίσκεται ανάμεσά μας ο άνθρωπος που μεγάλωσε στον τόπο μας, που ανδρώθηκε εδώ, που πήγε σχολείο εδώ και υλοποίησε το όνειρό του, γιατί γνωρίζοντάς τον από μικρό το όνειρό του ήτανε πάντα να γίνει στρατιωτικός. Τα κατάφερε! Μας έκανε όλους υπερήφανους», σημείωσε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γιώργος Λεβεντάκης. 

Για τον Φιλιατρινό Α/ΓΕΣ μίλησε ο στρατηγός ε.α., Νίκος Βορρές, ο οποίος αναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό του τιμώμενου προσώπου και την πορεία στο Στρατό, αλλά και την αγάπη του για τα Φιλιατρά και την Ελλάδα. «Ποιος δε θα ήθελε να ήταν αυτή τη στιγμή στη θέση μου να κάνει αυτή τη βράβευση σ’ ένα σπουδαίο άνθρωπο, φίλο, πατριώτη. Αρχηγέ, είμαι σίγουρος, αυτή τη στιγμή ο μπαρμπα-Γιάννης κι ο μπαρμπα-Αντρέας, που θα μας βλέπουν, είναι μαζί, χαίρονται για ’μας, ειδικά για εσένα που η πατρίδα, είναι σίγουροι, είναι σε καλά χέρια!» ανέφερε ο κ. Λεβεντάκης και τόνισε το ήθος, τη λεβεντιά, την καλοσύνη, την ηθικότητα και την οικογένειά του, προσθέτοντας πως «η πατρίδα είναι σε καλά χέρια. Σ’ ευχαριστούμε πάρα πολύ. Μας έκανε πολύ υπερήφανους! Και ευχαριστώ το Θεό και τον Άγιο Χαράλαμπο που μου έδωσε την ευκαιρία εμένα να βραβεύσω εσάς!». 

Ακολούθως έδωσε στον Α/ΓΕΣ τιμητική πλακέτα του Δήμου Τριφυλίας και ως δώρο μια εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους. 

Ο στρατηγός ευχαρίστησε για την τιμή και, με τη σειρά του, έδωσε στο δήμαρχο τιμητική πλακέτα.

«Μεγάλη τιμή η σημερινή γιορτή» – «Απλώς φωνάζουν οι απέναντι. Η δύναμη αποτροπής είναι μεγάλη»

Σε σύντομη ομιλία του ο αρχηγός ΓΕΣ ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και τόνισε: «Είναι μεγάλη, για μένα, τιμή η σημερινή γιορτή. Έρχομαι στον τόπο που μεγάλωσα, σήμερα γιορτάζω, άρα επομένως είναι όλα για μένα τόσο χαρούμενα, όπως και το όνομά μου, που λάμπει η χαρά, όπως ο Άγιος που μας προστατεύει και προστατεύει όλους τους Φιλιατρινούς. Αυτό που θέλω να πω, σ’ όποια κορυφή κι αν φτάσει κάποιος, από κάπου ξεκινάει. Ξεκινάει από ένα μέρος. Κι εγώ εδώ μικρός μεγάλωσα, εδώ έκανα μπάνιο, έπαιξα και ξεκίνησα. Και θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς μου, τον αείμνηστο πατέρα μου και τη μητέρα μου που είναι σήμερα μαζί μου, γιατί από αυτούς πήρα αρχές. Τους δασκάλους μου. Θυμάμαι τον κ. Μαντά, που δυστυχώς κάποιοι έχουν φύγει απ’ τη ζωή, την κα Μιχαλακέα, τον κ. Ταμπάκη, τον κ. Καφύρα, τον καθηγητή μου τον κ. Παγάνη, που είδα στην εκκλησία και χάρηκα, που έμαθα απ’ αυτόν και να διαβάζω και να γράφω και να εκφράζομαι. Και άλλους καθηγητές που τυχόν έχω ξεχάσει. Κι όλους τους φίλους μου. Γενικά, αυτό που πήρα απ’ τον τόπο μου και ποτέ δεν ξεχνάω τα Φιλιατρά. Έχω γυρίσει όλο τον κόσμο. Έχω ταξιδέψει Ευρώπη, Ασία, Αφρική, αλλά νομίζω σαν τα Φιλιατρά δεν υπάρχει καλύτερο μέρος! Γιατί; Γιατί εδώ γεννήθηκα κι εδώ έχω ζήσει βιωματικά κι εδώ πήρα τις αρχές και τις αξίες που υπηρέτησα σ’ όλη μου τη ζωή. Και πάντα προσπαθούσα μέσα απ’ τις δυνάμεις μου, μέσα από ήθος και αρχές να καταφέρω αυτό που οι δυνάμεις μου μού επέτρεπαν. Χωρίς τίποτε άλλο. Και με τη δύναμη του Θεού έφτασα εκεί που έφτασα. Σας ευχαριστώ όλους! Δε θέλω να σας κουράζω. Να είστε καλά!». 

Αναφερόμενος στην ετοιμότητα του Στρατού και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή, «άρα, λοιπόν, να κοιμάστε ήσυχοι, όσο εμείς επαγρυπνούμε. Και όσο και να φωνάζουν οι απέναντι, απλώς φωνάζουν. Η δύναμη αποτροπής είναι μεγάλη, όχι μόνο του Στρατού αλλά των Ενόπλων Δυνάμεων και όλοι οι άλλοι Αρχηγοί είναι αξιολογότατοι κι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κι ο Αρχηγός του ΓΕΝ και ΓΕΑ. Είμαστε μια εξαιρετική ομάδα, με σύμπνοια και συνεργασία βέβαια και με την Πολιτεία, με τον κ. πρωθυπουργό, με όλους τους απαραίτητους φορείς της Πολιτείας και φυσικά με τον κ. υπουργό Άμυνας, πορευόμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι ν’ αντιμετωπίσουμε και σε διπλωματικό επίπεδο και σε πολιτικό αλλά και σε στρατιωτικό οποιαδήποτε απειλή για τη χώρα μας. Να είστε καλά! Να έχετε υγεία και δύναμη. Χρόνια πολλά σε όλους. Σας ευχαριστώ!», με τους συμμετέχοντες να χειροκροτούν αναφωνώντας «άξιος»!

Του Ηλία Γιαννόπουλου