«Βόμβες» Μίχαλου: Όσα γίνουν με τους πλειστηριασμούς θα αλλάξουν το επαγγελματικό γίγνεσθαι

«Βόμβες» Μίχαλου: Όσα γίνουν με τους πλειστηριασμούς  θα αλλάξουν το επαγγελματικό γίγνεσθαι

Χιλιάδες πλειστηριασμούς αναμένεται να επιφέρουν τα νέα εξοντωτικά μέτρα για την πρώτη κατοικία, που με τη σειρά τους διαφαίνεται πως θα επηρεάσουν ολόκληρη την οικονομία της χώρας, αφού τα κόκκινα δάνεια αποτελούν ένα μόνιμο αγκάθι για την κοινωνία και για την κυβέρνηση.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, μιλώντας σε εκπομπή του «OPEN Tv», τόνισε χθες ότι «κατά τη διάρκεια της μνημονιακής επιτροπείας ήταν λανθασμένη η πολιτική -στην οποία είχαν συναινέσει οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις- σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων.

Θα έπρεπε να έχουμε πάει σε ένα σύστημα όπως αυτό που ισχύει στην Κύπρο: να δίνει, δηλαδή, τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε προτού η τράπεζα μεταβιβάσει κάποιο δάνειο σε funds, να μπορεί να διαπραγματευθεί οποιοδήποτε δάνειο ο κάθε επιχειρηματίας. Διότι εδώ, πάμε στο άλλο άκρο και θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μια κυβερνητική παρέμβαση για το όλο θέμα, αφού δε μιλάμε μόνο για αισχροκέρδεια».    

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, στην ίδια εκπομπή, προέβλεψε ότι αυτά που έρχονται -όχι μόνο στο θέμα της πρώτης κατοικίας, αλλά και στα επιχειρηματικά δάνεια- θα ανατρέψουν τα πάντα σε ό,τι αφορά στο επαγγελματικό γίγνεσθαι. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μίχαλο, το 60% των ελληνικών μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν πρόβλημα με κόκκινα δάνεια, ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό.

Το μπαράζ πλειστηριασμών από την Πρωτομαγιά, όταν θα σταματήσει να υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας, φαίνεται πως έχει θορυβήσει το οικονομικό επιτελείο. Τις τελευταίες ημέρες αναζητά τρόπους ώστε να πιέσει ακόμα περισσότερο τους «κόκκινους» δανειολήπτες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, προτάσσοντας το φόβο των πλειστηριασμών, ακόμα και τον κίνδυνο να χάσουν όλη την περιουσία τους. Την ίδια ώρα, πιέσεις ασκούνται και στην αντίπερα «όχθη».