Κατσίβελας: «Καταθέστε την πρόταση ένταξης του ΒΙΟ.ΚΑ. Γαργαλιάνων τώρα!»

Κατσίβελας: «Καταθέστε την πρόταση ένταξης  του ΒΙΟ.ΚΑ. Γαργαλιάνων τώρα!»

«Καταθέστε την πρόταση ένταξης του Βιολογικού Καθαρισμού Γαργαλιάνων τώρα!» τονίζει σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας και επικεφαλής της παράταξης «ΤΡΙΦΥΛΙΑ Συνεχίζουμε», Παναγιώτης Κατσίβελας, θέτοντας παράλληλα συγκεκριμένα ερωτήματα και καταρρίπτοντας, όπως αναφέρει, μύθους του τρόμου της Δημοτικής Αρχής Λεβεντάκη. Στη δήλωση, υπό τον ως άνω τίτλο, αναφέρεται: «Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου κάναμε μια εκτενή συζήτηση για το θέμα του Βιολογικού Καθαρισμού Γαργαλιάνων. Και έγινε καταφανές ότι πέρα από κάθε αμφιβολία πολύ λίγη επαφή με το θέμα έχουν. Προσπάθησα να καταρρίψω τα αίολα και μυθώδη επιχειρήματα που προβάλλουν για να δημιουργήσουν το προσωπικό τους αφήγημα για το Βιολογικό Καθαρισμό Γαργαλιάνων. Κατά τη συζήτηση άρχισε να ψιθυρίζεται ότι χρειάζεται νέα μελέτη, μιας και, όπως λέγουν, η μελέτη που παρέλαβε ο Δήμος είναι “άχρηστη” και ότι περιμένουν ένα γράμμα από μακριά, που θα τους ζητάει νέα μελέτη για το Βιολογικό. Επίσης, ψιθυρίστηκε κάτι για νέα περιβαλλοντική μελέτη, που πρέπει γίνει, αλλά αυτό θα είναι και η οριστική καταδίκη του έργου, μιας και θα χρειαστεί μεγάλος χρόνος που δεν υπάρχει, αλλά κυρίως και πρωτίστως γιατί δε χρειάζεται!

Στο τεχνικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΤ, όπως εγκρίθηκε 27-1-2020, όλως τυχαία εμφανίστηκαν νέες συγκεκριμένες μελέτες με συγκεκριμένα ποσά, τα οποία και παραθέτω: ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΥΑΤ (27.01.2020 Απόφαση Δ.Σ.) 15.01.12 Αξιολόγηση των υπό κατασκευή εγκαταστάσεων του Βιολογικού Δ.Ε. Γαργαλιάνων 20.000,00. 15.01.13 Αναμόρφωση κόστους του υπό κατασκευή Βιολογικού Δ.Ε. Γαργαλιάνων 20.000,00. 15.01.14 Αξιολόγηση των δεξαμενών υποδοχής λυμάτων του Βιολογικού Δ.Ε. Γαργαλιάνων 20.000,00. 16.17.05 Περιβαλλοντική μελέτη για ΕΕΛ Γαργαλιάνων 1.000,00.

Τίθενται ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν. 1. Ποιος εισηγήθηκε τις συγκεκριμένες μελέτες, ποιος προσδιόρισε το συγκεκριμένο αντικείμενο των μελετών, ποιος έκκρινε την αναγκαιότητά τους; Γνωρίζοντας την ανθρωπογεωγραφία, σας λέω κανείς από το Δήμο. Για να μη σας πω για την περίφημη κατάτμηση, που φαίνεται ότι αγνοείτε. Τότε ποιος; Αφού το “γράμμα” ακόμα δεν είχε έρθει. 2. Ποιος σας την εισηγήθηκε και ειλικρινά πάτε να κάνετε νέα περιβαλλοντική μελέτη; 3. Ρωτάω πολύ απλά και ειλικρινά. Έχετε αναρωτηθεί τι ασκούς του Αιόλου πρόκειται να ανοίξετε με τη μελετήτρια εταιρεία και σε τι κατάσταση θα φέρετε το Δήμο, που ούτε λίγο ούτε πολύ για τις αποζημιώσεις δε θα φτάνουν ούτε θα δάνεια της Αγγλίας, όπως λέει και λαός μας. 4. Γιατί σταματήσατε τη διαδικασία των νομικών που υποστηρίζουν την εξασφάλιση της γης για την υλοποίηση του έργου με τη δικαιολογία ότι ίσως χρειαστεί να γίνει νέα μελέτη;

