Η ειλικρίνεια για τη χασισοφυτεία έριξε τα ισόβια σε 10 χρόνια

Η ειλικρίνεια για τη χασισοφυτεία έριξε τα ισόβια σε 10 χρόνια

Κάθειρξη 10 ετών σε 62χρονο που πήγαινε για ισόβια για μεγάλη χασισοφυτεία

Άφησε άφωνο το δικαστήριο με την ειλικρίνεια του

Ίσως από τους πιο ειλικρινείς χασισοκαλλιεργητές που έχουν σταθεί μπροστά της γνώρισε χθες η Έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας, καθώς ο 62χρονος κατηγορούμενος, όχι μόνο παραδέχθηκε την καλλιέργεια της φυτείας, όχι μόνο είπε ότι το έκανε για οικονομικό όφελος, αλλά αποκάλυψε ότι είχε καλλιεργήσει χασισόδεντρα και τα προηγούμενα χρόνια.

Ο 62χρονος συνελήφθη πέρυσι το καλοκαίρι από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας να καλλιεργεί 263 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης στο φαράγγι του Ριντόμου.

Το δικαστήριο, εκτιμώντας την ειλικρίνεια του και καθώς είχε λευκό ποινικό μητρώο, του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Έτσι, παρότι κρίθηκε ένοχος για ιδιαίτερη διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών, με την επιβαρυντική περίσταση για το προσδοκώμενο όφελος, που επισείει ποινή ισόβιας κάθειρξης, του επιβλήθηκε η χαμηλότερη ποινή που προβλέπεται για το εν λόγω αδίκημα και συγκεκριμένα κάθειρξη 10 ετών.

Μέσα στο φαράγγι

Πέρυσι, από τον Ιούνιο, οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας είχαν εντοπίσει τη συγκεκριμένη χασισοφυτεία σε δασική περιοχή της Μάνης, με τη βοήθεια του ελικοπτέρου της Αστυνομίας. Την έθεσαν υπό παρακολούθηση και με τη συνδρομή της ΟΠΚΕ ένα πρωινό του Ιουλίου έκαναν επιχείρηση, όταν είδαν τον 62χρονο να φτάνει στην περιοχή με αγροτικό αυτοκίνητο και να μπαίνει στη φυτεία για να τη φροντίσει. Οι αστυνομικοί επενέβησαν ακαριαία και τον συνέλαβαν.

Η φυτεία είχε αναπτυχθεί σε έκταση 2 στρεμμάτων σε δασική περιοχή κοντά στην τοπική κοινότητα Βόρειο, στο φαράγγι του Ριντόμου στην Αβία του Δήμου Δυτικής Μάνης. Η έκταση είχε διαμορφωθεί κατάλληλα σε 4 αναβαθμίδες, οι οποίες επικοινωνούσαν με αυτοσχέδια μονοπάτια. Μάλιστα, η φυτεία ήταν περιφραγμένη με κλαδιά δέντρων και σύρμα, προκειμένου να προφυλάσσονται τα φυτά από ζώα.

Για το πότισμά τους ο 62χρονος, όπως περιέγραψε και ο μάρτυρας αστυνομικός, είχε αναπτύξει λάστιχα σε κάθε φυτό, τα οποία συνδέονταν με αυτοσχέδια δεξαμενή από κορμούς δέντρων και νάιλον. Μάλιστα, βρισκόταν σε ψηλότερο σημείο από τη φυτεία και τα δέντρα ποτίζονταν με φυσική ροή, ενώ είχε συνδεθεί παράνομα με τον κεντρικό αγωγό άρδευσης της περιοχής για να γεμίζει με νερό.

Οι αστυνομικοί μέτρησαν και ξερίζωσαν 263 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 1,5 μέτρο περίπου.

Ειλικρινής

Στο χώρο της φυτείας βρήκαν ένα αυτοσχέδιο παράπηγμα, το οποίο χρησιμοποιούσε ο 62χρονος ως ξηραντήριο. Εντός βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 230 γραμμάρια κάνναβης και καλλιεργητικός εξοπλισμός. Μάλιστα, ο αστυνομικός κατέθεσε ότι στο έδαφος είδαν και σαπισμένες φούντες από χασίς που παρέπεμπαν σε προηγούμενες καλλιέργειες.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του 62χρονου στην Καλαμάτα, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε κάνναβη συνολικού βάρους 1.058 γραμμαρίων.

Ο 62χρονος από την πρώτη στιγμή ομολόγησε την πράξη του, ενώ όπως είπε και χθες κατά την απολογία του, είχε καλλιεργήσει χασίς και τα τρία προηγούμενα έτη (2016, 2017 και 2018), βάζοντας κάθε χρονιά όλο και περισσότερα δενδρύλλια. Την πρώτη χρονιά 50, τη δεύτερη 70, μετά 90 και την τελευταία φορά 263 δενδρύλλια.

Παραδέχθηκε ότι πωλούσε την παραγόμενη ποσότητα, ενώ ήταν αυτός που αποκάλυψε στους αστυνομικούς πού έκρυβε και το ένα κιλό χασίς.

Μάλιστα, ολοκληρώνοντας την απολογία του, δήλωσε μετανιωμένος και είπε στους δικαστές: «Τιμωρήστε με έτσι όπως πρέπει να τιμωρηθώ».

Την επιείκεια του δικαστηρίου ζήτησε η συνήγορός του Δέσποινα Τσιλιβαράκη, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να αποκρύψει ότι είχε καλλιεργήσει και τα προηγούμενα χρόνια ή να ισχυρισθεί ότι τα καλλιεργούσε για δική του χρήση, αλλά δεν το έκανε. Μάλιστα, είπε ότι τον εκμεταλλεύτηκαν αυτοί που τον έπεισαν να καλλιεργήσει και τους πωλούσε την ποσότητα, διότι και από τα οικονομικά και περιουσιακά του στοιχεία αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει μεταβολή.

Της Βίκυς Βετουλάκη