Δίωρες καθημερινές διακοπές εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων Καλαμάτας

Δίωρες καθημερινές διακοπές εργασίας  των δικαστικών υπαλλήλων Καλαμάτας

Δίωρες διακοπές εργασιών αποφάσισαν για όλη την επόμενη εβδομάδα οι δικαστικοί υπάλληλοι της Καλαμάτας, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας.

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν οι δικαστικοί υπάλληλοι, από τη Δευτέρα και μέχρι την Παρασκευή, από τις 9.00 έως τις 11.00 το πρωί θα διακόπτουν τις εργασίες τους και δε θα ανεβαίνουν σε έδρες.

Την Παρασκευή θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης και θα αποφασιστεί η συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων, οι οποίες εντάσσονται στις αποφάσεις που έχει λάβει η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι δικαστικοί υπάλληλοι προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και την κυβέρνηση γενικότερα, είναι «πως η κατάσταση στο χώρο των δικαστηρίων έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο».

Τελείωσε η περίοδος χάριτος

«Η περίοδος χάριτος και ανοχής που δώσαμε στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, σχεδόν επτά μήνες, έχει ήδη λήξει, χωρίς ακόμα να δούμε κάποια χειροπιαστή απόδειξη ή να έχουν δρομολογηθεί λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα μας. Ότι υλοποιείται, δηλαδή, η ολοκλήρωση των διορισμών από τις προκηρύξεις 1Κ/2017 και 8Κ/2017, καθώς και η επιπλέον έγκριση προσλήψεων από την 8Κ/2017 για τις υπηρεσίες της Αθήνας, είναι συνέχιση των όσων παρέλαβε και τα οποία είχε ξεκινήσει να υλοποιεί η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία επίσης είχε επιδείξει χαρακτηριστική ολιγωρία για την επίλυση των προβλημάτων μας. Για τα πολύ σοβαρά ζητήματα της περαιτέρω ενίσχυσης με ανθρώπινο δυναμικό των Δικαστικών Υπηρεσιών, της προώθησης προς ψήφιση του Νέου Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, της εκ νέου θεσμοθέτησης του επιδόματος Ειδικών Συνθηκών, της προώθησης της μηχανοργάνωσης, καθώς και της ηχογράφησης και αποηχογράφησης σε όλα τα Πολιτικά και Ποινικά Δικαστήρια, της εκ νέου καθιέρωσης του Ειδικού Λογαριασμού Αλληλεγγύης του Ταμείου Αρωγής, της αύξησης των Εξόδων Κίνησης των επιμελητών κ.λπ., δεν έχομε πάρει μέχρι σήμερα καμία απολύτως απάντηση από τον κ. υπουργό», τονίζεται σε ανακοίνωση των δικαστικών υπαλλήλων.

Διορισμοί

Σε ό,τι αφορά τους διορισμούς, από το 2017 έχουν προκηρυχθεί για τα δικαστήρια περίπου 750 θέσεις υπαλλήλων όλων των κατηγοριών (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ) και των ειδικοτήτων (Γραμματέων, Πληροφορικής, Επιμελητών). 

Από τον αριθμό αυτό σήμερα, ακριβώς τρία χρόνια μετά την έκδοση της πρώτης προκήρυξης, έχουν αναλάβει υπηρεσία περίπου 450 και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αναλάβουν υπηρεσία περίπου άλλοι 90 ΔΕ Γραμματείς, ενώ ένας σημαντικός αριθμός των αρχικά διορισθέντων, περίπου 200-220 (για όλες τις θέσεις και τις κατηγορίες), δε δέχτηκε να αναλάβει, καθόσον οι χαμηλές αποδοχές σε συνάρτηση με τον όγκο εργασίας είναι ανασταλτικός παράγοντας διορισμού των, δεν έχει δε προχωρήσει καμία διαδικασία αναπλήρωσής των. Στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει συνταξιοδοτηθεί μεγάλος αριθμός δικαστικών υπαλλήλων. 

Της Βίκυς Βετουλάκη