Και οι μύθοι του Τρόμου! Λέτε ότι: 1. Δεν μπορεί να κατατεθεί πρόταση στο ΕΣΠΑ αν δεν έχει λυθεί το ιδιοκτησιακό! Σας απαντώ. Το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ; Η απάντηση είναι ναι. Είχε λυθεί το ιδιοκτησιακό του χώρου των εργοστασίων, ειδικά της Καλλιρρόης, όταν εντάχθηκε το έργο; Η απάντηση είναι όχι. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς πρέπει να έχει ολοκληρωθεί κατά τη δημοπράτηση του έργου. Τελεία και παύλα. 2. Η Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων είναι για όλη τη Δημοτική Ενότητα και αυτό είναι αιτία απόρριψης του έργου. Σας απαντώ ότι αντιστοιχεί σε ισοδύναμο πληθυσμού 12.000 κατοίκων, που η κατανάλωση νερού και ο όγκος των απορριμμάτων το επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν. Αλλά και αν δε σας κάνει αυτό, εύκολα η δική μας τεχνική υπηρεσία μπορεί να τροποποιήσει τη δυναμικότητα της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων και δε χρειάζονται νέες αναθέσεις.

Και βεβαίως, μιλάμε για την προμελέτη του έργου. 3. Είναι πολύ μεγάλο το κόστος κατασκευής των δικτύων αποχέτευσης της πόλης, ενώ παράλληλα διαχέετε ότι πρόκειται για δίκτυα που αφορούν και άλλες κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας, πράγμα ψευδές. Δημοσιεύω την απεικόνιση της μελέτης των δικτύων της πόλης των Γαργαλιάνων και ειλικρινά θέλω να μου πείτε, τι είναι το περιττό; Και ό,τι βρείτε, κόψτε το. Εκτός και αν θέλετε να μη φτιάξετε δίκτυα λυμάτων ή θέλετε να αποκλείσετε περιοχές, γειτονιές ή σπίτια. Και θέλω να σας πω και τούτο. Αν δημοπρατηθεί έργο που η μελέτη του είναι προβληματική ή ελλιπής ως προς τα πραγματικά δεδομένα του έργου, τότε να είστε βέβαιοι ότι όποια εταιρεία και αν αναλάβει το έργο, με σκαμμένη όλη την πόλη, θα εκβιάζει για αναθεώρηση του έργου και τότε η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική και τελεία. Και γι’ αυτό προσέξετε καλά! Παραβλέπετε ότι το έδαφος είναι βραχώδες και ημιβραχώδες και αυτό απαιτεί μεγαλύτερο κόστος κατασκευής. Για να μειώσουμε το κόστος του έργου υπολογίσαμε μόνο τις ζημιές, που θα προκληθούν στο δίκτυο ομβρίων και της ύδρευσης στους στενούς μόνο δρόμους της πόλης, που είναι αδύνατον κατά την εκσκαφή να διασωθούν. Αφαιρέσαμε και τις επεκτάσεις της πόλης για να μειώσουμε το κόστος. Σας κατέθεσα προϋπολογισμούς κατασκευής των Βιολογικών της Κοινότητας Κορώνης 8.000.000 ευρώ με Μονάδα δίπλα στη θάλασσα και του Μακρύ Γιαλού στο Δήμο Σητείας 451 κατοίκων, με 14.000.000 ευρώ, που έχουν εγκριθεί και πρόκειται για παραθαλάσσιες περιοχές που προκαλούν μικρότερα κόστη, ενώ οι Γαργαλιάνοι απέχουν 5 χιλιόμετρα από τη θάλασσα.

Και βεβαίως, μιλάμε για πληθυσμιακά πολλαπλάσια πόλη. Για να κλείνουμε. Καταθέστε την πρόταση για το Βιολογικό Καθαρισμό Τώρα και παράλληλα ολοκληρώστε τη διαδικασία δέσμευσης γης που είναι και η μόνη εκκρεμότητα που αφήσαμε. Αν ο εγωισμός δε σας το επιτρέπει, ακούστε τουλάχιστον και τον κ. Χαρίτση, με τον οποίον βεβαίως πολιτικά διαφωνώ, αλλά ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι ξέρει το ΕΣΠΑ πολύ καλά, και με τον οποίον συνεργαστήκαμε άψογα για το καλό της κοινωνίας μας.

Καταθέστε άμεσα την πρόταση ένταξης του Βιολογικού Γαργαλιάνων και σταματήστε να παίζετε. Δεν είναι τώρα η ώρα των ευθυνών, αλλά θα έρθει».

Του Ηλία Γιαννόπουλου