Η πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα

Η πρώτη «μπάντα των  απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα

Η μουσική και ο ήχος στην εκπαίδευση μέσα από την επανάχρηση υλικών ήταν το κύριο θέμα επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας, σε συνεργασία με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Η ημερίδα είχε τίτλο «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Σε αυτή ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον.

Δημιουργική σκέψη

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη και Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν τους στόχους της ημερίδας. Η κα Σοφία Θεοδωρίδου, υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, με την εισήγησή της «Δημιουργική σκέψη, διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητας», παρουσίασε πρακτικές που έχουν συντονίσει και εφαρμόσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, για μείωση της πλαστικής σακούλας, καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο που πλαισίωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις.

Βασική παράμετρος των καλών πρακτικών που παρουσίασε ήταν η πραγμάτωση διαβούλευσης μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων, της Περιφέρειας, των Δήμων, αλλά και των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων της περιοχής, καθώς και άλλων φορέων για την απόφαση των δράσεων ευαισθητοποίησης, αλλά και την υποστήριξή τους από όλους τους εμπλεκόμενους.

«Διάφανες σημαίες»

Αμέσως μετά ο Δημήτριος Σαρρής, μουσικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, εκπροσωπώντας τη συντονιστική ομάδα του Εθνικού Δικτύου για τον Ήχο στην Εκπαίδευση, γνώρισε βιωματικά στους συμμετέχοντες το εθνικό πρόγραμμα «Διάφανες σημαίες».

Οι «Διάφανες σημαίες» (http://edulab.sch.gr/flags/) αναρτούνται σε σημεία με προνομιακό ηχητικό περιβάλλον, σύμφωνα με μετρήσεις και αξιολογήσεις που κάνουν οι σχολικές μονάδες.  Η Ευαγγελία Μακρή, νηπιαγωγός, έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα ανάρτησης διάφανης σημαίας στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας πέρυσι, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε, αλλά και σπουδαία συμπεράσματα και αποτελέσματα που είχε στο σχολείο της σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών της.

Η «μπάντα των απορριμματοφόρων»

Το εργαστηριακό μέρος της ημερίδας ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, ο οποίος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά και τρόπους αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση, με αποκορύφωμα τη δημιουργία ανάλογης μπάντας στο σχολείο.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκεύασαν ένα «φλάουτο» (slide flute) από πλαστικούς σωλήνες και μαζί με «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, με γυάλινα μπουκάλια, καθώς και διαφόρων ειδών κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες, δημιούργησαν την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα. Έτσι, κατάφεραν να αναπαράγουν τη μελωδία από τρία τραγούδια που ακούμε συνήθως στις σχολικές εορτές.

Το γεγονός ότι επιτεύχθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουν μια ορχήστρα, αναπαράγοντας ρυθμικά ήχους αλλά και μελωδίες (με 4 νότες, για αρχή), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με την καθολική υποστήριξη από τους εισηγητές, σίγουρα θα έχουμε σύντομα στη Μεσσηνία διαφορετικού τύπου μπάντες στα σχολεία να πλαισιώνουν τις σχολικές εορτές.

Η ημερίδα στηρίχτηκε στη συνεργασία των Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

-του τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας

-του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, με τίτλο Απορρίμματα: Τα χρήσιμα «άχρηστα»,  το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών

-του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός», που συντονίζει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.