«Η δική μας Μαρία Κάλλας» στο Οbninsk της Ρωσίας

«Η δική μας Μαρία Κάλλας»  στο Οbninsk της Ρωσίας

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα, «Η δική μας Μαρία Κάλλας», συνεχίζει την περιοδεία του στη Ρωσία. Αυτή τη φορά στο XV Διεθνές  Ορθόδοξο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Seretensky «Συνάντηση», στην πόλη Obsnink και ταυτόχρονα σε 13 άλλες πόλεις της Δημοκρατίας της Kaluga.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι να παρουσιάσει τον ορθόδοξο τρόπο ζωής μέσω του κινηματογράφου, τόσο στη Ρωσία όσο και σε χώρες όπου η Ορθοδοξία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού.

Οι καλύτερες ταινίες με πνευματικό και ηθικό προσανατολισμό θα προβληθούν σε περισσότερους από 25.000 ανθρώπους. Θα πραγματοποιηθούν μαθήματα κορυφαίων Ρώσων εμπειρογνωμόνων ταινιών, δύο συνέδρια και τρία σεμινάρια για την εκπαίδευση των λαού μέσου του κινηματογράφου, δύο στρογγυλά τραπέζια αφιερωμένα στην οικολογία, προβολή οικογενειακού κινηματογράφου και δημιουργικές συναντήσεις με κινηματογραφιστές.

Μια κριτική επιτροπή νέων φοιτητών από τα πανεπιστήμια της Μόσχας και των περιοχών Kaluga θα αποτελέσει αγωγό πνευματικού και ηθικού περιεχομένου μεταξύ της νεολαίας, γεγονός που καθιστά το φεστιβάλ ένα ισχυρό κίνητρο για την κατανόηση των αξιών και της έννοιας της ζωής σε αυτό το περιβάλλον. Η κριτική επιτροπή των παιδιών επιλέγει τα καλύτερα κινούμενα σχέδια για την προβολή τους σε σχολεία της περιοχής Kaluga.

Η πόλη Obninsk της Δημοκρατίας Kaluga, έχει 100.000 κατοίκους και βρίσκεται 100 χλμ. νοτιοδυτικά της Μόσχας. Η ιστορία της πόλης ξεκίνησε το 1945, όταν ιδρύθηκε το Εργαστήριο “V”, το πρώτο Ινστιτούτο Ερευνών, το οποίο αργότερα έγινε γνωστό ως IPPE. Στις 27 Ιουνίου 1954 στο Obninsk ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου πυρηνικού σταθμού στον κόσμο για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια για ένα ηλεκτρικό δίκτυο. Η πόλη χτίστηκε δίπλα στο εργοστάσιο για να το υποστηρίξει. Επιστήμονες, μηχανικοί, κατασκευαστές, δάσκαλοι και άλλοι επαγγελματίες μετακόμισαν στο Obninsk από ολόκληρη τη Σοβιετική Ένωση. Η επίσημη ίδρυση της πόλης έγινε στις 24 Ιουνίου 1956. Το όνομα της πόλης προέρχεται από το σιδηροδρομικό σταθμό Obninskoye, της σιδηροδρομικής γραμμής Μόσχας-Bryansk, χτισμένος στους τσαρικούς χρόνους. Οι Obninskoye και Obninsk ήταν οι πρώτες γραμμές των Λευκών / Κόκκινων Στρατών την περίοδο 1917-1924, επίσης εκεί έλαβαν χώρα ο πόλεμος του 1812 με τη Γαλλία και οι εκστρατείες της Μόσχας κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1941-1942).

Η προβολή της «Δικής μας Μαρία Κάλλας» σε αυτό το Φεστιβάλ οφείλεται στη συνεργασία της Ρωσίδας σεναριογράφου-παραγωγού Anna Pentrakofskaya, της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας και του σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα.