Ημερίδα για το 5G στην Καλαμάτα

Ημερίδα για το 5G στην Καλαμάτα

Ενημερωτική ημερίδα για το 5G προγραμματίζεται για την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, από το Δήμο Καλαμάτας.
Στην ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν -μεταξύ άλλων- εκπρόσωποι θεσμοθετημένων φορέων της Πολιτείας, από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, αλλά και την Ελληνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για μία υπόθεση που έχει απασχολήσει ποικιλοτρόπως την περιοχή.
Επίσης, θα παρουσιαστούν όλες οι μετρήσεις που έχουν γίνει από το βαν που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ενημέρωση και για το ακριβές πρόγραμμα της ημερίδας.

«Δίκτυο 5G – Ευλογία ή Εφιάλτης»
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με άρθρο του Λουκά Μαργαρίτη στα τέλη Ιανουαρίου, ο καθηγητής Ηλεκτρομαγνητικής Βιολογίας του ΕΚΠΑ σημείωνε μεταξύ άλλων: “Είναι σημαντικοί οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι άνθρωποι αλλά και οι άλλοι έμβιοι οργανισμοί, από την ένταση της Ηλεκτρομαγνητικής Μη Ιονίζουσας ακτινοβολίας που εκπέμπουν μέσω των κεραιών τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 2G,3G, 4G, κατάσταση η οποία θα επιδεινωθεί όταν υλοποιηθεί το πολυσυζητημένο νέο σύστημα 5 G, δηλαδή 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας, με πραγματικά υψηλές ταχύτητες διακίνησης δεδομένων, για το οποίο όμως δεν έχει γίνει καμία επιστημονική μελέτη επικινδυνότητας με πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

Η μεγαλύτερη συχνότητα λειτουργίας του νέου δικτύου, σε συνδυασμό με το δεκαπλάσιο σχεδόν αριθμό κεραιών που θα απαιτηθούν, αποτελούν τον άγνωστο Χ στο εγχείρημα αυτό της «τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης» όπως τη αποκαλούν οι υπέρμαχοι του 5G.

Ενδεικτικά, μετά σχεδόν 30 χρόνια μελετών σε όλο τον κόσμο με το υπάρχον δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 2G,3G,4G έχει αποδειχθεί μέσα από χιλιάδες μελέτες διεθνώς ότι οι επιπτώσεις σε πειραματικά μοντέλα (καλλιέργειες κυττάρων, έντομα, τρωκτικά κλπ) αλλά και στον άνθρωπο περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο, αλλοιώσεις στα γονίδια (DNA) και στις πρωτεΐνες του ανθρώπινου και άλλων οργανισμών, κυτταρικό στρες, γενετικές βλάβες, νευρολογικές διαταραχές προβλήματα στη μάθηση, την μνήμη, ολιγοσπερμία κ.λπ. Το σημαντικό είναι πως όλες σχεδόν οι μελέτες αυτές έχουν πραγματοποιηθεί με εντάσεις ακτινοβολίας κάτω από τα «όρια ασφαλείας» που ισχύουν στις περισσότερες χώρες (και την Ελλάδα).

Τα πλεονεκτήματα που θα επιφέρουν τα νέα δίκτυα 5G είναι πoλυάριθμα και σημαντικά, καθώς θα αυξήσουν σημαντικά τις ταχύτητες αλλά και την αξιοπιστία των συνδέσεων σε smartphones και άλλες συσκευές. Σύμφωνα δε με όσα δημοσιεύει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), το 5G αναμένεται να είναι 100 φορές ταχύτερο από το 4G, επιτρέποντας το streaming ταινιών υψηλής ανάλυσης σε μερικά δευτερόλεπτα.

Το 5G σχεδιάζεται για έναν κόσμο, όπου δισεκατομμύρια συσκευές εξαρτώνται από τη συνεχή σύνδεσή τους στο διαδίκτυο και αυτό, ίσως να εξηγεί πολλά. Το 5G θα είναι ακραία γρήγορο, πολύ σταθερό και ιδιαιτέρως πολύπλευρο, αφού θα υποστηρίζει ακόμα περισσότερους ταυτόχρονους χρήστες και συσκευές, προσφέροντας ταχύτητες κατά πολύ υψηλότερες από αυτές του 4G. Η ταχύτητά του θα αρκεί για να βλέπουμε ανεμπόδιστα βίντεο σε ποιότητα ανάλυσης 8Κ ή για να κατεβάσουμε μία ταινία 3D μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, όταν με το 4G θα χρειαζόσασταν περίπου έξι λεπτά.

Ας σημειωθεί ότι η μεγάλη οικονομική παγίδα του 5G, αλλά και η επίπτωση στην υγεία προέρχεται από την αγορά και χρήση δισεκατομμυρίων κινητών τηλεφώνων που θα υποστηρίζουν το νέο δίκτυο και φυσικά και τα προηγούμενα 3G, 4G που θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Η σύνδεση μπορεί και να απαιτεί χαμηλής τιμής πακέτα δεδομένων (το κερασάκι στην τούρτα ως «δώρο» από τις Εταιρίες), ενώ είναι γνωστό πως η χρήση δεδομένων επιβαρύνει με ακτινοβολία τον χρήστη σε σχέση με το wi-fi, επειδή το κινητό εκπέμπει πολύ μεγαλύτερη ακτινοβολία προσπαθώντας να επικοινωνήσει με την κεραία βάσης του παρόχου του που μπορεί να είναι και μακριά). «Θυμηθείτε ότι η ένταση εκπομπής ακτινοβολίας του κινητού είναι απ ευθείας ανάλογη της απόστασης από την κεραία κινητής τηλεφωνίας του παρόχου»

Γενικές παρατηρήσεις
α) Υπάρχουν λύσεις ελαχιστοποίησης της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας από τις κεραίες γενικά αλλά και εκείνες του 5g αρκεί να αναπτυχτούν οι ενσύρματες υψηλής ταχύτητας εφαρμογές 5g με οπτικές ίνες που μπορούν να φέρουν στα σπίτια ταχύτητες μέχρι 10gbytes/sec.

β) Πρέπει να γίνει αποδεκτό από όλους (εταιρίες και χρήστες) πως τα κινητά τηλέφωνα είναι μια πηγή ακτινοβολίας πρωτόγνωρη στην εξελικτική ιστορία του ανθρώπου, που θα μπορούσε να λειτουργεί εξίσου καλά με επανασχεδιασμό της αρχιτεκτονικής τους και μείωση της μεγίστης εκπεμπόμενης ισχύος κάτι που θα μείωνε και την έκθεση των χρηστών στην ακτινοβολία.

γ) Σε τελευταία ανάλυση αυτό που ενδιαφέρει παγκοσμίως είναι γενικά η επιβάρυνση του περιβάλλοντος (φυτά, ζώα) από τη μόνιμη έκθεση στην ακτινοβολία ασύρματης επικοινωνίας.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Tags: