Η 5G ακτινοβολία στην Agenda Δημοτικής Αρχής

Η 5G ακτινοβολία στην  Agenda Δημοτικής Αρχής

Στις 19 τρέχοντος μηνός Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε, ύστερα από αίτημα της Οικολογικής Κίνησης Καλαμάτας, συνάντηση του αντιδημάρχου Νίκου Μπασακίδη  με τον πρόεδρο Στέφανο Κουνιάδο και άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κίνησης, για να συζητήσουν σχετικά με τη λειτουργία του πιλοτικού δικτύου 5G Ακτινοβολίας στην πόλη μας.

Αρχικά τονίσαμε ότι αναμέναμε, σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις του κ. δημάρχου, ότι θα διοργανωθεί ημερίδα στην οποίαν θα συμμετείχαν από την πλευρά μας και ειδικοί επιστήμονες των βιολογικών επιστημών και κατά προτεραιότητα για το πρόβλημα που φέρνει η 5G ακτινοβολία στην Υγεία. Τα Τεχνικά Στοιχεία είναι πλέον πολύ γνωστά λόγω του διαδικτύου, αλλά πολύ ελάχιστα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις στην Υγεία.

Επισημάναμε ότι τα δεδομένα για τις ακτινοβολίες υπάρχουν ήδη, παγκοσμίως, για τις επιπτώσεις στην Υγεία των εν ενεργεία 2, 3 και 4G Ακτινοβολιών, ενώ η 5G έχει διαφορετική αρχιτεκτονική και δεν υπάρχουν ακόμη Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Μελέτες Επιπτώσεων στην Υγεία.

Ο κ. αντιδήμαρχος μας διαβεβαίωσε ότι η ενημέρωση δεν τελειώνει με την εκδήλωση σήμερα, 21 Φεβρουαρίου 2020, αλλά θα είναι μια συνεχής διαδικασία, δεδομένου ότι το θέμα είναι άκρως επίκαιρο και απαιτείται μεγάλη προσοχή λόγω των ακτινοβολιών στην υγεία μας, των οικονομικών επιπτώσεων και των κρατικών και των προσωπικών δεδομένων μας.

Ειδικά για την Υγεία θα διεξαχθεί στα μέσα Μαΐου ημεριδα, όπου θα ακουστούν όλες οι απόψεις των  επιστημόνων από βιολογική σκοπιά, που αφορούν στην Υγεία.

Η Οικολογική Κίνηση επέμεινε στην αναγκαιότητα να διασφαλισθεί με υπεύθυνο τρόπο η δημόσια υγεία και τόνισε ειδικότερα τη νομική και κοινωνική υποχρέωση του Δήμου να διαφυλαχτεί η Υγεία των πολιτών και, φυσικά, των οικοσυστημάτων και ιδιαίτερα των παιδιών και της νεολαίας.

Από πλευράς κ. αντιδημάρχου αναγνωρίστηκε η βραδύτητα και παραμέληση της υποχρέωσης του Δήμου για τη διοργάνωση των αναγκαίων επιστημονικών συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων με τους πολίτες και ότι το πρώτο βήμα αρχίζει, όπως είπε, σήμερα Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου.

Ζητήσαμε τα κρατηθούν πρακτικά της εκδήλωσης.

Του προτείναμε να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια να γίνει η Καλαμάτα όχι απλώς μια «Έξυπνη» πόλη, αλλά η «Πρώτη Οικολογικά Έξυπνη Πόλη».

Αυτό θα φέρει το πραγματικά κάτι διαφορετικό. Θα φέρει επισκέπτες και όφελος στην πόλη, διότι ο κόσμος ενημερώνεται διαρκώς για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας και ζητάει ήρεμα και πιο αγνά φυσικά περιβάλλοντα.

Η συζήτηση υπήρξε ουσιαστική και έγινε σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και αλληλοκατανόησης, ενώ κατατέθηκαν και σχετικά  ενημερωτικά έντυπα και υπομνήματα.          

Του εκφράσαμε την ελπίδα μας να μη βιαστεί ο Δήμος για συμπεράσματα. Να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε το  διάλογο.

Ζητήσαμε τέλος να υπάρξει Μορατόριουμ εκ μέρους του Δήμου και της Πολιτείας μέχρι να διασαφηνιστούν με Οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα θέματα της Υγείας του ανθρώπου και των οικοσυστημάτων από τη 5G ακτινοβολία και να ζητηθεί από το Δήμο να μειωθούν τα όρια όλων των ανθρωπογενών ακτινοβολιών.

Με την ευκαιρία τονίστηκαν ακροθιγώς και άλλα ποικίλα ζητήματα που εκκρεμούν  για  μια καλή ποιότητα ζωής στην πόλη.

Ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Καλαμάτας

Στέφανος Λεων. Κουνιάδος